Brokoli – za dolgo življenje

0
107

 

Brokoli zagotovo ni priljubljena otroška jed, no, tudi odrasli večinoma niso njegovi privrženci. Vendar če se pravilno skuha, ima izvrsten okus. Znanstveniki so odkrili, da je zelo zdrav, saj naj bi samo 100 g brokolija na dan zmanjševalo nevarnost rakavih obolenj.

Brokoli vsebuje velike količine antioksidantih vitaminov A, C in E, hkrati pa upočasnjuje poškodbo celic, izzvano s prostimi radikali, ki vplivajo na staranje in pojavo različnih bolezni. Ta zelenjava vsebuje skoraj dvakrat več vitamina C, kot ga ima pomaranča, in tako krepi obrambno sposobnost organizma.

Še posebej je zaželeno vključiti brokoli v prehrano med nosečnostjo, saj vsebuje dosti folne kisline iz skupine B-vitaminov. Ta hranljiva snov je pomembna v prvih 12 mesecih nosečnosti, saj preprečuje nastanek nepravilnosti nevralne cevi pri dojenčkih. Prav tako vsebuje ogromno kalcija in magnezija, ki je nujen za močne kosti, zobe, nohte in živce, ter železa, ki je pomemben za proizvodnjo rdečih krvnih celic. Brokoli, ki vsebuje tudi beta-karoten, ohranja zdravo kožo in izboljšuje ten kože. Brokoli lajša tudi prebavo, saj samo en obrok te zelenjave vsebuje 3,6 miligramov vlaken. Primeren je tudi za diabetike, saj pomaga pri regulaciji sladkorja v krvi. Selen v brokoliju vzpodbuja tudi libido in plodnost.

V najnovejših raziskavah so znanstveniki sok brokolija dodajali rakavim celicam. 95 % obolelih celic je odmrlo, zato je brokoli na vrhu top seznama zelene zelenjave, ki pospešuje apoptozo (proces uničevanja malignih celic).

S kuhanjem brokolija se lahko uniči kar nekaj hranljivih snovi, zato je priporočljivo jesti surov brokoli ali pa kuhan na pari – al dante – približno 5 minut. S predolgim kuhanjem brokoli izgubi ne samo hranljive snovi, temveč tudi okus, zato je pravilen način priprave te zelenjave izjemno pomemben. Užiten ni samo cvet, temveč tudi listje in steblo. Voda, v kateri ste kuhali brokoli, vsebuje veliko vitaminov in hranljivih snovi, zato jo lahko uporabite za pripravo omak in juh.

 

Recepti:

Brokoli z maslom:

Skuhajte brokoli na pari – al dante. V ponvi prepražite maslo ter dodajte sesekljan česen. Čez odcejeni brokoli prelijte maslo ter po želji posujte s ribanim sirom.

Omleta z brokolijem:

Specite jajca in na koncu dodajte na pari skuhan brokoli. Začinite po želji.

Testenine z brokolijem:

Ločeno skuhajte brokoli in testenine – al dante. V ponvi prepražite na kapljici olja česen. V ponev dodajte slane inčune. Nato vse skupaj zmešajte ter začinite po okusu.

Dober tek!