8. Otroški knjižni festival na Vodnikovi domačiji

0
125

VIII. Otroški knjižni festival 2022
Sobota, 11. junij, 10.00-19.00 / Vodnikova domačija Šiška

Otroški knjižni festival je na Vodnikovi domačiji Šiška priljubljena stalnica – ob koncu šolskega leta in pred začetkom poletnih počitnic za otroke, letos že 8. leto zapored, pripravljamo celodnevno zabavo s knjigami. Založniki po ugodnih cenah ponujajo kakovostno literaturo za otroke (tako za najmlajše kot tudi malce starejše, pa tiste, ki počasi že vstopajo v puberteto). Cel dan poteka tudi pester spremljevalni program, s katerim želimo otrokom in odraslim branje približati prek predstav in pripovedovanj, ki temeljijo na knjižnih predlogah. Branje kot nadvse zabavno in kratkočasno aktivnost mlademu bralstvu  predstavljamo še prek kvizov, pogovorov in obiskov priljubljenih avtorjev in avtoric, vsako leto pa festival zaključimo s koncertom.
Med drugim so nas doslej že obiskali: Andrej Rozman Roza, Desa Muck, Anja Štefan, Peter Svetina, Majda Koren, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Neca Falk; gostili pa smo tudi številne predstave, kot so Kako je Oskar postal detektiv, Muca Copatarica, Palačinkova torta, Gospa s klobukom, Deček in oblak.

Knjige so odlične in pomembne spremljevalke v življenju otrok, širijo in hranijo otroško domišljijo ter spodbujajo spreminjanje besed v podobe. Nekatere knjige nas s svojimi podobami in vsebino spremljajo vse življenje; zato je spodbujanje pristnega veselja do branja knjig, ki se razvija tako ob samostojnem vstopanju v svet književnosti kot ob skupnem branju z odraslimi, potrebno skrbno negovati. Veselje otrok, ko si sami izberejo knjigo, ki postane del njihove domače otroške knjižnice, je nezamenljivo, knjige pa so vselej odlična družba – še posebej med dolgimi poletnimi počitnicami.

Na letošnjem Otroškem knjižnem festivalu vas bo poleg knjižnega sejma pričakal tudi raznovrsten spremljevalni program. Festival odpira predstava za najmlajše bralce, Bobek in barčica s pripovedovalko Anjo Štefan in harmonikarjem Markom Hatlakom. Pripovedovalski duet Vroča župa, ki ga sestavljata pripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik bo otroke zabaval z nekaj legendarnimi interpretacijami ljudskih pravljic, kot so Podkovana žaba, Zajec dela za lisico, Osliček noče sam domov.
Točno opoldne se na tradicionalnem ugankarsko literarnem kvizu za vso družino, med seboj pomerijo otroci in odrasli.
Vprašanja zastavlja vedno duhoviti improvizator in kuhar Boštjan Napotnik – Napo.
Na delavnici izdelovanja miniaturnih svetov bodo otroci z mentorico, ilustratorko Tejo Milavec ustvarjali majhna čudežna prizorišča; podvodni svet, vesolje ali deževni pragozd. Delavnica potekav v sklopu razstave v Galeriji Vodnikove domačije Mali svetovi, velike zgodbe – diorama kot izziv v znanstveni ilustraciji.
Tudi popoldansko dogajanje bo pestro. Izbrane zgodbe iz stripa Ana in Froga: Bi čigumi? Bosta v pripovedovalsko lutkovni predstavi interpretirala igralca Mia Skrbinac in Voranc Boh.
Nagrajena predstava za enega gledalca Katje Povše: Zavrti Tigra! bo dobri dve uri vabila na ogled. Sedemminutna lutkovna predstava se dogaja na zapuščenem čezoceanskem parniku.
Obiskal nas bo tudi priljubljeni komik, prevajalec in pisatelj za otroke Boštjan Gorenc-Pižama, ki bo skupaj z ilustratorjem Igorjem Šinkovcem prvič v živo izpeljel Pižamovo bradno značko, ki sicer vsak mesec razveseljuje otroke v Cicibanu.

Za zaključek smo tudi tokrat pripravili koncert, na katerem bodo uživali tako otroci kot starši. Nastopil bo Otroški pevski zbor RTVSlo, eden najstarejših zborov pri nas. Zapeli bodo izbor pesmi, ki so jih napisali Anja Štefan, Neža Maurer, Kajetan Kovič in drugi, uglasbil pa jih je skladatelj Tomaž Habe. Manjkale pa ne bodo niti brezčasne pesmi, ki so nastale za filmske adaptacije klasičnih mladinskih literarnih del od Bratovščine Sinjega galeba do Kekca.

Vsi dogodki so brezplačni, festival bo potekal v vsakem vremenu.
Pridite, z vami bo lepše!

___

Program VIII. Otroškega knjižnega festivala 2022

Vsako leto se zberemo, ker radi beremo!

