Dr. Gabor Maté: tako rekoč vse bolezni so posledica življenja v nenormalni civilizaciji

0
146
Naša družba je tako obsedena z zdravjem kot še nobena do zdaj. Po svojih najboljših močeh se trudimo slediti trendu: jemljemo prehranska dopolnila, vpisujemo se na tečaje joge, po tekočem traku spreminjamo diete, zapravljamo za genetsko testiranje, kujemo strategije za preprečevanje raka ali demence in iščemo medicinske nasvete ali komplementarne terapije za bolezni telesa, uma in duše. Pa vendar se zdravje ljudi na splošno slabša. Kaj se dogaja?


Kako je mogoče razumeti, da smo v našem sodobnem svetu, na vrhuncu medicinske domiselnosti in sofisticiranosti, priča vedno večji pojavnosti kroničnih telesnih bolezni in drugih zdravstvenih težav, denimo duševnih bolezni in zasvojenosti?

In kako je mogoče – če vse to sploh opazimo –, da nam ne zvonijo vsi alarmni zvonci? In kako naj odkrijemo način preprečevanja in zdravljenja številnih bolezni, ki nas napadajo, tudi če pustimo ob strani akutne katastrofe, kakršna je pandemija covida-19?

Naše zdravje in družbeno življenje sta močno prepletena

Dr. Gabor Maté pravi, da so mu kot zdravniku z več kot tridesetletno prakso – od dela na porodniškem oddelku do vodenja oddelka za paliativno nego – vedno znova padle v oči povezave med posameznikom in družbenimi ter čustvenimi konteksti, v katerih se odvija naše življenje in ki imajo za posledico zdravje oziroma bolezen. 

Začel je verjeti, da je v ozadju celotne epidemije kroničnih težav – duševnih in telesnih –, ki nas trenutno pestijo, neka hiba v sami naši civilizaciji.

Ta hiba povzroča poplavo bolezni, zaradi katerih trpimo – in, kar je bistveno, ideološke slepe pege, zaradi katerih ne vidimo jasno svojega težavnega položaja in zato tudi ne moremo učinkovito delovati za njegovo izboljšanje. Te slepe pege – že sicer močno prisotne v naši civilizaciji, v zdravniškem poklicu pa namnožene do tragične mere – nas ohranjajo v nevednosti glede povezav med našim zdravjem in našim čustvenim ter družbenim življenjem.

Kronične bolezni so posledica sodobnega načina življenja

Drugače povedano, kronična bolezen, bodisi duševna bodisi telesna, je v dobršni meri funkcija oziroma zunanji izraz trenutnega položaja, ne pa nekakšen spodrsljaj; je posledica našega načina življenja, ne pa skrivnosten odklon.

Besedna zveza ‘toksična civilizacija’ v podnaslovu dr. Matéjeve uspešnice Navidezna normalnost označuje nekaj razširjenega in globlje zakoreninjenega: celoten kontekst družbenih struktur, sistemov prepričanj, domnev in vrednot, ki nas obkrožajo in neizogibno prežemajo prav vsak vidik našega življenja.

Več o tem, kaj je po mnenju dr. Matéja največji zdravstveni problem današnjega časa; zakaj to, kar naša družba sprejema kot normalno, ni niti zdravo niti normalno, in kako lahko začnemo proces zdravljenja, preberite v novem članku na našem blogu.

Članek najdete tukaj