VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA – NAPOVEDNIK DOGODKOV

0
101

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

Hiša branja, pisanja in pripovedovanja

NAPOVEDNIK DOGODKOV 20. OKTOBER–2. NOVEMBER

Mlade rime na domačiji
145. MLADE RIME
Sreda, 20. oktober (20h)
Mlade rime so pesniški večeri namenjeni novim, neuveljavljenim pesniškim glasovom. Trudijo se prepletati različne generacije pesnikov in pesnic, vabijo tudi že uveljavljene pesnike in pesnice v goste, ostajajo pa predvsem odprte za vse, ki želijo svoje pesmi na začetku svoje pesniške poti soočiti z občinstvom. Na večeru Mladih rim se običajno predstavi 5 do 6 pesnikov ali pesnic. Prijavi se lahko vsak, ekipa Mladih rim uredniško ne izbira, čeprav obstaja nekaj pravil: pesniki ali pesnice berejo nekje do 7 minut. Sovražni govor ni dovoljen.

Prijave za 155. Mlade rime so možne prek FB strani Mlade rime ali prek kentaver@gmail.com.

 

Ispeci pa reci – Dogodek je zaradi zdravstvenih razlogov prestavljen!
LANA BASTAŠIĆ IN MAIDA DŽINIĆ
Četrtek, 21. oktober (19h)
Napovedani dogodek je zaradi zdravstvenih razlogov prestavljen. O novem terminu vas bomo obvestili.

 

Literarni večer društva Novi dijak – Nodi
LITERARNI VEČER SPEKTER: MUZA
Petek, 22. oktober (18h)
»Le odkrita ljubezen, s pomočjo alkimije jezika, spremeni kup blata v zrna čistega zlata«, so besede ljubega pesnika Josipa Ostija, s katerimi bi najbolje opisali pot nastanka tokratnega literarnega večera društva Novi dijak.
Tradicionalni literarni večer Spekter bo tokrat potekal na domačiji in nosil naslov Muza. Skozi zvoke glasbe glasbenika Petra Pongraca bo moč prisluhniti branju večjezične ljubezenske literature priznanih avtorjev in ljubezenskim pismom dijakov, ki bodo po večini opevali kratke poletne romance, posvečene tistim, ki so jim v navdih; njihovim muzam.
Dogajanje bodo popestrili tudi manjši plesni vložki, ob koncu pa bo za vzdušje poskrbel še manjši rap koncert.

Pripravlja Društvo Novi dijak – Nodi.


Ob razstavi Preobrazbe: pogovor o stripovskih preobrazbah literarnih del

PREOBRAZBE. OD ČRKE DO ČRTE.
Torek, 2. november (19h)

Vabimo na pogovor z Andrejem Štularjem, avtorjem sveže zbirke vizualnih kompozicij, kolažev in stripov Ostri ritmi. Z njim ter gostom Primožem Čučnikom, urednikom, pesnikom in prevajalcem, se bo pogovarjala Ana Bogataj, piska uvodnika Ostrih ritmov in urednica revije Stripburger.
Pogovor bo tekel o pomenu predelav literarnih del v stripovske zgodbe ter o različnih pristopih in izhodiščih k takšnim predelavam; pa tudi o motivaciji, izzivih in možnostih, ki jih prinaša predelava poezije, literature in drugih besedil v strip.

____
Na razstavi Preobrazbe v Galeriji Vodnikove domačije si lahko do 14. novembra ogledate dela treh avtorjev: Petra Kupra (ZDA), Andreja Štularja in Marka Kocipra (SI), ki jih je navdihnilo literarno ustvarjanje različnih avtorjev: Franza Kafke, Srečka Kosovela in Frana Milčinskega.
Razstavo spremljajo tudi knjižne izdaje stripov: Kafka (Stripburger/Forum Ljubljana) in Preobrazba (LUD Literatura) ameriškega stripovskega mojstra Peter Kupra, Butalci izpod peresa Marka Kocipra in Ostri ritmi v kreaciji Andreja Štularja (oboje Stripburger/Forum Ljubljana).

___
O Ostrih ritmih

»Srečko Kosovel je z izrazno močjo in duhovito ostrino svojih pesmi navdihnil striparja, lutkarja in vsestranskega ustvarjalca ANDREJA ŠTULARJA, da je iz njih zgradil ritmične vizualne kompozicije, ki se iz stripa prelivajo tudi v druge načine upodabljanja. Ostri ritmi tako raziskujejo meje med besedo in podobo ter različne možnosti vizualne naracije, pri čemer Štular vsako pesem zgradi nekoliko drugače, izbere slog, ki najbolj ustreza njeni vsebini, obliki in razpoloženju, ter hkrati preigrava tudi različne tehnike.