10.00-19.00 Knjižni sejem otroške in mladinske literature
17 založnikov pripravlja izbor najnovejših izdaj kot tudi nabor najbolj branih in najbolj zanimivih knjig, ki bodo otroke spremljale na dolgih poletnih počitnicah.


10.00 Bobek in barčica / 30 min, 3+
Deček Bobek živi ob jezeru. Po vodi spušča svoje male barčice in sanjari, da je kapitan. Ko najde pravi čoln, želi z njim odpluti po jezeru. Pogumno sede vanj, a takoj ko zapluje, so tu že miška, žabica, za njo zajček, lisica in medved. Jih ni za čolniček malo preveč? Kako se bo to končalo? Pripoveduje: Anja Štefan, spremljava na harmoniki: Marko Hatlak.

11.00 Vroča župa: Rok Kosec in Goran Završnik / 40 min, 5+
Pravljični duet Vroča župa, ki ga sestavljata pripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik je ustvaril nekaj legendarnih interpretacij ljudskih pravljic, kot so Podkovana žaba, Zajec dela za lisico, Osliček noče sam domov. Tokrat bosta prepevala in pripovedovala nekaj svojih pripovedovalskih uspešnic in nekaj novih, še ne slišanih zgodb.

12.00 Ugankarsko literarni kviz za vso družino / 40 min, 6+

Tradicionalni ugankarsko literarni kviz, že nekaj let razveseljuje otroško in odraslo publiko. Tudi letos bo poskrbel za napeto tekmovanje med ekipo otrok in ekipo odraslih. Kdo bo letošnji zmagovalec? Kdo bo uganil več pravilnih odgovorov in se odpravil domov z nagradami in večno slavo? Kviz bo na vrtu domačije vodil improvizator in pripovedovalec Boštjan Napotnik – Napo.

14.30-16.00 Delavnica izdelovanja miniaturnih svetov / 90 min, 8+
Otroci bodo ustvarjali majhna čudežna prizorišča, podvodni svet, vesolje ali deževni pragozd. V male svetove se bodo podali pod vodstvom ilustratorke Teje Milavec.
*Delavnica poteka v sklopu razstave v Galeriji Vodnikove domačije Mali svetovi, velike zgodbe – diorama kot izziv v znanstveni ilustraciji.

16.00 Ana in Froga / 35 min, 5+
Punčki Ani in žabi Frogi delajo družbo pes Bubu, mačkon Rene ter deževnik Krištof. Dogajajo se jim same hecne stvari, včasih pa se tudi malo sporečejo, a na koncu se vse uredi, zaradi česar je kupček zmešnjav le še bolj zabaven.

Izbrane zgodbe iz stripa Ana in Froga: Bi čigumi? ob pomoči lutk in kock pripovedujeta igralca Mia Skrbinac in Voranc Boh. Družbo jima dela Vorančeva kitara, ki se tudi sama večkrat oglasi.

16.30-19.00 Katja Povše: Zavrti Tigra! / predstava za enega gledalca / 7 min, 6+
Gdč. Bazilika je tokrat ladijska strežnica, ki gledalca povabi, naj pokuka v zapuščen čezoceanski parnik. Gledalec dobi slušalke in skozi okenca gleda kratko lutkovno predstavo o vdovi Lejdi Leni, introvertiranem raziskovalcu Rihardu B. in mladem dekletu Beti, ki živijo v brezčasju, upajoč na svetlo prihodnost. Na parniku pa se potika še slepi potnik.

17.00 Pižamova bradna značka z Boštjanom Gorencem Pižamo / 45 min, 6+

Pižama v Cicibanovi Bradni znački čez leto predstavlja knjige, ki so mu všeč, zdaj pa prosi vas, otroke, otrokinje ter odrasle, da s seboj prinesete knjige, ki so najbolj všeč vam.

Na zabavnem druženju polnem zgodb se bo pridružil tudi ilustrator Igor Šinkovec, s katerim pripravljata prav posebno presenečnje.

18.00 Koncert za vso družino: Otroški pevski zbor RTVSLO
Otroški pevski zbor RTVSlo je eden najstarejših pri nas, saj deluje že 65 let. Otroci, ki pojejo v zboru so stari od 7 do 13 let in če jih boste vprašali, kaj jim je pri zboru najbolj všeč, vam bodo povedali, da najraje nastopajo. Pripravili so izbor pesmi, ki so jih napisali Anja Štefan, Neža Maurer, Kajetan Kovič in drugi, uglasbil pa jih je skladatelj Tomaž Habe. Manjkale pa ne bodo niti brezčasne pesmi, ki so nastale za filmske adaptacije klasičnih mladinskih literarnih del od Bratovščine Sinjega galeba do Kekca.
Zbor vodi zborovodkinja Anka Jazbec. Klavirska spremljava Klemen Golner.

____

 

Informacije

Katja Preša

E katja.presa@divjamisel.org

M +386 41 991 439

 

Produkcija

Divja misel

Otroški knjižni festival poteka v okviru Dnevov četrtne skupnosti Šiška.

Sofinancira ga MOL – Oddelek za kulturo in je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.