170 let Mohorjeve družbe

0
83

KNJIŽNE NOVOSTI

            

Spoštovani,

27. julija 2021 bo Mohorjeva družba praznovala svoj 170. rojstni dan. Ustanovljena je bila kot knjižno društvo leta 1851 z namenom širiti slovensko bralno kulturo na celotnem etničnem ozemlju Slovencev. Mohorjeve knjige so bile pomemben konstitutivni in povezovalni element slovenskega naroda. V slovenski književni in kulturni zgodovini je imela posebno vlogo in pomen, saj ji kot najstarejši knjižni ustanovi upravičeno pripada priznanje, da je navadila Slovence brati, jim utrjevala narodno zavest in širila obzorje.
Mohorjeva je slovenski narod »vodila do sedanje kulture« (F. S. Finžgar), »bila je in je dokaz naše življenjske moči in moči našega duha« (Ivan Pregelj), je »vzgojiteljica naše narodne zavesti, saj so se po njeni zaslugi slovenska narodna ozemlja ohranila slovenska« (Janko Moder). Zbirka Slovenske večernice (od 1860) je najstarejša slovenska knjižna serija, v kateri je do sedaj izšlo 170 naslovov.
Danes je Celjska Mohorjeva družba tipična množična kulturna založba s širokim založniškim programom zvrstno in žanrsko različnih knjižnih del s področij leposlovja, humanistike, kulture, teologije, zgodovine pa tudi eksaktnih znanosti. Izdajamo kakovostno literaturo za otroke in mladostnike, domače in tuje leposlovje, priročnike, strokovno in znanstveno literaturo ter učbenike. Organiziramo kulturno-literarne dogodke po vsem slovenskem kulturnem prostoru, izdajamo revijo Zvon, sodelujemo pri vsakoletnem Slomškovem bralnem priznanjuRedna zbirka Celjske Mohorjeve je s svojo tradicijo edinstvena v evropskem in tudi svetovnem merilu.
Tudi po 170 letih se s hvaležnostjo zavedamo sadov današnjega slovenskega jezika, ki jih je rodil trud ustanoviteljev Mohorjeve družbe. Številne generacije plemenitih Mohorjevih ustvarjalcev so doprinesle h kulturnemu, družbenemu in gospodarskemu napredku naroda ter krepile ugled Mohorjeve družbe; ne le na zdravih krščanskih temeljih, ampak za tudi napredek in omiko vsega naroda. Temu poslanstvu ostajamo zvesti tudi danes, pri tem pa imamo pred očmi današnjega sodobnega bralca.

V jubilejnem letu 2021 za naše bralce pripravljamo ok. 60 knjižnih projektov,
med njimi izpostavljamo:

Branko Cestnik: Šesti pečat  Janez Keber: Leksikon priimkov 
kardinal Franc Rode: Vse je dar. Spomini  Aleš Maver: Za prgišče politike. Mala šola političnih prijemov • Hieronim: Pisma • Vanda Šega: Polovica dvojine 
Sabina Koželj Horvat: Deseta dežela • Metka Klevišar: Utrinki vzporednih svetov. Iz prelistane knjige obrazov • Rudi Mlinar: Advokat s srcem. Janez Mencinger 
Jozef Tischner: Filozofija drame • Alena Mornštajnova: Tiha leta 
Robert C. Leslie: Jezus in logoterapija. Interpretacija Jezusovega javnega delovanja skozi oči psihoterapije Viktorja Frankla • Elisabeth Lukas: Narediti prvi korak. Reševanje sporov – ustvarjanje miru • Petra Soukupova: Klub čudnih otrok  • Tore Janson: Pripoved o latinščini 
Hermann-Josef Zoche: Nazarij. Dedič apostola

Spremljajte nas na www.mohorjeva.org ter na 
in si naročite svoje izvode!

Srečno 2021!

REDNA ZBIRKA 2022

Redna zbirka Celjske Mohorjeve družbe ohranja tradicijo knjižnega daru od začetka svoje ustanovitve. Vsako leto pripravimo cenovno zelo ugoden in vsebinsko izjemno bogat paket petih knjig za vse generacije. Zbirka za leto 2022 vsebuje:

MOHORJEV KOLEDAR 2022
Tradicionalni, 164. koledar najstarejše slovenske založbe.

Tomaž Klinar: BANATSKI CVET (Slovenske večernice 171)
Nežna ljubezenska zgodba Beti in Janeza po resničnih dogodkih iz časa po drugi svetovni vojni, kot jo lahko ponudi le doživljanje najgloblje ljubezni, razpete med slovensko Mežaklo in srbsko Belo Crkvo.

Bojca Januš: PERMAKULTURA ZA DOM IN VRT
Permakulturni vrt je pravi odgovor na vprašanje, kako lahko brez garanja, velikih stroškov in kemije sami pridelamo eko zelenjavo in sadje. Priročnik za vrtičkarje.

Fernando in Gioia Lanzi: SVETNIKI IN NJIHOVI SIMBOLI
V preteklosti so ljudje o svetnikih vedeli dovolj, da so jih brez težav prepoznali na slikah ali umetniških delih, a teh znanj imamo vse manj. Slikovna monografija je vodnik za prepoznavanje in razumevanje svetnikov.

Mojiceja Podgoršek: PASTIRČEK S SLOMA
Slikanica o bl. Antonu Martinu Slomšku z dodanim preglednim življenjepisom ter z vprašanji in dejstvi za pogovor z otroki. Ilustrirala Polona Kosec.

Komplet petih knjig po prednaročniški ceni: 49 EURredna cena: 69 EUR.
       (Skupna vrednost posameznih knjig iz zbirke je 124 EUR.)
Mohorjev koledar
 po prednaročniški ceni: 18 EURredna cena: 20 EUR.
     Prosimo za prednaročila do 28. februarja 2021.
     Naročilasplet
info@celjska-mohorjeva.si, T: 03 490 14 20

Bob Goff: Ljubezen deluje

Namesto s političnimi dogovori, gospodarskim vplivom ali orožjem Bob Goff svet spreminja z ljubeznijo. Preprost koncept dejavne ljubezni je rešil na stotine otrok na vojnih območjih v Ugandi, Somaliji, Afganistanu, Nepalu in Indiji.

Knjižna uspešnica časopisa New York Times nikogar ne pusti ravnodušnega. Njen avtor Bob Goff je pisatelj, priznani odvetnik, izredni profesor prava, motivacijski govorec, velik človekoljub in humanitarni delavec ter borec za človekove pravice, predvsem pravice otrok. Ta nenavadni misijonar 21. stoletja se podpiše preprosto kot “glavni napihovalec balonov.” S svojo ženo “ljubko Marijo”, kot jo vselej imenuje, in družino živi v San Diegu v ZDA. Njegovo sporočilo je zelo preprosto: ljubezen zmore vse. Brez kančka pokroviteljske drže ali moraliziranja bralcu strese tla pod nogami, da se očaran od valov dobrote, ki jih sprožajo Bobova drzna dejanja, tudi sam vpraša: Ali naj sedaj Bobu pošljem ključ svoje hiše? Pišite mu, odgovoril vam bo!

Knjiga o tem, kako polno živeti svoje življenje; kako naj nehamo odlašati in že danes poiščemo svoje mesto; in o tem, da Bog za svoje načrte izbira preproste ljudi. Preprost koncept lahko spremeni posmeznikov celoten svet. Ljubezen deluje!

216 strani  135 mm x 210 mm  mehka vezava  22,50 €