Vodnikova domačija napovednik

0
60

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

Hiša branja, pisanja in pripovedovanja

 

NAPOVEDNIK DOGODKOV 14.  ̶  22. JUNIJ

G A L E R I J A  V O D N I K O V E  D O M A Č I J E
Razstava dioram študentov ALUO UL
MALI SVETOVI, VELIKE ZGODBE
Diorama kot izziv v znanstveni ilustraciji
  1. 6.—14. 7. 2022
Razstava Mali svetovi, velike zgodbe predstavlja dela študentk in študentov podiplomskega
študija smeri Ilustracija na oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO.
Na ogled razstava postavlja 17 dioram oziroma malih ali velikih modelov prizorov predmetov, dogodkov ali zgodb, reproduciranih v treh dimenzijah, postavljenih pred naslikano ozadje. Diorame spremljajo še originali in tiskovine s področja stvarne ilustracije.
Pridite na ogled sveta dioram – malih in velikih svetovnih čudes!
Razstavljajo: Eliza Atanasovska, Trina Čuček Meršol, Go Dimec Komar, Bibi Erjavec, Klara Jager, Dora Kaštrun, Lara Kobe Priganica, Patrik Komljenović, Anja Lavrinc, Lara Mastnak, Lidija Plestenjak, Anamarija Pocrnjič, Žiga Roš, Živa Slabanja, Neža Šivec, Pika Terpin in Ana Vičič Brajar.
 
Kuratorki razstave in avtorici besedil: Marija Nabernik in Maša P. Žmitek
 
V izhodišču je študentska naloga zajemala dva izziva, izvedbo stvarnih ilustracij v dveh različnih formah in izdelavo makete. V okviru naloge so študenti in študentke raziskovali ilustracijo in njene oblike, hkrati pa podrobneje preučili temo, ki jim je blizu. Teme, ki so jih raziskovali na polju stvarne ilustracije, so segale na področja družboslovja (etnografija, zgodovina …), naravoslovja (botanika, zoologija, geografija, astronomija …) in medicine (anatomija, patologija, kirurgija …). Ilustracijo in model ali dioramo so izvedli na podlagi povzetkov iz izbranega strokovnega besedila.
 
Diorama je tridimenzionalna predstavitev zgodbe, prizora ali dogodka, pogosto v miniaturi. Običajno je sestavljena iz ravne ali ukrivljene hrbtne tkanine oz. naslikanega ozadja, pred katerega so postavljeni predmeti ali figure. Tako poustvarja tridimenzionalni prizor, zamrznjen v času in prostoru.
Izum diorame sega v 19. stoletje in je odigral pomembno vlogo v zgodovini vizualne kulture in množičnega spektakla. V svojih zgodnjih dneh je bila diorama, ki jo je iznašel Louis Daguerre (1787–1851), veliko polprosojno platno, za katerim je naravna ali umetna svetloba ustvarjala atmosferske učinke, danes pa je bolj poznana kot didaktično orodje, s katerim se največkrat srečujemo v naravoslovnih muzejih.
Razstava obiskovalce vabi, da jih kulise, ki so nekdaj predstavljale zgodnje oblike virtualne resničnosti, popeljejo v stvarni svet, prepleten z znanostjo in pridihom domišljije.
(iz kuratorskega besedila k razstavi)
 
Odpiralni čas galerije
Torek—petek: 10.00—18.00
Sobota in nedelja: 10.00—14.00
Zaprto ob ponedeljkih in praznikih, vstop brezplačen.
 
