Vodnikova domačija Šiška | Napovednik dogodkov

0
54

G A L E R I J A  V O D N I K O V E  D O M A Č I J E

Razstava spominov – v Galeriji Vžigalica se je razstava zaključila, drugi del je na ogled v Šiški
ZGODILO SE JE ČISTO BLIZU NAS

Galerija Vodnikove domačije (na ogled do 5. junija)

Ob 30. letnici prihoda pregnancev iz BiH v Slovenijo vabimo na razstavo spominov.

Drugi razstavljeni sklop, prikazan v galeriji domačije, pozornost usmerja na prostore in številne umetniške aktivnosti pregnanske skupnosti v njih. Prostori Vodnikove domačije so pregnancem, ki so s seboj prinesli ogromen kulturni kapital, odprli vrata za izražanje in ustvarjanje, predvsem otrokom. Potekale so številne delavnice, glasbene, literarne (te je vodil Josip Osti), likovne (vodil jih je Ismar Mujezinović), medtem ko so v KUD France Prešeren, ki je bil tedaj eden pomembnejših prostorov alternativne kulture v Ljubljani, potekale številne aktivnosti za mlade, ki so se prepletale s siceršnjim programom prostora. Takrat nastaneta tudi glasbeni zasedbi Vali in Dertum, ki pomenita nov val sevdaha, katerih zgodovino razstava predstavlja s pomočjo osebnih spominov, gradiv in arhivskih posnetkov. Pomemben prostor je tedaj, kot tudi zdaj, bil Radio Študent z oddajo Aide Kurtović Nisam ja odavde.

Zbrani spomini odpirajo prostor refleksije naših ravnanj in odnosa do vseh tistih, ki so na različnih koncih sveta vsak dan prisiljeni zapuščati svoje domove.

 

Kuratorji razstave Tina Popovič, Gaja Naja Rojec in Matjaž Jamnik

Snemanje, montaža in pregled gradiv Gaja Naja Rojec in Matjaž Jamnik (DVOIKA)

Oblikovanje podobe in postavitev razstave Alja Herlah in Sara Badovinac

 

Spomine in gradiva za drugi del razstave so prispevali: 

Amila Adrović, Vesna Andree Zaimović, Barbara Bulatović,  Maida Džinić, Goga Flaker, Erol Hadžimušović, Enes Hodžić, Emir Jelkić,  Jani Kovačič, Vlado Kreslin, Irena Krtalić, Aida Kurtović,  Rastko Močnik, Ismar Mujezinović, Damir Murathodžić, Boris A. Novak, Draga Potočnjak, Etbin Štefančič, Nebojša Tejić.

 

Odpiralni čas galerije Vodnikove domačije:

Torek – petek: 10.00–18.00

Sobota in nedelja: 10.00–14.00

Zaprto ob ponedeljkih in praznikih, vstopnine ni.

 

JAVNI VODSTVI PO RAZSTAVI:

ČET, 19. maj in TOR, 31. maj ob 18.00 / Galerija Vodnikove domačije

Javno vodstvo po razstavi z ustvarjalci razstave in pričevalci.

 

Informacije Tina Popovič, programska vodja domačije in sokuratorka razstave (tina.popovic@divjamisel.org)

 

Drugi dogodki ob 30. obletnici prihoda pregnancev iz BiH

ZGODILO SE JE ČISTO BLIZU NAS

Vabimo na serijo spremljevalnih dogodkov

 

TOR, 10. maj ob 17.00 / Vodnikova domačija Šiška / PREDSTAVITEV ŠOLSKEGA ČASOPISA

Na Srednji medijski in grafični šoli Ljubljana letošnjo tematsko številko šolskega časopisa Pixel posvečajo zgodbam pregnancev.

Septembra lani so dijaki spoznavali izkušnjo begunstva iz prve roke, nato brali romane, ki obravnavajo temo, pri zgodovini spoznavali dogodke ob razpadu Jugoslavije, si v Slovenski kinoteki ogledali film na temo ekonomskih migrantov in se udeležili delavnice z novinarko Kristino Božič, ki je dijake usmerjala pri pisanju prispevkov. Zgodbe so dijaki črpali iz izkušenj svojih bližnjih ali znancev, drugi so se usmerili na temo poznavanja begunske problematike med mladimi in starejšimi. Dijaki so časopis tudi oblikovali in postavili, na dogodku nam bodo v pogovoru z Maido Džinić predstavili končni izdelek.

Aktivnosti in program pripravlja Srednja grafična in medijska šola Ljubljana v sodelovanju z Vodnikovo domačijo, v okviru projekta Story Valley.

 

ČET, 12. maj ob 19.00 / Vodnikova domačija Šiška / PREDSTAVITEV GLEDALIŠKE SKUPINE PREGNANCEV

NEPOPRAVLJIVI OPTIMISTI

Draga Potočnjak in Igor Serdarević: DOĐI MAKAR SEBI, AKO NEMAŠ KOME DRUGOM (Pridi vsaj k sebi, če nimaš h komu drugemu).
Predstava s tem naslovom je maja 1994 doživela premiero v KUD France Prešeren. To je bila druga uprizoritev mladih pregnancev iz Bosne, ki so nastopali v skupini Nepopravljivi optimisti (prvotno poimenovani Nepopravljivi optimisti i povjerenici u sarajevsku dušu). Skupino je vodila Draga Potočnjak. Leto prej so uprizorili predstavo Kuća bez krova (Hiša brez strehe), nazadnje pa so moči združili z Gledališčem Ane Monro v predstavi I mirna Bosna! (In mirna Bosna!). Predstave so bile uspešne; z njimi so se udeleževali festivalov doma in v tujini, takoj po koncu vojne so gostovali v Tuzli, v porušenima Goraždu in Mostarju. Vsaka od uprizoritev je živela, dokler so igralci ostali v Sloveniji. Pregnanci so namreč trumoma odhajali naprej v zahodno Evropo, ZDA, Kanado …, kjer so jim zagotovili boljše življenjske razmere. Trideset let od nastanka obujamo dragocene spomine na vse, ki so v projektu sodelovali.
V gledališkem večeru bomo rekonstruirali nekaj prizorov iz predstav Nepopravljivih optimistov in jih povezali z dokumentarnim gradivom ter poezijo Igorja Serdarevića, Almirja Čamdžića in Vahide Kljuca.

Nastopili bodo: Damir Murathodžić, Vanja Pajić, Lucija Ćirović, Maida Džinić in Draga Potočnjak.
Sledil bo pogovor, ki ga bo z ustvrajalci vodila Nina Šorak. Rok Vevar bo o skupini Nepopravljivi optimisti spregovoril v kontekstu gledališkega dogajanja v devetdesetih.
Produkcija Divja misel / Vodnikova domačija Šiška.

Na ogled do 18. maja / Galerija Fotografija / FOTOGRAFSKA RAZSTAVA
Ta vojna ni naša: Diego Á. Gómez, Borut Krajnc, Barbara Čeferin in Jože Suhadolnik
Tema razstave so zgodbe pregnancev, kot so jih skozi svoj objektiv zabeležili nekateri takratni fotografi tednika Mladina.
V okviru razstave bo 17. 5. (17h) v Galeriji Fotografija potekal pogovor z avtorji in novinarko Marjeto Doupona, ki je pred 30 leti prav tako večinoma za Mladino beležila zgodbe pregnancev na slovenskih tleh.
Pripravlja Galerija Fotografija v sodelovanju z Mladino.

ČET, 19. maj in TOR, 31. maj ob 18.00 / Galerija Vodnikove domačije / JAVNI VODSTVI PO RAZSTAVI spominov ZGODILO SE JE ČISTO BLIZU NAS

Javno vodstvo po razstavi z ustvarjalci razstave in pričevalci.

 

TOR, 31. maj ob 19.00 / Vodnikova domačija Šiška / BOSANSKA VOJNA V STRIPU

Stripovski poznavalec Izar Lunaček nas bo peljal skozi nekatere najbolj reprezentativne stripe o vojni na Balkanu, v Bosni. V svojem širšem naboru izpostavlja mojstre žanra reportažnega stripa – Joeja Sacca, njegova znamenita stripa Varovano območje in Posrednik, Joeja Kuberta in delo Faks iz Sarajeva ter Bosanske basni Tomaža Lavriča, o katerih gre glas, da so eden najboljših stripovskih izdelkov z vojno tematiko.

