Zaključni teden 34. grafičnega bienala Ljubljana: ISKRA DELTA

0
43

Odprto za javnost: 10. 9.–21. 11. 2021

 

ISKRA DELTA, 2021 (oblikoval Aljaž Košir – Fejzo)

V nedeljo, 21. novembra, se zaključi 34. grafični bienale Ljubljana: ISKRA DELTA. V zadnjem tednu bo v ospredju dogajanja dvodnevna mednarodna konferenca ISKRA DELTA, ki je sestavljena iz treh sklopov – Biti danes državljan sveta?, Konferenca YUFU in ISKRA DELTA pogovori. Sklenila se bo z razglasitvijo nagrad 34. grafičnega bienala Ljubljana. V začetku tedna bo svoje projekte predstavil umetnik Gago Giorgi Gagoshidze, zadnji bienalski vikend bo prinesel predstavitve projektov avtorjev Aleksandre Domanović, Lawrencea Leka, Marka Peljhana in umetniškega dvojca Nascent, končal pa se bo z nedeljskim maratonskim vodstvom.

GAGO GIORGI GAGOSHIDZE

V ponedeljek, 15. novembra, bo Gago Giorgi Gagoshidze predstavil tri svoje dosedanje projekte – It’s just a single swing of a shovel (2015), The invisible hand of my father (2019) in Mission accomplished: Balenciege (v soavtorstvu z Milošem Trakilovićem in Hito Steyerl, 2020) –, v katerih se ukvarja s pogoji produkcije v kapitalizmu, mehanizmi komodifikacije ter vlogo digitalnih tehnologij v tem kontekstu. Predstavitev bo sklenil pogovor o aktualnem raziskovalnem projektu z delovnim naslovom Eksperiment, ki izhaja iz dveh dogodkov, ki sta se odvijala vzporedno: prvi poskusi uporabe računalnikov v Sovjetski zvezi in začetek uvajanja omejenih oblik lastništva za spodbujanje gospodarstva. Eksperiment odpira debato o sedanjih oblikah tehnologije, ki – še zlasti od leta 1989 – omogočajo metodologije množične privatizacije. Pogovor, ki bo sledil predstavitvi, bo moderirala kuratorka bienala Tjaša Pogačar.

ISKRA DELTA KONFERENCA

Pomemben poudarek bienala je na njegovem diskurzivnem programu, ki se bo večinoma odvijal prav v prihodnjih dneh.

Biti danes državljan sveta?

V četrtek, 18. novembra, bo na sporedu mednarodna konferenca projekta Perennial Biennial z naslovom Biti danes državljan sveta?.

Kozmopolitizem je na splošno ideologija enakosti vseh ljudi, ki predpostavlja, da smo vsi državljani sveta. Zaradi globalne omreženosti sodobnega sveta in razraščanja liberalnega kapitalizma je ideja kozmopolitizma postajala vseprisotna, tudi na polju sodobne umetnosti, na katerem so bienali in ostale velike ciklične razstave postali najpomembnejše prizorišče liberalnega kozmopolitizma.

Novi kozmopolitizem se bo moral danes, po izkušnji še ne zares premagane globalne pandemije, ki bo, kot kaže, dodobra pretresla svet umetnosti, preoblikovati v drugačno obliko kozmopolitizma.
Na konferenci bodo sodelovali Alia Swastika, Sami Al Daghistani, Aljoša Pužar, Mahret Ifeoma Kupka, Jo-Anne Birnie Danzker in Kostis Stafylakis.

Večerni program konference ponuja ogled projekcije filma Sramežljivi radikalci, ki prikazuje portret prejemnika velike nagrade 33. grafičnega bienala Ljubljana Hamje Ahsana, umetnika, pisatelja, aktivista in kustosa, ki živi in dela v Londonu in Maastrichtu. Film je nastal po Ahsanovi istoimenski knjigi s podnaslovom Protisistemska politika militantnega introvertiranca. Zgodba sledi umetniku, medtem ko tečejo postopki za izročitev njegovega brata. V tem času avtor potuje po svetu, v katerem so zabrisane meje med resničnostjo in domišljijo vir navdiha in edukacije ob ustvarjalnosti in aktivizmu.

Filmsko projekcijo bo spremljal pogovor s Hamjo Ahsanom in režiserjem Tomom Dreamom, ki ga bo moderiral Matic Majcen.

