Feri Lainšček: Mišek Miško in Belamiška, ilustrirala Maša Kozjek, Založba Mladinska knjiga

0
836

Mišji Gradec je mesto, v katerem živijo bele miši. Na hribu sredi mesta stoji beli dvorec. V njem ima pisarno mišji župan s svojimi uradniki in redarji. Pod hribom leži najbolj ugledna mestna četrt. V njej prebivajo pravi mišji gospodje in fine mišje dame …

 

Izvirna slikanica vsestranskega ustvarjalca Ferija Lainščka, kjer sta glavni literarni osebi mišek Miško in Belamiška, z domiselnimi ilustracijami Maše Kozjek odrasli in otroški svet popelje v pravljično kraljestvo, kjer se prične zgodba o Romeu in Juliji iz mišjega sveta – seveda s srečnim koncem.

Sredi jase stoji lesena gozdarjeva koča. V največji sobi gori luč in rumena svetloba pada skozi številna okna. Na mizi je večerja, ki jo je njun rešitelj ponudil beguncema. A ko je šel potem ven, sta miška Belamiška in mišek Miško tesno objeta zadremala. Majhna bela glavica in majhna siva glavica se naslanjata drugo ob drugo. Odrasle bele in sive mišje glave pa se stikajo ob oknih, kukajo v sobo in se čudijo. Ne morejo namreč razumeti, kako sta lahko njuna obraza po napornem dnevu tako spokojna.

No, bolj pomembno je zdaj, da mi razumemo.