Pripravlja Vodnikova domačija Šiška v sodelovanju z zavodom Stripolis.

 

Vsi dogodki razen koncerta so BREZPLAČNI. Vabimo, pridite!

___

O S T A L I  P R O G R A M   V O D N I K O V E   D O M A Č I J E

 

Dan Evrope
SPREHOD PO LITERARNI EVROPI

DANES | Ponedeljek, 9. maja 2022 (19h), prek spleta

Že nekaj let zapored ob dnevu Evrope v družbi kulturnih inštitutov, združenih v EUNIC (European Union National Institutions for Culture) vabimo na kratek sprehod po literarni Evropi.

Ob letošnjem prazniku bodo literarne ustvarjalke in ustvarjalci iz 7 evropskih držav prek spleta pozdravili in brali odlomke iz svojih knjig v izvirnih jezikih.
Večina knjig je izšla tudi v slovenščini, tako bodo branja z različnih koncev Evrope spremljali podnapisi s prevodi slovenskih založb. Svoja branja bodo avtorice in avtorji pospremili s kratkim razmišljanjem o Evropi in svetu, ki ga vse težje razumemo in v njem mirno živimo.

S seboj na pot nas tokrat vabijo avtorice in avtorja:

  • Christelle Dabos (Francija/Belgija), ki bo brala odlomke iz knjige Zrcalka II: Izginotja na Mesečini (Sanje, 2019)
  • Carolina Chutti (Avstrija), ki bo brala iz svoje knjige Nekoč sem hodila po mehki travi (Miš, 2020)
  • Robert Farkas (Madžarska), ki bo bral iz knjige Moja prva knjiga o vesolju  (Miš, 2019)
  • Dana Grigorcea (Švica), ki bo brala iz svoje knjige Dama z magrebskim psičkom (prevod bo izšel jeseni 2022 pri JSKD)
  • Margaryta Yakovenko (Španija), ki bo brala iz svoje knjige Desencajada (Črna ovca) (prevoda v slovenščino še ni)
  • Colum McCann (Irska), ki bo bral odlomek svoje knjige Naj se širni svet vrti (Sanje, 2010)
  • Mojca Kumerdej (Slovenija), ki bo brala iz svoje knjige Gluha soba (Goga, 2022)

Vodnikova domačija letošnji, četrti Sprehod po literarni Evropi pripravlja v sodelovanju s/z: Francoskim inštitutom v Sloveniji, Avstrijskim kulturnim forumom, Lisztovim inštitutom – Madžarskim kulturnim centrom Ljubljana ter Veleposlaništvom Švice, Veleposlaništvom Španije in Veleposlaništvom Irske.
Bralcem in bralkam Knjižnice pod krošnjami – enota park Tivoli bodo sodelujoči podarili knjižna dela, po katerih se bomo na dan Evrope sprehajali.

Virtualnemu sprehodu se lahko pridružite ob napovedanem terminu na FB Vodnikove domačije ali prek YT kanala Divje misli.

Vabimo k spoznavanju in druženju v knjižnici literarne Evrope!

 

Antiavtoritarni bralni krožek

BEREMO in DEBATIRAMO z Mihom Zadnikarjem in N’tokom!
Sreda, 11. maj (19h)

Vabimo na tretji bralni krožek, ki se osredotoča na antiavtoritarne in protifašistične teme!

Nadaljujemo s srečanjem bralk in bralcev, izmenjavo njihovih misli in mnenj o prebranem, izhajajoč iz izjemne študije Ekonomija in razredna struktura nemškega fašizma marksističnega ekonomista in filozofa Alfreda Sohn-Rethela (1973). V prevodu Amalije Maček in s spremno besedo Leva Centriha ga je izdala Založba Sophia (2012).