Konferenca YUFU

V sodelovanju z Zavodom Maska bo v petek, 19. novembra, potekala KONFERENCA YUFU. Osrednja tema bo jugofuturizem, ki sledi zgledu drugih etnofuturističnih gibanj, kot so afrofuturizem, sinofuturizem, baltski etnofuturizem ali hungarofuturizem, ki na taktično različne načine krepijo periferne identitete in subverzivno afirmirajo posamezne kulturne kuriozitete. Svoje poglede na to temo bodo predstavili Tibor Hrs Pandur, Dinko Kreho, Vera Mevorah, eurovicious, Enea Kavčič & Maks Valenčič in Mladen Zobec.

 

ISKRA DELTA, pogovori

Petkov program se bo nadaljeval z dogodkom ISKRA DELTA, pogovori. Panel se bo osredotočil na orodja »tvorjenja svetov« ter prakse zamišljanja, konstruiranja, prototipiranja in udejanjanja alternativnih sedanjosti/prihodnosti. Predstavitve mednarodnih govorcev se bodo dotaknile pristopov in idej v umetnosti, (spekulativnem) oblikovanju, arhitekturi in (znanstveni) fantastiki, ki so vir navdiha za pristop tokratnega bienala. Sodelovali bodo Bogna Konior, Kaja Kraner, Jen Kratochvil in Simon O’Sullivan. Predavanjem bosta sledila kratko performativno predavanje in projekcija videa kolektiva Diffractions. Pogovor bo moderirala kuratorka bienala Tjaša Pogačar.

RAZGLASITEV NAGRAJENCEV IN PREDVAJANJE VIDEOSPOTOV KUKLE KEŠEROVIĆ

Dan konferenčnih predavanj, predstavitev in pogovorov se bo zaključil z razglasitvijo nagrajencev 34. grafičnega bienala Ljubljana in predvajanjem videospotov Kukle Kešerović. O prejemniku velike nagrade 34. grafičnega bienala Ljubljana bo odločala mednarodna žirija, katere člani so Lovro Japundžić (Hrvaška), Jen Kratochvil (Češka republika), Sam Lackey (Združeno kraljestvo) in Poka-Yio (Grčija), razglašena pa bo tudi nagrada občinstva.

ZAKLJUČNI VIKEND

V soboto, 20. novembra, bo najprej na sporedu predstavitev projekta Aleksandre Domanović Worldometers, gre za iluzijo lebdečih podob, ki prikazujejo izbrane statistične podatke o koronavirusu v določenem časovnem obdobju in s tem ponazarjajo bližino življenja in njegove odsotnosti ter poroznost mej med njima, obenem pa predstavljajo nekakšno časovno kapsulo določenega preteklega obdobja. Sledila bosta ogled projekta Nepenthe Zone, pri katerem gre za videoinstalacijo in zvočno okolje, ki naj bi poslušalcu pomagalo pozabiti na tegobe tega sveta, in pogovor z umetnikom Lawrenceom Lekom. Sobotni program pa se bo končal s pogovorom s slovenskim umetnikom Markom Peljhanom.

Zadnji bienalski dan, v nedeljo, 21. novembra, bo zaznamovala predstavitev projekta umetniškega dvojca Nascent z naslovom Časovni secesionizem, ki se osredotoča na elementa alternativne infrastrukture, ki na lokalnem območju, v katero sta postavljena, katalizirata različne izkušnje časa. Njuni predstavitvi bo sledilo še zadnje maratonsko vodstvo, ki ga bo tokrat izvedla asistentka kuratorke Lara Mejač, in bo obenem sklepni dogodek letošnjega bienala.

______

Umetniška direktorica: Nevenka Šivavec

Kuratorka: Tjaša Pogačar

Kurator konferenčnega in pogovornega programa: Muanis Sinanović

 

Projektna skupina bienala:

Kukla Kešerović, Aljaž Košir, Tjaša Pogačar, Muanis Sinanović, Andrej Škufca

 

 

Stiki za medije

Služba za stike z javnostmi MGLC, Sanja Kejžar Kladnik: sanja.kejzar@mglc-lj.si, +386 41 373 916

 

Instagram: @mglcljubljana

Facebook: facebook.com/mglc.ljubljana

Twitter: @mglc_ljubljana