Filmske klasike se vračajo na Kongresni trg

0
195

Ljubljana, 17. avgusta 2022

Filmske klasike se vračajo na Kongresni trg

Letni Kinodvor na Kongresnem trgu bo po enoletnem premoru znova ponudil nepozabno filmsko doživetje: med 22. in 25. avgustom bomo prikazali štiri vrhunske filmske stvaritve, posvečene pomembnim filmskim obletnicam, na vse projekcije pa bo vstop prost.

Letni Kinodvor na Kongresnem trgu bomo v ponedeljek, 22. avgusta, odprli s filmom Ernesta Lubitscha Biti ali ne biti (To Be or Not to Be), komedijo o nacizmu, posneto leta 1942 in postavljeno v okupirano Varšavo. Ogorčeni kritiki so jo ob premieri kritizirali kot neokusno, danes pa velja za eno Lubitschevih največjih mojstrovin – dokaz, da se je s humorjem mogoče postaviti po robu vsem oblikam zatiranja. Komedijo predvajamo ob 80-letnici filma in 130-letnici režiserjevega rojstva.

Projekcijo filma Razpoložena za ljubezen (Fa yeung nin wah, 2000) v torek, 23. avgusta, posvečamo igralcu Tonyju Leungu ob njegovi 60-letnici. Film Wonga Kar Waija, zgodba o skrivnostih ljubezni in bežnosti življenja, ne sodi le med najbolj romantična dela v zgodovini sedme umetnosti, temveč se pogosto znajde tudi na lestvicah najboljših filmov vseh časov, Leungu pa je prinesla nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.

V sredo, 24. avgusta, se bomo s filmom Sullivanova potovanja (Sullivan’s Travels, 1941) poklonili 100-letnici igralke Veronice Lake. Komična mojstrovina Prestona Sturgesa sodi med najboljše hollywoodske satire in morda predstavlja vrhunec v karieri enega največjih genijev screwball komedije.

Od Kongresnega trga in projekcij na prostem se bomo ob 50-letnici filma poslovili s Kabaretom (Cabaret) Boba Fosseja. Barviti, žgečkljivi, a tudi presenetljivi mračni muzikal, postavljen v zadnje dni hedonističnega weimarskega Berlina, je »čudovito dekadentno« Lizo Minnelli pred petdesetimi leti izstrelil med superzvezde ter si prislužil zlati globus za najboljši film v kategoriji muzikalov in komedij ter osem oskarjev, vključno za najboljšo režijo in igralko. Kabaret je tudi zadnji iz cikla filmov Novi Hollywood v Kinodvoru, ki se je pričel maja letos.

Letošnja izvedba Letnega Kinodvora na Kongresnem trgu bo potekala osmič, z njo pa se mestni kino postavlja ob bok primerljivim in pomembnim projektom s področja kulturnega turizma v Locarnu, na Dunaju, v Parizu, Londonu in Bologni. Prireditev omogočata Turizem Ljubljana in Zavarovalnica Triglav.

Projekcije Letnega Kinodvora na Kongresnem trgu so brezplačne, na sporedu so vsak dan ob 21. uri (tudi v primeru dežja). Predvajane so v izvornem jeziku s slovenskimi in angleškimi podnapisi.
Najlepše se vam zahvaljujemo za pozornost, ki jo namenjate našim programom. Veselimo se vaših objav in vas vabimo k ogledu filmov.