Informacije
e galerija@divjamisel.org
fb Vodnikova domačija Šiška
Ig @galerija.vodnikova.domacija
 
Vodja projekta Maša P. Žmitek
Produkcija Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška
Za Divjo misel Tina Popovič
Razstavo sofinancira MOL — Urad za mladino
___
O S T A L I  P R O G R A M   V O D N I K O V E   D O M A Č I J E
 
Spremljevalni program 63. Jazz festivala Ljubljana
JAZZ V KNJIGAH – KAJ BRATI?
Torek, 14. junij (17.30h)
Pogovor z Ičem Vidmarjem in Miho Zadnikarjem. Vodi: Gregor Podlogar.
Vsako pisanje o jazzu je že njegova interpretacija, je pisanje, ki vključuje historično perspektivo, ekonomske strukture, socialne položaje, odzive javnosti idr.
V tem smislu je, navkljub nepregledni množici knjig o tem »najpomembnejšem fenomenu svetovne kulture 20. stoletja«, malo takšnih, ki celovito in natančno postavijo širši kontekst ne le njegovega nastanka, neločljivo povezanega z družbenim dogajanjem 20. stoletja, temveč tudi njegove politične konotacije in izjemne ekspanzije.
V slovenščini imamo en sam pregled zgodovine jazza z naslovom Zgodbe o jazzu (1986) Petra Amalettija, zato se je vredno ozreti tudi drugam. Eno največjih del o nastanku in zgodovini jazz vse do danes ostaja The Jazz Scene (1959, razširjena izdaja 1993) britanskega zgodovinarja Erica Hobsbawma, ki se bere kot družbeno-socialna zgodovinska analiza 20. stoletja.
Zakaj je pomembna prav ta knjiga? Zakaj je tako malo izstopajočih knjig o jazzu?
In zakaj sploh brati knjige o jazzu, če bi ga lahko samo poslušali?
Na vrtu domačije bo na dan dogodka tudi polica s knjigami o jazzu. Vabimo k branju!
Na dogodku bo za nakup na voljo hrvaška izdaja knjige Jazz scena.
Dogodek pripravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju z Jazz festivalom Ljubljana.
Aktivnosti Ljubljane, Mesta literature sofinancira MOL-Oddelek za kulturo z MOL-Mestna občina Ljubljana.
Palestina v besedah
GLASBA IN BESEDE PROTI OKUPACIJI IN APARTHEIDU
Sreda, 15. junij (20h)
V seriji Palestina v besedah, v kateri se osredotočamo na literarne povezave med Slovenijo in Palestino, vabimo na glasbeno-pogovorni dogodek!
Pogovor s palestinskim glasbenikom Abboudom Hashemom – MC Stormtrapom/Asifehom o ustvarjanju v Palestini in zunaj nje, na drugi strani Sredozemlja, ter o prepletu glasbe, politike in ritma vodi Boris Vasev, novinar javne RTV.
MC Stormtrap/Asifeh je soustanovitelj kolektiva Ramallah Underground in v zadnjem obdobju eden od glasov ustvarjanja palestinske diaspore. S kombinacijo starih posnetkov in ambientalnih zvokov, povezuje elektronsko glasbo z rapom, zvrstjo, ki ima v sebi še vedno morda največ upora zoper družbeni sistem, v katerem živimo.
Pogovorni večer skleneta glasbeni nastop MC Stormtrapa/Asifeha in druženje.
Njegovi glasbi prisluhnite tukaj:
https://www.youtube.com/channel/UCTvcLA-Otx1PhpPopMGKHQw?app=desktop
Pridite – veseli vas bomo!
Pogovor bo potekal v angleščini, po potrebi poskrbimo za prevod v slovenščino.
Srečamo se na vrtu domačije. V primeru slabega vremena dogodek preselimo v dvorano.
KORAK DO KNJIGE:
V Najmanjši knjigarni v Šiški vas čaka celoten nabor knjig iz serije Palestina v besedah, nakupujete jih lahko od torka do petka od 10h do 18h in v času dogodkov.
Serijo pogovorov Palestina v besedah pripravljamo v sodelovanju z Gibanjem za pravice Palestincev.
Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.
 
