FUTURELAND

0
21
Slovensko mladinsko gledališče nadaljuje sodelovanje s partnerskimi gledališči na mednarodnem prizorišču. Po uspešnih gostovanjih Mladinskega v Berlinu in Gledališča Maksima Gorkega pri nas bi radi povezovanje programsko sorodnih gledališč nadgradili, zato smo (glede na koronavirusne okoliščine) pripravili spletno izmenjavo naših predstav.

 

 


Foto Ute Langkafel


Lola Arias

FUTURELAND
(Dežela prihodnosti)

Sreda, 24. 2., ob 19.30

Režija: Lola Arias
Zasedba: Mamadou Allou Diallo, Ahmad Azrati, Fabiya Bhuiyan, Mohamed Haj Younis, Bashar Kanan, Sagal Odowa, May Saada, Sarah Safi
Produkcija: Gledališče Maksima Gorkega, Berlin

Kaj najstnika privede do tega, da se sam odpravi na nevarnosti polno potovanje v neznano? Kakšne okoliščine starše prisilijo, da svojega otroka pošljejo v drugo, daljno deželo, da bi ga spravili na varno? In kaj o svetu, o družbi, v kateri živimo, govori to, da milijoni mladoletnih v iskanju prihodnosti tvegajo svoja življenja?

Petdeset odstotkov pribežnikov v Evropo je mladoletnih in številni od njih so brez spremstva. Otroci in mladostniki prihajajo v Evropo, da bi si zagotovili preživetje, tu pa se soočijo s sistemom, ki jih varuje samo začasno. V skladu zakonom o azilu se mladoletnih brez spremstva ne sme izgnati. Z drugimi besedami: do svojega osemnajstega leta so varni. Ampak kakšno prihodnost imajo lahko mladi, če se morajo bati tega, da bodo odrasli?

 

 

 

Futureland je dokumentarna znanstvenofantastična predstava z mladostniki, starimi od 14 do 18 let, ki so iz Afganistana, Sirije, Somalije, Gvineje in Bangladeša v Nemčijo prišli sami. Svet so prečkali peš, z ladjo ali skriti v tovornjaku in zdaj živijo v Berlinu, sredi socialnih delavcev, uradov za mladino, skrbnikov in drugih mladih iz različnih kultur. To so najstniki, ki so pristali v novem svetu, katerega pravil ne poznajo. Dobili so odlog: lahko ostanejo, vendar ne vedo, kako dolgo. Kar naprej morajo dokazovati, da si zaslužijo azil, priložnost v šoli ali mesto v krogu prijateljev. Znašli so se med dvema kulturama, med otroštvom in odraslostjo, med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, v iskanju lastne identitete. In že so doživeli več, kot marsikdo od nas doživi v vsem svojem življenju.

 

Posnetek predstave, posebej prirejene za spletno predvajanje in gostovanje v Mladinskem, bo opremljen s slovenskimi podnapisi in bo štiriindvajset ur dostopen na platformi Dringeblieben.

 

 

Spletno gostovanje organiziramo v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana.