Vodnikova domačija | Vabilo

0
131

V četrtek, 16. 11. 2023, bo ob 19.00 na Vodnikovi domačiji Center potekala razprava o častnem gostovanju Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu, ki jo pripravlja festival Pranger v sodelovanju z založbo LUD Literatura. Dolgoletno pot do letošnjega gostovanja bo predstavila Barbara Koželj Podlogar, direktorica Direktorata za ustvarjalnost pri Ministrstvu za kulturo RS, pesnica Nina Medved pa bo podala zorni kot mlade generacije. V razpravi bo sodelovala in jo moderirala Urška P. Černe, sokuratorica Države gostje na sejmu v Leipzigu 2007.

 

Takoj naslednji dan, v petek, 17. 11. 2023, ob 18.00 vabimo na dogodek, ki smo ga poimenovali Toksične pravljice iz kozarca. Skupaj bomo predstavili dve zelo različni knjigi, zbirko kratkih zgodb Pravljice iz kozarca Igorja Cvitkoviča in Toxic, žanrsko hibridno avtofikcijsko delo Eve Mahkovic. Z avtorjem in avtorico se bo pogovarjala novinarka Patricija Maličev.

 

Teden bomo sklenili v nedeljo, 19. 11. 2023, ko bodo ob 11.00 najprej na sporedu Nedelce. Iskrivo, prisrčno in ravno prav nabrito slikanico Tukaj smo severnoirskega ilustratorja in pisatelja Oliverja Jeffersa bo interpretiral Rok Terkaj – Trkaj. Število obiskovalcev je omejeno, brezplačne prijave sprejemamo na prijava@divjamisel.org.

 

V nedeljo zvečer, 19. 11. 2023, ob 19.00 sledi še Prideš, skočiš, padeš, pripovedovalski večer za odrasle. Projekt, ki je nastal v sodelovanju zavoda Homo Narrans in Cankarjevega doma, se osredinja na Indijo Koromandijo. Ampak kakšno, katero? Kakšno obliko, čustvo, podobo ima za današnje ljudi? Zdi se, da do te dežele, kjer naj bi vladal občutek zadovoljne sreče, demokratično porazdeljen med vse njene prebivalce, lahko pridemo samo po naključju. Bolj kot jo iščemo, bolj se nam očitno izmika. Zgodbe o svojih indijah koromandijah pripovedujejo Anja NovakNejc Cijan GarlattiNataša Keser in Lovro Finžgar, s harmoniko jih spremlja Aldo Kumar.

Vstopnice (7 EUR) so na voljo na Stritarjevi 7 in na portalu olaii.com.

 

Ilustracije tokrat peljemo na Štajersko. Ilustratorski kot, mobilno enoto, ki ponuja možnost za ogled in nakup izvirnih slovenskih ilustracij, od 17. do 23. novembra najdete v Minoritski cerkvi v Mariboru. Na voljo bodo dela Zvonka Čoha, Tine Dobrajc, Marjance Jemec Božič, Maje Kastelic, Eme Kobal, Polone Lovšin, Matije Medveda, Andreje Peklar, Maje Poljanc, Lile Prap, Tereze Prepadnik, Hane Stupica, Petra Škerla in Ane Zavadlav.