 

Bralni krožek pripravlja, vodi in k debati vabi Miha Zadnikar, znani kulturni in družbeni aktivist, alternativni teoretik, mislec, bralec in poslušalec. V razpravi in razmislekih o prebranem se mu tokrat pridružuje aktivist, kolumnist, publicist, družbeno-politični mislec in glasbenik Miha Blažič  ̶  N’toko!

 

Beseda v prvem delu krožka bo tekla o Avtonomni tovarni Rog, o Ambasadi Rog, politikah in antipolitikah. Nadalje rečemo kakšno o obljubah in pasteh liberalizma in sredinskosti v razmerju do janšizma, se pomaknemo v naš čas: k beguncem, dejanskemu dometu protestov, civilne (občanske) družbe in o razrednih razločkih znotraj nje. Nazadnje se posvetimo še izgradnji novih skupnostnih možnosti in širjenju družbenega in političnega prostora.

Potem ostanemo pri branju že predlagane antiavtoritarne literature, a se od klasičnih obravnav fašizma obrnemo globlje k zgodovinskim zastavkom, ki problematizirajo ključno vlogo liberalizmov. V študijski obravnavi bo tako Marxov Osemnajsti brumaire Ludvika Bonaparta (1852) z raznimi spremnimi besedili in bistvenim vprašanjem, kako delo umestimo svetovno-sistemsko, kako ga brati v teh ali onih težavnih okoliščinah, zakaj ravno zdaj oziroma zakaj vedno znova.

 

Redna mesečna srečevanja bralnega krožka ponujajo še za celo knjižnico predlog temeljne antiavtoritarne literature. Gostje krožka vsakokrat ob zaključku pogovora podajo svojih pet knjižnih predlog za nadaljnje raziskovanje in poglobljeno motrenje teme.

 

Dogodek bo potekal v dvorani domačije.

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Nedelce

VARUŠKA ZA MEDVEDKE / 3+

Nedelja, 15. maj (11h)

Medved išče varuško za svoje medvedke. Volk, vrana, lisica in zajček bi z veseljem popazili nanje. Pa bodo zmogli? Kdo bo znal mladičkom zapeti pravo uspavanko? Preprosta živalska ljudska pravljica je pospremljena z nežnimi uspavankami in je primerna tudi za najmlajše, ki šele vstopajo v svet zgodb.
Avtorica priredbe ljudske pravljice in besedil uspavank ter pripovedovalka: Špela Frlic. Uglasbiteljica, pevka in harfistka: Zvezdana Novaković.

 

Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na domačiji ali prek sistema mojekarte.si:

https://www.mojekarte.si/en/nedelce-varuska-za-medvedke/tickets-1151965.html

Rezervacije sprejemamo na: prijava@divjamisel.org

 

Pripravljamo v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše zgodbe na najrazličnejše načine postavljamo na oder, se o njih pogovarjamo in zabavamo.

 

Nedeljski otroški program sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Znanstveno kazalo | ZAMENJAVA  in POPRAVEK

KDO SE BOJI CEPIV?

Sreda, 8. junij (19h)

V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah potapljamo v naravoslovno znanstvene vsebine in z njihovo pomočjo odkrivamo, kaj vse se skriva okrog nas. Raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj. Tokrat se pogovarjamo in razpravljamo o strahu pred cepivi!

Pogovor o knjigi Kdo se boji cepiv? (Založba /*cf, 2018) z gosti vodi Dora Adamič, študentka biotehnologije (Znanstvena redakcija Radia Študent). Vsebinsko premiso in goste razkrijemo naknadno do dogodka.

 

Serijo pripravljamo v sodelovanju z znanstveno redakcijo Radia Študent.

 

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

P R A V A   N A V E D B A   D O G O D K A

Znanstveno kazalo |

DRUŽABNI GOZDNI SPLETI

Torek, 17. maj (19h)

V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah potapljamo v naravoslovno znanstvene vsebine in z njihovo pomočjo odkrivamo, kaj vse se skriva okrog nas. Raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj.

 

Tokrat se pogovarjamo in razpravljamo o življenju, čutenju in bivanju dreves! Kako se sporazumevajo? Ali pomnijo? Kako jim koristi življenje v združbi? Kaj pa medvrstne povezave, obsežni prepleti korenin in hif?

