Benji Davies: Kit v nevihti, Založba Zala, 2021

0
75

Drage bralke, dragi bralci, Založba Zala je zopet poskrbela za izid odlične knjižne novitete z naslovom: Kit v nevihti. Ustvaril jo je Benji Davies (1980), ki velja za priljubljenega, nagrajenega pisatelja in ilustratorja slikanic. Na slovenskem knjižnem trgu ga poznamo po Dedkovem otoku in čudovitih ilustracijah slikanice Na Hitrem hribu. Po svetu pa je zaslovel prav s Kitom v nevihti. Mateja Sužnik je poskrbela za odličen prevod v slovenski jezik.

Kit v nevihti je ganljiva zgodba o dečku Niku, ki živi ob morju z vedno preveč, po njegovem mnenju, zaposlenim očetom. Le-ta nima za sina nikoli časa. Nik zelo pogreša očkovo bližino in pogovor z njim.

V nevihtni noči pa se nenadoma nekaj zgodi… Med očetom in sinom se splete močna prijateljska vez, na katero je vplival majhen kit, ki ga je na pesek naplavilo morje. Nik ga je skušal rešiti, zato ga je odnesel na varno v domačo kopalnico. Seveda, ga je zelo skrbelo, kaj bo rekel očka. Na kita se je deček tako navezal in zelo skrbel zanj. Naredil je vse, da bi se njegov prijatelj varno in lepo počutil v novem okolju. Stkal je čudovite zgodbe o življenju na otoku, kit pa je bil izvrsten poslušalec.

Ko se je očka vrnil domov, sploh ni opazil, kako osamljen je Nik. Presenetil pa ga je kit v kopalnici. Sklenila sta, da ga morata vrniti v morje. Nik se je težko poslovil od kita, a zavedal se je, da je tako edino prav.

Presrečen pa je bil, da je vsaj zdaj očka z njim. Nik se je mnogokrat spomnil na kita, ki ga je prinesla nevihta. Morda se bo nekoč spet vrnil…

Slikanico – z izvirnim besedilom in lepimi ilustracijami- Ventilator besed toplo priporoča v branje.