»54 GLOS« V MKI

0
102

Še veste, kaj je glosa? To zahtevno pesniško obliko španskega izvora, ki  se je pri nas uveljavila šele s Francetom Prešernom, nam je predstavil  Matjaž Jarc na januarskem literarnem večeru v izolski mestni knjižnici.  Sprva so bile glose pesniški komentar, ki ni imel strogo predpisane pesniške oblike, obstajalo je le pravilo, da je treba vsak verz prvotne pesmi komentirati s celo  kitico. Danes imajo  glose strogo strukturo. Motto je  uvodna kitica s štirimi verzi, ki mu sledijo štiri kitice z desetimi verzi ali decimi. Zadnji verzi vsakega decima ponovijo stihe uvodne kitice.  Kitice morajo biti zato med seboj povezane z rimami, sam verz pa je trohejski osmerec.

V tej pesniški obliki je Matjaž Jarc napisal 54 glos, kar je obenem tudi  naslov njegove nove zbirke poezije. V njih se loteva mnogih večnih in tudi aktualnih tem. V uvodni pesmi Kaj te vodi se pesnik sprašuje, zakaj piše poezijo.  V pesmih opeva naravo, občuduje neizmernost vesolja, se sprašuje o stvarniku,  žalostijo ga  človeške slabosti in napake, veseli se življenja, ljubezni,  medsebojnega razumevanja in sožitja. Knjiga je bila izdana v okviru Zavoda za ustvarjalnost Hymnos, ki ga je že leta 2001 ustanovil avtor.

Pesmi Matjaža Jarca, ki je tudi glasbenik, skladatelj in pisatelj, je občuteno prebirala njegova žena Nadja Jarc, pesnik pa jo je spremljal z improviziranjem na kitaro. »Midva ustvarjava lepoto. In želiva si, da lepota pride do ljudi. Težkih trenutkov je v življenju že preveč. Rada obiskujeva knjižnice v manjših krajih in tako spoznavava tudi Slovenijo«, je povedala dolgoletna radijska in televizijska napovedovalka. Druži ju tudi ljubezen do glasbe in petja. Gospa Nadja poje v  skupini Moje drage dame, ki jo vodi njen mož. Skupina goji štiriglasno petje.  V jezikih narodov vsega sveta pojejo predvsem izvirne priredbe ljudskih pesmi. Izdali so že več zgoščenk, koncerte pa prirejajo doma in v tujini.

Matjaž Jarc je delal kot ustvarjalec gledališke scenske glasbe, arhivist in  pevec. Po končanem študiju prava je bil  svetovalec ministra za kulturo in nato  vodja sektorja za medije pri ministrstvu za kulturo.  Od leta 2001 se ukvarja s različnimi področji kulture, ureja knjižne in glasbene izdaje, predvsem pa piše in sklada. Za glasbena in  književna dela, radijske igre in  kratke video filme je prejel več nagrad doma in na tujem. Njegova glasbena dela izvajajo številni priznani glasbeniki. Na spletnem portalu Pesem.si, ki združuje slovenske pesnike, je Matjaž Jarc imel tudi  nekaj pesniških delavnic.

Gospa Nadja Jarc je študirala angleščino in francoščino. Na radiu Ljubljana se je zaposlila leta 1968. Interpretirala je predvsem besedila s področja književnosti in  glasbe. Bila je tudi komentatorka zahtevnih prenosov in scenaristka televizijskih dokumentarnih oddaj. Za življenjsko delo je prejela nagrado Zlati mikrofon. To nagrado vsaki dve leti podeli Društvo poklicnih in radijskih napovedovalcev. Njen glas je čudovit, žameten in te vsega  prevzame, a gospa Nadja pravi: »Lahko imaš šolan glas, izpiljeno tehniko, a če ne bereš doživeto, z občutkom, se besedilo ne bo dotaknilo poslušalca. Najprej  moraš besedilo velikokrat prebrati, predelati,  ga  razumeti, ponotranjiti. Na radiu Ars  sem interpretirala književna dela tujih avtorjev. Imela sem tudi veliko srečo,  da sem lahko poslušala interpretacijo napovedovalcev z vseh koncev sveta. Spoznala sem, da ni treba, da je  tvoj glas kaj  posebnega, pomembno je, da je branje globoko občuteno, doživeto.«

In prav to doživeto prebiranje poezije, ki ga je spremljalo  ubrano improviziranje na  strune kitare, je poslušalcem pričaralo spokojen, čaroben, čudovit večer,  nas popeljalo v intimni svet obeh ustvarjalcev in njunega občutenja sveta.