 

Pogovor ob knjigi Skrivno življenje dreves Petra Wohllebna (Narava, 2016) z gosti vodi Klara Jurečič, študentka biotehnologije in biologije (Znanstvena redakcija Radia Študent).

Goste dogodka razkrijemo naknadno.

 

Avtor knjige Skrivno življenje dreves je nemški gozdar, ki trenutno deluje predvsem na področju varovanja narave in se v omenjenem delu dotika zgornjih vprašanj. Osredotoča se zlasti na socialni vidik dreves, pri čemer pogosto podleže antropomorfnemu dojemanju narave.
Ali lahko rečemo, da drevesa čutijo, tako kot je to predstavljeno v knjigi?
Na pogovornem večeru bomo poleg drevesnih združb in komunikacije med rastlinami, poskušali razumeti še, zakaj si je knjiga kljub izredni priljubljenosti med širšim bralstvom, ob svojem izidu nakopala spletno peticijo nemške znanstvene javnosti.

 

Serijo pripravljamo v sodelovanju z znanstveno redakcijo Radia Študent.

Dogodek bo potekal v dvorani domačije.

 

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Za starejše

GLASNO BRANJE Z LADO ZEI!

Četrtek, 19. maj (11h)

Pomladna druženja še naprej prinašajo pozabljen čar glasnega branja in poslušanja! Vse več odraslih in starejših odkriva glasno branje. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini. Glasno branje ima blagodejne vplive; bogati in zdravi, ohranja bogastvo jezika, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nemudoma spravi v boljšo voljo!

Za srečanje v živo na domačiji si poleg očal za branje pripravite knjigo ali revijo, iz katere nam boste prebrali odstavek ali dva.

Glasnobralke in glasnobralci – pridružite se uri veselega druženja z Lado Zei!

 

Za sodelovanje pišite na: dasa.lozar@divjamisel.org.
Pripravlja in vodi Lada Zei.

 

Mlade rime na domačiji

  1. MLADE RIME

Četrtek, 19. maj (20h)

Pesniški večeri Mlade rime so namenjeni novim, neuveljavljenim pesniškim glasovom. Prepletajo različne generacije pesnikov in pesnic, v goste vabijo že uveljavljene poete in poetese, v prvi vrsti pa ostajajo odprte za vse, ki si želijo svoje pesmi na začetku svoje pesniške poti predstaviti občinstvu. Na večeru Mladih rim običajno svojo poezijo prebira 5 do 6 pesnikov ali pesnic.

 

K prijavi je vabljen vsakdo, ekipa Mladih rim uredniško ne izbira, a obstaja nekaj pravil: pesniki in pesnice svoja dela berejo nekje do 7 minut. Sovražni govor ni dovoljen.

 

Prijave za 152. Mlade rime so možne prek FB strani Mlade rime ali na: kentaver@gmail.com.

 

R A Z I  S K O V A N J E  B R A L N I H  N A V A D

Vabimo te na individualni
BRALNI POGOVOR

Vabimo na individualni pogovor o branju. O tem, kako berete, kakšni so vaši bralni rituali, kako so knjige zaznamovale vaše življenje, ali se vaše bralno vedenje morda spreminja skozi čas in še o marsičem, se bo z vami za namene svojega raziskovanja pogovarjala dr. Ana Vogrinčič Čepič.

Dobrodošli bralci in bralke vseh vrst – tudi če ste nazadnje brali v osnovni šoli, če berete samo še po spletu ali pa se morda sploh ne štejete med bralce!

Za termin pišite na ana.vogrincic@guest.arnes.si
Pogovori trajajo približno uro in pol, so zvočno snemani, osebni podatki pa anonimizirani.
Če je mogoče, s seboj prinesete kupček knjig (ali vsaj seznam naslovov), ki so za vas posebej pomembne.

Veselimo se vašega odziva!

 

Program Vodnikove domačije podpirata MOL – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 

_____________________________

Več informacij in fotografije:

Daša Ložar, 031 327 544, dasa.lozar@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL – Oddelek za kulturo.