Ljubljana, Unescovo mesto literature
Mlado pero
POGOVOR Z AVTORJI
Četrtek, 16. junij (19h), prek spleta
V rubriki Mlado pero, ki jo pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature že drugo leto pripravlja v sodelovanju s časopisno hišo Delo, vsak mesec predstavljamo mlade avtorje in literarne kritike, dajemo prostor za razmislek o literaturi mlajših generacij in spodbujamo njeno prisotnost v slovenski publicistiki.
V rubriki so se v preteklih mesecih predstavili prozaistka in pesnica Hana Bujanović Kokot, literarni kritik in prevajalec Sašo Puljarević, pesnica, prozaistka in dramatičarka Nika Šoštarič, literarna, gledališka in filmska kritičarka Neža Dvorščak, pesnica Neva Lučka Zver, urednica in kritičarka Maja Kovač ter prozaistka Julija Lukovnjak in literarna kritičarka Lara Lovrič.
Drugo letošnje (spletno) srečanje – pogovoru bo usmerjal urednik Andrej Hočevar. Govorili bomo o njihovem delu in pisateljskih začetkih, slovenski mladi literaturi, sistemskih prednostih in preprekah, pa o delu z uredniki, sodelovanju s kritiki in še marsičem.
Pogovor bo potekal v živo prek Zooma: https://us02web.zoom.us/j/82391680189…  ter prek FB profila Ljubljana, Unescovo mesto literature.
Pripravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s časopisno hišo Delo.
 
 
Zadnji knjižni sejem pred poletjem!
SEJEM NA ZRAKU
Petek, 17. junij – nedelja, 19. junij (10h-20h) | Ljubljana, vrt Društva slovenskih pisateljev (DSP)
Kaj bomo brali poleti?
Vabljeni na knjižni sejem v času Slovenskih dnevov knjige!
Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju z založniki in založnicami v okviru Slovenskih dnevov knjige pred poletjem organizira še zadnji sejem knjig. Na vrtu Društva slovenskih pisateljev bodo razprostrte stojnice in mize, obložene z najboljšim in najnovejšim, kar ponujajo slovenski založniki in založnice. Po sejemskih cenah, za dolga in dobra poletna branja!
Knjige bodo s sejemskimi popusti predstavljali in ponujali številni založniki, ki so za sejem pripravili poseben izbor knjig, med njimi knjižne novosti.
Sejmu se tokrat pridružuje raznolik program Slovenskih dnevov knjige, ki na vrt v organizaciji Društva slovenskih pisateljev prinaša številne pogovore, predstavitve, okrogle mize in koncerte.
Sodelujoče založbe:
Anksio, Avrora AS, Beletrina, Cankarjeva založba, Cela pametna založba, ČKZ, Črna skrinjica, Didakta, Družina, DSKP, Društvo slovenskih pisateljev, DZS, Fran, Goga, Hart, Iskanja, Kooperativa THD (/*cf, Društvo za teoretsko psihoanalizo, Krtina, Sophia, Studia Humanitatis), KUD Logos, LUD Literatura & LUD Šerpa, Malinc, Mladinska knjiga, Ocean, Pivec, Planinska založba PZS, Revija Razpotja, Sanje, Sidarta, Slovenska matica, Slovenski gledališki založniki (SLOGI, Knjižnica MGL, EMANAT, Maska, FBS), Stripburger / Forum Ljubljana, ŠKUC in CSK, Škrateljc, UMco, V.B.Z., Vida, VigeVageKnjige, Viharnik, Založba ZRC, Založništvo tržaškega tiska, Znanstvena založba Filozofske fakultete.
Se vidimo. Sreča je v srečanjih!
V primeru dežja sejma ne bo.
Organizator: Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature
Partnerja: Društvo slovenskih pisateljev in Slovenski dnevi knjige
Mlada poezija
153. MLADE RIME
Torek, 21. junij (20h)
Mlade rime so pesniški večeri, namenjeni novim, še neuveljavljenim pesniškim glasovom.
Prepletajo različne generacije pesnikov in pesnic in v goste vabijo že uveljavljene zapisovalce in zapisovalke pesniške besede. Najprej pa ostajajo odprte za vse, ki si želijo svoje pesmi na začetku lastne pesniške poti predstaviti občinstvu.
Na večeru Mladih rim običajno svojo poezijo prebira 5 do 6 pesnikov ali pesnic.

K prijavi je vabljen vsakdo, ekipa Mladih rim uredniško ne izbira, a obstaja nekaj pravil: pesniki in pesnice svoja dela berejo nekje do 7 minut. Sovražni govor ni dovoljen.

