Evald Flisar: Očetova pisma sinu

0
86

K branju me je pritegnila knjižna noviteta Evalda Flisarja z zanimivim naslovom: Očetova pisma sinu (Sodobnost International Ljubljana, 2022).

Z Evaldom Flisarjem, svetovnim popotnikom  in svetovno znanim avtorjem, sem se srečala, ko sem pripravljala intervju za svojo knjigo Čarovnija pisanja: portreti slovenskih književnikov (Beletrina, 2005).

Evald Flisar

Vsi, tudi najtrdovratnejši potepuhi, prej ali slej dopotujemo.

Literarni ustvarjalec, pripovednik in dramatik Evald Flisar – njegovo življenje bi lahko označili kot stalno potovanje po notranjem in zunanjem svetu, ko se mu v svojevrstnem literarnem ustvarjanju prepletajo potopisi, mistika, filozofija, krajevna zgodovina in umetnost.

(Vladimira Rejc, Čarovnija pisanja: portreti slovenskih književnikov, Beletrina, 2005)

Evald Flisar je širši javnosti poznan kot svetovni popotnik. Obiskal je kar 98 držav. Je svetovno znan avtor (225 prevodov v 40 jezikov).

Že platnice knjige, na katerih  je strnjena vsebina Očetova pisma sinu, nagovorijo bodoče bralke in bralce.

Evald Flisar: Očetova pisma sinu

»S svojimi pismi bi ti rad zagotovil, da ti bova z mami vedno stala ob strani in se ne bova razburjala, če ne boš upošteval vseh najinih nasvetov, saj je naravno, skoraj nujno, da se sam odločaš o svojih načrtih za prihodnost.

Del odraščanja pa je tudi večja ali manjša mera uporništva. Navsezadnje boš kmalu mladenič, nedolgo za tem pa moški. In takrat boš moral biti popolnoma samostojen, odgovoren za svojo prihodnost.«

Evald Flisar je upravičeno ponosen na svojo družino. Njegova življenjska sopotnica Jana Bauer, slovi tudi kot priljubljena in večkrat nagrajena avtorica del za otroke. Sin Martin, devetošolec, se je izkazal na 18. mednarodni naravoslovni olimpijadi v Dubaju in priboril Sloveniji srebrno medaljo.

»Vse kaže, da sta ti kljub širokemu zanimanju za znanost najljubša predmeta matematika in fizika ( ki ti predstavljata največji izziv); brez dvoma bosta tudi del tvoje poklicne prihodnosti. Na neki način sva oba z mami vesela, da te ne zanima literatura in ne sanjariš o tem, da bi pisal romane ali drame (ali knjige za otroke, ki jih z velikim uspehom piše tvoja mami. Otroci pesnikov in pisateljev, ki sledijo staršem in jih skušajo prekositi, skoraj vedno ostanejo drugorazredni, kar jim zagreni življenje…«

Evaldu Flisarju, ki je posvetil in napisal knjigo v obliki pisem svojemu sinu Martinu, kar je nekaj izjemnega, daje možnost bralcu, da si zamisli, kar bi marsikdo želel povedati svoje otroku, a zdaj ( še) nima poguma.

Vsekakor se ob pismih Evalda Flisarja  – sinu Martinu –  globoko zamislimo.

Bi napisali pismo svojemu otroku?

Drage bralke, dragi bralci, lahko nam pišete na vladka@ventilatorbesed.com

Veliko izvirnih idej.