DIA DIASSO DIASSPORA

0
42

Na zimski večer, v prijetnem vzdušju, smo zasedli stole Linhartove dvorane, Cankarjevega doma.

Premiera afriško obarvane plesne predstave Dia Diasso Diasspora Maše Kagao Knez, ki je hkrati osrednji dogodek mednarodnega festivala afriške kulture Baofest  2013.

V nestrpnem pričakovanju. Gledalke in gledalci listamo po gradivu, ki smo ga prejeli.

Dia Diasso Diasspora: Predstavitev nastopajočih. Izvemo osebne podatke o nastopajočih, od kod so, od kod prihajajo njihovi starši… Zanimivo. Nenavadno.

Sicer pa DIA v zahodnoafriškem jeziku malinke pomeni blagostanje. DIASSO pa dober dom. Tudi priimek očeta avtorice projekta (Jeanne Kotie Diasso).

V izredno dinamični predstavi, prepleteni z afriško kulturo, s sodobnim glasbenim in plesnim izrazom… Posebne ( osebne) zgodbe nastopajočih…

 

Prihajam iz glasbene družine. Oba moja starša se ukvarjata s klasično in folk glasbo. Sem edina v družini, ki se ne ukvarja z glasbo – zato pa plešem.

 

Trenutno sem v »afriški« krizi. Nimam afriških prijateljev, ne kuham afriške hrane in se pravzaprav več ne ukvarjam z afriškimi plesi. Imam več različnih identitet…

 

Vsi nastopajoči so na svoj način povezani z Afriko. Na odru izžareva njihova nenavadna energija.

Vsi so me očarali. Nekaj posebnega pa sta se mi še zdeli Daladna Diallo in Maša Kagao Knez.

 

Plesalka in koreografinja Maša Kagao Knez, ki sicer že od rojstva živi v Ljubljani in se je šolala na pariški šoli Georgesa Momboya za tradicionalni in sodobni afriški , je za osnovo predstave vzela krajše plesne miniature, ki jih zaznamuje svojevrsten preplet afriške kulture s sodobnim glasbenim in plesnim izrazom.

 

Rdeča nit predstave je pogled različnih pogledov na drugačnost in posamezne izkušnje pripadanja ( nepripadanja), ki se zrcalijo skozi glasbo in ples vrhunskih ustvarjalcev, ki so to izkušnjo občutili na  svoji koži.

Energični, temperamentni glasbeniki so v dogajanje na odru vključeni kot dejavni opazovalci, GRIOTI, starodavni zahodnoafriški pripovedovalci zgodb…

 

Skozi vrhunsko odigrano predstavo nam avtorica razkrije podobnosti in razlike, skupne točke in prepletanje prek izkušnje drugačnosti.

 

Namen predstave je podajanje podob, atmosfer in občutij, ki odpirajo premislek o pomembnosti sprejemanja drugačnosti in drugega.

 

Vsem nastopajočim iskrene čestitke želi Revija Ventilator besed www.ventilatorbesed.com