Prijave za 153. Mlade rime so možne prek FB strani Mlade rime ali na kentaver@gmail.com.

Pripovedovalsko-koncertni večer
SVETLICA: Novaković in Budič
Sreda, 22. junij (20h)
Zvezdana Novaković, vsestranska glasbena performerka, pevka, zborovodkinja, harfistka in Maša Budič, glasbenica, logopedinja, obe tudi pripovedovalki, nam v poletnem večeru pričarata svojevrsten glasbeno-pripovedovalski potep po Bolgariji.
. . .
Hodi naprej proti vzhodu. Prišel boš do gore, visoke in široke, da je ne prestopi velikan. Na tej gori stoji ledena postelja, v njej spi zlata zvezda in sanja. Sanja o prostranih pašnikih, dolgih rekah, globokih vodnjakih, topolih in kostanjih. Pa o vilah, zmajih in pastirjih, ki plešejo pod njimi, kot bi jih nosil veter.
Pridite, z glasbo in besedo se podamo v prostranosti dežele Bolgarije!
Tja odpotujemo skozi starodavne napeve in pripovedi.
Če bo vreme lepo, bo dogodek potekal na vrtu domačije. Drugače ga preselimo pod streho domačije.

Vstopnica za pripovedovalsko-glasbeni dogodek: 8 eur.
Vstopnice lahko kupite na Vodnikovi domačiji v času odpiralnih ur (TOR-PET, 10h-18h) ali prek sistema Moje karte: tukaj.

Sofinancira MOL – Oddelek za kulturo.

P O Č I T N I Š K A  D E L A V N I C A
Delavnica animacije za otroke v Pravljičnem studiu
PRIPOVEDUJMO Z ANIMACIJO!
Ponedeljek, 4. – petek, 8. julij (10h-14h) / 9+
Otroke vabimo, da prvi julijski počitniški teden preživijo na delavnici animiranega filma.
Na podlagi ene od zgodb, ki je prispela na natečaj Pravljičnega studia, bodo otroci pod vodstvom mentorjev Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon izdelali kratek animirani film v tehniki stop animacije.
Delavnica bo potekala vsak dan od 10h do 14h v prostorih Vodnikove domačije Šiška.
Cena delavnice je 20 eur/udeleženca.
Prijave do zapolnitve mest zbiramo preko spletnega obrazca: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfbc2N1BI7eqIGcn7VPcrwFYSaHItcNO7Ix6O6L75bXTieA_Q/viewform
Lani je na delavnici, po zgodbi, ki jo je povedal Frane, nastal duhovit film G. Začetek. Na ogled na YT povezavi Društva Slon.
Vabimo k prijavam in udeležbi, fino bo. Naj otroci začnejo poletje filmsko!
Produkcija: Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon in Vodnikova domačija Šiška
Delavnica je del projektov Oživljamo zgodbe otrok in Pravljični studio, ki ju sofinancira Mestna občina Ljubljana.
 
. . .
N A J M A N J Š A   K N J I G A R N A   V   Š I Š K I
Vabimo k nakupu knjig na BON21
NAJMANJŠA KNJIGARNA V ŠIŠKI
Knjigarna domačije ponuja vse knjige, ki jih v tekoči sezoni predstavljamo na odru Vodnikove domačije.
Izbirate lahko med posameznimi vsebinskimi sklopi kot so afriška literatura, stripi in risoromani, otroška literatura, literatura nekdanje Jugoslavije, knjižna dela iz serije Nonumenti: Pozabljeni prostori, prakse in objekti, poezija ter knjige, ki jih kot novitete v seriji Izbrano predstavljamo na domačiji.
Ste že porabili svoj BON21?
Le še do konca junija je čas, ko si zanj lahko privoščite katero od knjig iz nabora Najmanjše knjigarne v Šiški! Knjigarna je odprta med torkom in petkom, od 10h do 18h ter v času dogodkov na domačiji.
Po knjige pridite v Šiško – vabljeni!
_____________________________
Stiki, informacije in fotografije:
Daša Ložar, 031 327 544, dasa.lozar@divjamisel.org
Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana
Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL – Oddelek za kulturo.