Aktivnosti Bunkerja v začetku sezone 2011/2012

0
58

 

Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

S koncem koledarskega leta se zavodu Bunker izteka pogodba o upravljanju Stare mestne elektrarne – Elektro Ljubljana. Naj spomnimo: elektrarno je zavod Bunker dobil v upravljanje poleti 2004 in jo vodil dva zaporedna mandata. Lastnik elektrarne je podjetje Elektro Ljubljana, ki daje elektrarno v brezplačni najem Ministrstvu za kulturo in Mestni občini Ljubljana, le-ti pa prek razpisa podeljujeta elektrarno v upravljanje.

Z Ministrstva za kulturo so nam sporočili, da potekajo dogovori o desetletnem najemu elektrarne, ko bo tripartitna pogodba (Mzk, Elektro Ljubljana in Mol) podpisana, bo javni razpis za upravitelja. Predvidoma bo razpis jeseni. V Bunkerju smo se odločili, da se na razpis prijavimo, saj si želimo še naprej razvijati elektrarno kot srce dogajanje v Kulturni četrti Tabor.

K razvoju elektrarne bo znatno doprinesla tudi nedavno obljubljena prenova Slomškove ulice (župan Zoran Janković je obljubil prenovo v okviru izpolnjevanja želja pri projektu Zemljevid želja

Pretekli vikend smo po festivalu Mladi levi spet začeli s sezono v elektrarni. Začela jo je delavnice zavoda Emanat, vodila jo je Natalka Polovynka. Ta teden sta na sporedu še dve ponovitvi predstave Mandićstroj ter koncert Irene Tomažin. Program do decembra prilagam; je pa samo okviren, saj nekateri dogovori o gostujočem programu še potekajo.

Betontanc

Betontanc je hišni kolektiv, ki deluje v okviru Bunkerja že od leta 1998. Trenutno pripravljamo serijo ponovitev predstave Betontanc Ltd.: TAM DALEČ STRAN uvod v ego-logijo, ki je ena najuspešnejših Betontančevih predstav zadnjih let; predvsem je izjemno dobra pri naslavljanju mladega občinstva. Napovedane ponovitve predstave so zaenkrat v Anton Podbevšek teatru (datum še ni dokončen), 3. oktobra bo matineja za osnovnošolce v elektrarni, 22. novembra dve ponovitvi na festivalu Drugajanje v Maribor in 13. decembra v Cankarjevem domu v okviru dveh abonmajev (Ta hud abonma in D best abonma).

Že od junija pa tečejo priprave (obisk Japonske, rezidenca v Ljubljani) za predstavo Avdicija za življenje (delovni naslov), ki bo koprodukcija Betontanca z japonskim kolektivom Original Tempo. predstava bo premierno prikazana junija 2012 v Mariboru v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, sledile bodo ponovitve v Ljubljani in leta 2013 na Japonskem.

Koprodukcija »I Dreamt I was a Movie Star« v Vroclavu

V četrtek, 8. septembra, bo v Vroclavu na Poljskem otvoritev razstave I Dreamt I was a Movie Star, ki jo prostoRož postavlja na vabilo Evropskega kulturnega kongresa. Postavitev pripravlja kolektiv prostoRož, kuratorka projekta je bila Mojca Jug, Bunker je koproducent produkcije.

Postavitev bo na interaktiven način povabila obiskovalce k spominjanju o bogati poljski filmski produkciji in bo stala v filmskih studiih v Vroclavu, ki so še vedno nedotaknjeni in že na meji muzeja.

Sostenuto

Projekt Sostenuto se počasi zaključuje, večina aktivnosti se izteka, sedaj je na vrsti še faza evalvacije. Nekatere aktivnosti, ki smo jih iniciirali v okviru Sostenuta pa bomo skupaj s partnerji razvijali še naprej: Kulturno četrt Tabor, revitalizacijo parka Tabor in vrt Onkraj gradbišča, za katerega so se vrtičkarji ravno odločili, da ga želijo tudi prihodnje leto; zato bomo ponovno zaprosili MoL za dovoljenje za začasno rabo.

Maribor: Drugajanje in Mladibor

Letos bo od 22. do 24. novembra v Mariboru že 10. festival Drugajanje, ki ga razvijamo skupaj z II. gimnazijo Maribor. Tudi letos se bomo osredotočili na sodobne predstave, ki so komunikativne in kvalitetne in mlade seznanjajo s sodobnim gledališčem in plesom. Za lažjo kontekstualizacijo bodo program spremljale delavnice in pogovori.

Jeseni pa začenjamo tudi projekt Mladibor, ki ga razvijamo v sodelovanju s 5 mariborskimi šolami in EPK Maribor 2012. Izvedli smo raziskavo o kulturni potrošnji mladih (12 do 18 let), sedaj bomo s procesnim delom poskušali odgovoriti na kulturne potrebe mladih (raziskavo vam na željo pošljem). Osredotočili se bomo predvsem na povezovanje umetnikov in učiteljev pri nudenju kulturno-umetniških vsebin mladim in na spodbujanje njihove lastne kreativnosti namesto golega konzumiranja umetnosti.