Grozdje – za lepšo kožo in vitkost

0
251

 

Grozdje sodi med najstarejše vrste sadja, kar jih je človek gojil. Gojili naj bi ga že v kameni dobi na Kavkazu. V antični dobi pa so Egipčani, Feničani, Grki in Rimljani vzgajali in plemenitili vinske trte, da bi pridobivali zdravilni grozdni sok. Danes pa grozdje poznajo praktično po vsem svetu.

Grozdje je dober izvor hranljivih snovi, ki so pomembne za naš organizem.

Zakaj je grozdje zdravo:

  • čisti organizem ter vzpodbuja hujšanje
  • zmanjšuje možnost pojava bolezni srca in raka
  • je odličen izvor vitaminov A, B, B6 in folne kisline
  • vsebuje snovi, ki zmanjšujejo holesterol in trigliceride
  • v njem se nahajajo minerali, kot so kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo in selen
  • vsebuje vlakna in proteine
  • sok iz grozdja imenujejo "nektar bogov", ki se priporoča pri zaprtju, revmatizmu, bolezni kože in jeter
  • raziskave so potrdile, da sok iz grozdja deluje antivirusno, še posebej proti poliovirusu in herpes simplex virusu
  • grozdje je zelo učinkovit čistilec organizma, zato deluje dobrodejno na celo telo, pomaga pa tudi pri hujšanju
  • je izredno dobra hrana za živce, možgane, zobovje in kosti

Pečke grozdja so celo bolj zdrave od samega sadeža, saj se štejejo za močne antioksidante, ki zavirajo prehitro staranje. Tudi lupina grozdja je zelo hranljiva, saj uničuje rakave celice v človeškem telesu.

Izvleček iz listov trte rdečega grozdja krepi vene.Polifenoli, ki jih grozdje vsebuje, ščitijo tudi pred kislimi radikali, ki pospešujejo staranje, magnezij v grozdju pa sprošča mišice. Izvlečke grozdja uporabljajo tudi v kozmetični industriji – v kremah za obraz, maskah in pilingih.

In čeprav grozdje in njegove produkte v kozmetičnih salonih pri nas uporabljajo šele v zadnjih letih, je prva uporaba tega sadja v beauty namene zabeležena že v Kleopatrinih časih, masovna uporaba v kozmetičnih salonih pa se je začela pred dvajsetimi leti v prestolnici lepote, v Franciji. Za beauty tretmaje se uporabljajo tako sveže mlete jagode, kot tudi tiste že predelane v vino, v vsaki obliki pa je grozdje zelo učinkovito v "uničevanju" prostih radikalov, odgovornih za staranje.

Grozdje krepi koncentracijo in odpornost proti stresu. Možgani preko sadja dobivajo vse pomembne hranilne snovi, pozitiven vpliv pa ima tudi na razpoloženje, kar je velika prednost v primerjavi z mnogimi dietami, ki slabo vplivajo na živce.

Maska za oči

Z vilicami zdrobi šest velikih jagod grozdja (vseeno katere vrste) ter odstrani semena. Dodaj čajno žličko gostega meda ter s pripravljeno maso z blazinicami prstov nanesi na področje okoli oči. Pusti delovati 10 do 15 minut, potem s pomočjo blazinice, ki si jo natopila v soku grozdja, obriši.

Jesen nam ponuja zdrav in okusen sadež – grozdje. Postrezite si ga!