Vodnikovanje – nekdaj velik šišenski praznik

0
134

Petek, 3. februar (od 10h dalje)

VODNIKOVANJE. Na Vodnikovo domačijo se vrača nekdanji šišenski praznik!
Valentin Vodnik, pesnik, jezikoslovec, učitelj, časnikar, »pervi« na mnogih področjih na svoji domačiji 3. februarja praznuje rojstni dan. Letos bi upihnil 259 svečk, vabimo vas na praznovanje s programom za velike in male:

Program:

10.00-18.00 Ogled razstave ilustracij, stripa in poštne umetnosti Živel strip! Živela animacija! Tanje Komadina in Piermaria Cianija

 

17.00 Rajanje z zgodbami ob otroškem literarnem zemljevidu
Otroški literarni zemljevid je stalna pridobitev domačije. Na zemljevid velikega formata pripenjamo literarne junake in njihove avtorje, ki jih spoznavamo skozi branje zgodb. Tokrat se bomo po zemljevidu sprehodili skozi pripovedovanje s Špelo Frlic.

 

18.00 Slovenščina oživljena in druge zmage zadovoljnega Kranjca Valentina Vodnika

Vodstvo po novi stalni razstavi domačije z avtorji razstave mag. Janezom Polajnarjem, Tejo Idejo, Milanko Fabjančič in Ano Kosi.

 

19.00 Andrej R. Roza: Ljubljanski vodnik sreča Vodnika, hišna predstava o Valentinu Vodniku
Igrata Andrej Rozman Roza kot Valentin Vodnik iz posmrtnega sveta in Alenka Tetičkovič kot samozaposlena novinarka Sanja Ažurov.
Vstopnice: 8 EUR/6 EUR v preprodaji (v času odpiralnih ur na domačiji in na
mojekarte.si), rezervacije: nabiralnik@divjamisel.org.

 

*********************************************

Za konec utrinek z zabave ob stoletnici Vodnikovega rojstva:
»Vodnikova komemoracija na 2. februarja 1858 je bila skoraj spektakularna. V Šiško so se zgrnile množice, ki so se na dvorišču in pritličnih prostorih predajale navdušenemu vzklikanju in družabnemu veseljačenju. Ločena od množic se je nastajajoča narodna elita zbrala v nadstropni sobi, v izbi, kjer se je rodil Vodnik; budna je ostala do tretje ure zjutraj, ko je v krogu izbrancev Toman uprizoril izviren ritual z zdravico in razbijanjem kozarca.«*
* Marijan Dović: Vodnik, Prešeren in začetki postavljanja spominskih obeležij slovenske literarne kulture

 

 

Petek, 3. februar (19h):

ANDREJ R. ROZA, LJUBLJANSKI VODNIK NAŠEL VODNIKA
ponovitvi nove hišne predstave o Valentinu Vodniku

Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen. Tisto, kar je najbolj ločilo Vodnika od romantičnega pogleda na svet, ki je po njegovi smrti zavladal v naših krajih, je bilo to, da ni pisal zaradi svojih duševnih bolečin, ampak je skušal s pesmimi razveseljevat in razsvetljevat ljudi.

Skoraj dvesto let po smrti se na prizorišču ekološke nesreče na robu Ljubljane pojavi Valentin Vodnik, da nam pove, da pisanje časopisa v jeziku, v katerem ni bilo pred tem še nobenih napisanih novic, ni bila nobena otročarija, ampak izjemen podvig.
Igrata Andrej Rozman Roza kot Valentin Vodnik iz posmrtnega sveta in Alenka Tetičkovič kot samozaposlena novinarka Sanja Ažurov.

Vstopnice: 8 EUR in 6 EUR v preprodaji. Rezervacije vstopnic na nabiralnik@divjamisel.org, predprodaja na www.mojekarte.si ter v času odpiralnih ur na Vodnikovi domačiji.

Produkcija: Rozinteater in Vodnikova domačija.
Razstavo sta omogočila: MOL – Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.

 

 

Sobota, 4. februar (10h-14h)

STRIPBURGERJEVA STRIPRISALNICA: PISMO V STRIPU

Tokratna risalnica stripov je namenjena vsem tistim, ki že poznajo osnove stripovske ustvarjalnosti in bi radi svoje znanje nadgradili. Na delavnici boste v formi stripa zrisali pismo prijatelju/prijateljici, ki ga boste potem temu/tej tudi poslali.

Obvezna prijava na delavnico na

petja.grafenauer@gmail.com.

Za 10+

Dogodek poteka v okviru razstave ilustracij, stripa in poštne umetnosti Živel strip! Živela animacija!: Tanja Komadina in Permario Ciani, ki je na ogled še do 9. februarja.

 

 

Nedelja, 5. februar (11h) 

NEDELJSKI OTROŠKI PROGRAM V OKVIRU BOBROV: TONJA IZ HUDEGA BREGA

Skoraj desetletna rdečelasa Tonja je edini otrok v gorski vasici Hudi breg. Pravijo ji hudobregarska vrtavka, rada dirka s sankami, poje in jé losje cmočke. Njen najboljši prijatelj je stari violinist Gunnvald, njen domači ljubljenček pa galeb Gal. Že poznate njeno zgodbo? Napisala jo je norveška pisateljica Maria Parr in vanjo vpletla dolge norveške zime. Tonjo in kraje, iz katerih prihaja njena avtorica, bomo spoznavali prek bralne interpretacije delčkov knjige, knjižnih ilustracij in skic ilustratorja Jureta Engelsbergerja. Obiskovalce pa bo prek videoposnetka nagovorila tudi avtorica in jim zapela Tonjino priljubljeno pesem v norveščini.

Prevod knjige: Darko Čuden; priredba in interpretacija delov knjige: Špela Frlic; ilustracije: Jure Engelsberger; video: Igor Mašera; produkcija: Vodnikova domačja Šiška.

Dogodek je del 9. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

 

 

Več informacij in fotografije: Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana
Odpiralni čas:
TOR- PET (10h- 18h)
SOB in NED (10h-14h)
ter ob napovedanih dogodkih.

 

Domačija v času odprtja vabi k branju v čitalnico ter Knjižnico pod krošnjami, kjer so na voljo mnogi sveži izvodi knjig, dnevno časopisje in revije ter pisanju v sobo za pisanje. Ob tem so za različne publike v domačiji redno na sporedu dogodki in izobraževanja.


Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo