December v muzeju

0
36
2. decembra 1888 so za javnost odprli novo muzejsko stavbo takratnega Deželnega muzeja za Kranjsko. Gre za prvo izključno kulturi namenjeno poslopje pri nas. Muzej pa so ustanovili že 15. oktobra 1821. Ob vstopu v praznično leto vas vabimo, da odštevate z nami! Do jubilejnega 200. rojstnega dne, 15. oktobra 2021, vam na družbenih omrežjih predstavljamo 200 muzejskih predmetov, ki prikazujejo bogastvo in pestrost zbirk Narodnega muzeja Slovenije.
Eden izmed predmetov je tudi akvarelni portret Deželnega muzeja za Kranjsko avstrijskega slikarja, glasbenika in likovnega pedagoga Heinricha Wettacha.

Spremljajte nas na FacebookuInstagramu in na naši spletni strani!

VIRTUALNE RAZSTAVE

»Slovenci, za zmiraj gre!«
Razstava ob 100. obletnici koroškega plebiscita

Veseli smo, da vas na ogled razstave lahko povabimo tudi v času, ko ogled razstave v muzeju ni mogoč. V virtualni ekskurziji nas skozi deset vsebinskih poglavij vodijo avtorji razstave, ki nam omogočijo tudi slušno izkušnjo vodenja. Opisi poglavij so v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku.
Bogato arhivsko gradivo – več kot 900 enot – je dostopno v visoki ločljivosti; s pomočjo dokumentarnih fotografij se lahko potopimo v burno obdobje Koroškega plebiscita.

TA VESELI DAN KULTURE
Letošnji Ta veseli dan kulture je nekoliko drugačen, kot smo ga vajeni. Čeprav so muzejska vrata zaprta, pa to naj ne bo razlog, da 3. decembra, Prešernovega rojstnega dne, ne bi zaznamovali z zvrhano mero kulturnih in umetnostnih doživetij! Tudi na spletu vam ponujamo različne vsebine, s katerimi, prepričani smo, lahko večplastno obogatite svoje poznavanje in doživljanje kulturne dediščine:

  • Virtualne sprehode po stalnih, občasnih in preteklih razstavah. Potopite se v svet arheologije, zgodovine in (uporabne) umetnosti. Prikaz se samodejno prilagodi vaši napravi, vizualizacije so prilagojene tudi očalom za navidezno resničnost. Vključite zvok, saj lahko na mnogih razstavah prisluhnete vodstvu avtorjev.
  • E-razstave so prilagojene spletnim platformam. Toplo vas vabimo k ogledu e-razstave Raziskovalno delo v sodobnem muzeju, kjer predstavljamo živahne raziskovalne dejavnosti, ki potekajo pod okriljem naše ustanove.
  • Muzej v copatih: v svojo družbo vas vabimo tudi iz domačega naslonjača! Vsebine so primerne zlasti za otroke od 3. do 12. leta, starše pa vljudno vabimo, da se nam prav tako pridružijo pri ustvarjalnicah in drugih zabavnih vsebinah!
Naprej v preteklost
Spletna akcija slovenskih muzejev, tokrat s podnaslovom Praznični muzej, bo potekala v tednu od 7. do 13. decembra. Na družbenih omrežjih bomo pod ključnikoma #naprejvpreteklost in #praznicnimuzej objavljali vsebine, vezane na praznično vzdušje. Spremljajte nas!
ZA UČITELJE IN PROFESORJE