Grofičini šopki in življenje grofice Marije Ausperg Attems

0
316

V Gorenjskem muzeju v Kranju je na ogled razstava Grofičini šopki: Marija Ausperg Attems. Razstava predstavlja različne vsebine: slikarska tihožitja šopkov Marije Ausperg Attems, obdobje bidermajerja, v katerem je ustvarjala, njeno življenje. Razstavljen je tudi rokopis pesmi Tri želje Anastazija Zelenca, ki jo je prevedel France Prešeren in ga hrani Gorenjski muzej. Pesnik in politik grof Anton Aleksander Ausperg, ki se je podpisoval z umetniškim imenom Anastazij Zelenc oz. Anastasius Grừn, je bil soprog Marije Ausperg Attems in tudi dober Prešernov prijatelj.

 

Marija Ausperg Attems – rojena 1816 umrla 1880 – je eno izmed spregledanih imen slikarstva bidermajerskega obdobja. Morda tudi zato, ker je ženska in ni slikala iz eksistenčnih razlogov, temveč je bilo slikanje v 19 st. predvsem priljubljena zabava plemstva in meščanstva. Tudi izbrani motivi so iz preprostega predmetnega sveta: najraje je upodabljala tihožitja razkošnih šopkov rož, ki jih je slikala na lepenko in ne na platno. Cvetje v vazi je običajno razporedila naravno in lahkotno, upodabljala pa je tudi tedaj redke rastlinske vrste kot je denimo okrasni tobak. Njen slikarski vzornik je bil Franz Xaver Petter, domnevajo, da je imela stike tudi s slikarjem Korneliusom Johannesom van Hulstijnom, ki je med drugim slikal portrete plemiških družin na letovanjih v Rimskih toplicah. Marijina prava šola pa so bili nedvomno njeni vrtovi. Z veliko hortikulturnega znanja in botanike je z možem preuredila parka na posestvih Dornava in Štrajbarskim turnom pri Leskovcu pri Krškem.

 

Marija Ausperg je pripadala premožni plemiški družini Attems, leta 1839 se je poročila svojemu stanu primerno z grofom Antonom Aleksandrom Auspergom. Mož je prihajal iz prav tako dobro stoječe stare kranjske plemiške družine. Njeno življenje je teklo med dvorcem Dornava, gradom Štrajbarskim turnom pri Krškem in Gradcem ter Dunajem v zimskih mesecih, kjer se je njen mož posvečal političnemu življenju. Po skoraj 20tih letih zakona se jima je rodil edinec Teodor (1859 – 1881). Leta 1877 je grofici umrl mož, tri leta kasneje pa je umrla tudi ona. Pokopana sta bila v družinskem mavzoleju na vzpetini nad Štrajbarskim turnom.

Na razstavi je predstavljeno gradivo iz Gorenjskega muzeja, Narodne galerije in Narodnega muzeja Slovenije.

 

Razstava je odprta do 26. aprila od torka do nedelje med 10h in 18h v Gorenjskem muzeju v Kranju.