Kosovelove impresije, ekspresionistične pesmi, konsi in utrinki njegovih misli so v Ostrih ritmih sopostavljeni likovnim elementom tako, da skupaj z njimi tvorijo enovito celoto. Pri tem se Štular ne poslužuje le risanja, ampak tudi zanj značilnega kolažiranja, zato so vizualne upodobitve posameznih pesmi pogosto sestavljene iz številnih elementov: izrezkov iz časopisov, koščkov tapet in plakatov, otroških risb in še česa. S tem pomene posameznih verzov obogati z novim kontekstom, z dodatnimi asociacijami, s čimer se prostor za interpretacijo poezije nikakor ne zameji, ampak le še dodatno razširi.«

– Ana Bogataj

 

 »Srečko Kosovel je velik. Njegova dela, pesmi, osnutki, utrinki … kipijo od energije in so včasih prav boleči v svoji mladostni neposrednosti. Iz njegovih zapisov sije resnica, osvetljuje svet, ljudi in njihove odnose. Kosovel ne občuti samo sočutja in otožnosti, pri njem so močno prisotni pravičnost, pogum, tudi predrznost. Iz ritma njegovih pesmi, melodije besed, pomena besednih zvez se čuti škripanje kraškega kamenja pod nogami, bučanje borov, hrup mesta, hrepenenje po ljubezni, bitje srca. Ljubezen do življenja v vsej njegovi polnosti in odtenkih in preprostost, s katero se izraža, je tisto, kar me pri njem navdihuje.«

– Andrej Štular

 

Pesmi in druga besedila: Srečko Kosovel, likovna podoba: Andrej Štular, gostujoči avtorji: AA /Anja Delbello & Aljaž Vesel, Matej Kocjan – Koco, Matej Stupica, tipoRenesansa / Marko Drpić, uvodno besedilo: Ana Bogataj, spremno besedilo: Andrej Štular in Petra Stare, glavna in odgovorna urednica zbirke O: Katerina Mirović, grafična asistentka: Katerina Mirović, oblikovanje: Idejološka Ordinacija, posebna izdaja revije Stripburger, izdajatelj: Forum Ljubljana.

 

Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Dogodek je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Pripravljamo skupaj s Forumom Ljubljana.Festival Tinta
STRIPBURGERJEVA AKADEMIJA STRIPA, dvodnevna delavnica (16+)
Mentorja: David Krančan in Gašper Rus

Soboti, 23. 10. in 30. 10. (10h–18h)
Dvodnevna delavnica, vezana na aktualno Stripburgerjevo razstavo Preobrazbe v Galeriji Vodnikove domačije, je namenjena izkušenejšim ustvarjalcem stripa, katerih znanje bosta obklesala prekaljena striparja David Krančan in Gašper Rus. Udeleženci bodo pod njunim vodstvom zasnovali kratke stripe po basnih.

Brezplačna delavnica je namenjena mladim (vsakovrstnim rekreativnim striparjem brez izdanih avtorskih stripov v knjižni obliki) od 16. leta starosti dalje. Število mest je omejeno. Ob prijavi pošljite za boljši vtis še svoj cv in portfolio, primere stripov oziroma drugih likovnih del.

Prijave in informacije: core@mail.ljudmila.org

Delavnica je del spremljevalnega programa ob razstavi Preobrazbe, ki bo v Galeriji na ogled do 14. novembra.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija.

Vstop prost.

 

 

G A L E R I J A

 

Odprtje skupinske razstave v okviru Tinta 2021, festivala stripa

PREOBRAZBE

Na ogled: 7. 10.–14. 11. 2021, Galerija Vodnikove domačije Šiška

Razstavljajo: Peter Kuper (US), Andrej Štular, Marko Kociper

 

Med 6. in 10. oktobrom 2021 se v Ljubljani odvija mednarodni festival stripa Tinta, ki prinaša pester izbor vrhunskih razstav in dogodkov v družbi odmevnih domačih in tujih gostov ter povabilo k razširjanju obzorij stripovske ustvarjalnosti.

Med pestrim stripovskim dogajanjem, ki ga prinaša, nedvomno izstopa razstava Preobrazbe. Gre za skupinski projekt, ki združuje tri novejše Stripburgerjeve založniške podvige – tri stripovske albume, nastale po zimzelenih literarnih predlogah. Prvi je odmevno delo Kafka ameriškega avtorja Petra Kupra, večkrat nagrajenega stripovskega ustvarjalca z izrazito prepoznavnim slogom in izkušenega ustripljevalca literarnih del. Tokrat se nam predstavlja z udarno predelavo brezčasnih kratkih zgodb enega največjih pisateljev 20. stoletja, Franza Kafke.

Videti bo moč tudi izvirne strani iz monografske zbirke vizualnih interpretacij poezije Ostri ritmi Andreja Štularja, sveže izdanega dela, ki se navdihuje pri poeziji Srečka Kosovela, poleg tega pa še originalne prizore iz pravkar ponatisnjenega albuma Butalci v stripu, pod katerega se podpisuje Marko Kociper (ki, mimogrede, pridno snuje že njegovo nadaljevanje, za izid predvideno v 2022). Sladostrastna razstava prinaša vrsto originalov oziroma sitotiskov in drugih tiskov iz omenjenih izdaj.

 

Razstava bo na ogled do 14. novembra.

Celoten festivalski program na: www.tinta.si.

 

TINTA 2021 | Festival stripa Ljubljana
6.–10. oktober 2021

www.tinta.si

#tinta2021

_____

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

nedelja, 17. oktober (11h): NEDELCE: POSTAVLJANKA, delavnica za otroke (5+)

Mentor: Andrej Štular

Prijave in informacije: spela.frlic@divjamisel.org

 

sobota, 23. 10. in sobota, 30. 10. (10h–18h): STRIPBURGERJEVA AKADEMIJA STRIPA, dvodnevna delavnica (16+)

Mentorja: David Krančan in Gašper Rus

Prijave in informacije: core@mail.ljudmila.org

 

_____

Produkcija: Stripburger / Forum Ljubljana

Koprodukcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Kuratorka razstave: Katerina Mirović

Razstavo so podprli MOL – Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo RS, Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

 

 

 

 

 

 

————————————————————————————————————

Več informacij in fotografije:

Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo