Vrnitev gentlemana

0
520

V roke mi je prišla knjiga Vrnitev gentlemana, ki je po besedah pisatelja Dr. Dain Heera, namenjena moškim, toda vendar ne izključuje ženskih bralk.

Zdi se, da je pojem gentlemana nekako zbledel v zadnjih letih. Kako si pravzaprav nežnejši spol predstavlja gentlemana? Verjetno se bo večina strinjala, da je zanj značilno uglajeno vedenje, poznavanje bontona, empatija… Zdi se, da ostanke gentlemanstva pogosteje opazimo pri starejših generacijah, ko na primer starejši gospod, ki je elegantno oblečen, pridrži svoji dragi plašč, jo vodi za roko, ji brez posebnega razloga podari šopek rož, odpira vrata. Nekoč razširjena vrsta moških pripadnikov, je danes vidna le še na filmskem platnu. Pa so res le moški krivi za to spremembo? Ali morda ženski rod, ki z emancipacijo briše razlike med njimi, da se moški počutijo kot copate in ne gentlemani.

Dain Herr v svoji knjigi ne podaja definicije gentlemana. Meni, da je to preveč statično, normativno in dokončno. Raje želi popeljati moškega skozi proces razvoja najveličastnejše različice sebe. Biti spoštljiv, prijazen, skrben pa tudi potenten ali seksualen. Trdi, da se mnogi viri vrtijo le okoli tega, kako pridobiti žensko, da ji boste všeč, da se bo strinjala z vami. Prvi koraki se začnejo s sprejemanjem, cenjenjem in spoštovanjem samega sebe. Z razgradnjo zastarelih in omejujočih sklepov, omejitev, sodb, misli, ki smo jih nasledili, običajno, ne da bi se zavedali tega, Dain v svoji knjigi podaja čistilno izjavo, ki vam bo pomagala očistiti pot, za več tistega, kar si resnično želite, kdor resnično ste in kar vas resnično osrečuje.

BITI gentleman ne pomeni igranje gentlemana. Ne pomeni pretvarjati se, da ste, medtem ko na skrivaj verjamete, da niste. Vodič skozi osebni razvoj Vrnitev gentlemana, ki je izšel pri založbi Primus, vam bo podal smernice, kako odkriti svojo najboljšo različico moškega, ki tiči v vas.