Moj močni um

0
72

Niels Van Hove: Moj močni um, Zbirka Prima za mlade, 2020, v slovenski jezik prevedla Višnja Jerman

Založba Primus je zopet prijetno presenetila slovenski knjižni trg. Knjiga Niels Van Hove z naslovom Moj močni um, ki jo lahko beremo tudi kot priročnik, je prijetna za otroke, najstnike in odrasle.

Kaja je glavna knjižna junakinja, ki obožuje šport. Ima odlične ocene, pouk ji ne dela preglavic. Obkrožena je s prijateljicami in prijatelji. Kot vsak otrok, ima tudi Kaja včasih težave doma ali (in) v šoli. Le kako bo vsemu kos? Kaj naj naredi, da ji bo šlo vedno vse kot po maslu?

Kar naenkrat ji pričnejo odhodi od doma delati strašne težave. Kar ne more se pravočasno pripraviti in urediti za šolo. Počuti se povsem neorganizirano. Starši jo kregajo in nenehno preganjajo.V šolo prične naenkrat zamujati. Vsi v razredu z lahkoto naredijo kolo, Kajo pa kar naenkrat postane strah. Kaj naj naredi? Vsi sošolci se ji posmehujejo. Učitelji so začudeni. Kaja se boji, kadar mora javno nastopiti; imeti predstavitev ali je ustno vprašana snov. Jezna je na sošolce, ker ji nagajajo in so prav nesramni do nje.

Kaja se odloči, da mora nujno nekaj spremeniti. Tako ne gre več. V roke ji je prišla knjiga o močnem umu, saj Kaja zelo rada bere. Potopila se je v ta skrivnosti svet. Spoznala je, da ima vsak svoje možgane in se lahko o vsem odloča sam. Pomembno je, da si nase ponosen in samozavesten. Kaja se je nemudoma odločila, da bo na vsak izziv gledala pozitivno. Veliko vaje pa je potrebno, da um postane močnejši in pametnejši. Lahko ti takoj ne uspe, a nič zato. Vsekakor ti um pomaga, da postaneš na vseh področjih boljši in boljši, še boljši.

Kar poskusite, drage bralke, dragi bralci. Kaja se je trdno odločila, da bo z umom premagala vse težave. Le potrpežljiva, natančna in vztrajna mora biti, pa zaupati vase.

Že en večer prej si je Kaja pripravila seznam, kaj mora narediti pred odhodom v šolo. Skrbno si je pripravila šolsko torbo in vse potrebščine Zjutraj mora pravočasno vstati, se umiti, posebej natančno zobe, počasati, primerno obleči, pojesti zdrav zajtrk, pa še marsikaj.

Naslednje jutro si je Kaja pogumno rekla: ” Opravi vsako stvar s seznama, dokler ne prideš do konca.” Skoncentrirala se je na seznam. Po vrsti je opravila vse naloge ter jih sproti odkljukala. Starši so bili čisto presenečeni, kaj se dogaja z deklico. Kar naenkrat take spremembe.

Kaja je pogumno vstopila v šolo. Samozavestno je naredila kolo. Sama sebi je čestitala. Pogumno je opravila predstavitev pred celim razredom.

Med malico se je družila z vrstniki; nekateri so ji zopet skušali nagajati. Kaja pa se je pomirila in mirno štela do deset Sploh ji ni bilo več do kričanja. Dekletom je povsem mirno povedala, da ji tako obnašanje ni všeč.

Tudi, ko je sodelovala pri košarkaški tekmi, je bila pogumna in ponosna na svoj trud.

Po dolgem dnevu je bila zelo utrujena, a ni mogla zaspati. Razmišljala je, kako poln je bil njen dan.

Presenetila je očeta pri gledanju televizije in telefona. Očka je priznal, da Kaje sploh ne posluša, saj je zatopljen v svoj svet. Toda deklici je uspelo, da ji je posvetil pozornost in se pričel z njo pogovarjati. Hčerka mu je predlagala, da se igrata igro: zazibaj ladjico. Oba sta se zelo umirila. Kaja pa se je potopila v sladek sen.

Ob zaključku knjige, ki jo lahko beremo tudi kot priročnik, je še nekaj koristnih nasvetov za starše. Kaj je mentalna trdnosti? Pri mentalni trdnosti so ključne štiri lastnosti: predanost, nadzor, izziv, samozavest.

Knjigo Moj močni um Ventilator besed toplo priporoča v branje in razmišljanje.

Drage bralke, dragi bralci, veliko veselja, poguma in uspeha.