Narodni muzej Slovenije ponovno gostuje na Kitajskem

0
466

Ljubljana, 17. januarja 2020; Narodni muzej Slovenije ponovno gostuje na Kitajskem – tokrat v mestu Nanjing, nekdanji kitajski prestolnici. Jutri, v soboto, 18. januarja 2020, bodo v enem tamkajšnjih muzejev (Nanjing Municipal Museum), slavnostno odprli razstavo Zakladi slovenske ustvarjalnosti. Kreativni dialog med sedanjostjo in preteklostjo. Gre za velik muzej, ki je na Kitajskem med več kot tisoč uradno registriranimi muzeji po pomenu svojih zbirk na 7., po številu obiskovalcev pa na 12 mestu. Prostrana palača, v kateri se nahaja muzej, je največji ohranjeni starodavni kompleks na južnem Kitajskem s skupno površino več kot 40.000 kvadratnih metrov, letno pa jo obišče 11 milijonov ljudi. Razstava bo v muzeju na ogled do 15. marca letos.

 

Razstava Zakladi slovenske ustvarjalnosti predstavlja mozaik izjemnih ustvarjalnih dosežkov z ozemlja današnje Slovenije od prazgodovine do danes – 135 originalnih predmetov in 5 kopij (emonski meščan, situla z Vač, neandertalčeva piščal iz Divjih bab, fotografija Janeza Puharja in idol z Ljubljanskega barja).
Po uvodni predstavitvi Narodnega muzeja Slovenije je osrednji del razstave namenjen sedmim sklopom: keramika, porcelan, čipke, tekstil, panjske končnice, pihano steklo in brušeno steklo. Vsak sklop ima triplastno predstavitev, ki se začne z najstarejšim obdobjem; steklo, keramika in tekstil z arheološkimi obdobji, drugi sklopi pa s poznejšimi – v skladu z razvojem ustvarjanja v posameznem materialu. Najstarejšemu delu sledijo izdelki obrtnikov, manufaktur in tovarn na ozemlju sedanje Slovenije iz časa od 16. do konca 19. stoletja. Tretji in zadnji del pa zajema sodobnost: sklop o pihanem steklu tako sklene Tanja Pak, brušeno steklo izdelki Steklarne Rogaška, panjske končnice Svetovni dan čebel, keramiko izdelki ljubljanske tovarne Dekor, sklop porcelana porcelan Catbriyur, čipko Ksenija Baraga, sklop tekstila pa kolekcija Almire Sadar. V zadnjem prostoru je predstavljena Slovenija kot privlačna turistična destinacija, prikazan pa je tudi raznolik kulturni preplet Slovenije in Kitajske.

 

Razstavo Zakladi slovenske ustvarjalnosti spremlja tudi katalog v slovenskem, angleškem in kitajskem jeziku. Poleg dela, ki predstavlja razstavo, in kataloga predmetov (avtoric dr. Mateje Kos, dr. Daše Pavlovič, dr. Janje Žagar iz Slovenskega etnografskega muzeja in Verene Štekar Vidic iz Muzejev radovljiške občine) je v njem izčrpno poglavje o naravnih in kulturnih značilnostih Slovenije ter kratek zgodovinski pregled, ki sta ga napisala Matej Hreščak in Urša Pajk. Katalog se zaključi s prispevkom mag. Ralfa Čeplaka Mencina iz Slovenskega etnografskega muzeja, v katerem predstavi zgodovino in okoliščine slovensko-kitajskih stikov, ki so bili precej bogatejši, kot si mislimo danes.

 

Spomnimo

Narodni muzej Slovenije je gostoval na Kitajskem že leta 2019, in sicer v mestu Xi’an, slavnem po grobnicah z glinenimi vojščaki (razstava Zakladi slovenske ustvarjalnosti. Kreativni dialog med sedanjostjo in preteklostjo), in v mestu Peking (v sklopu mednarodne razstave Delimo skupno prihodnost. Razstava zakladov nacionalnih muzejev ob Svilni poti).