Hrvaški pisatelj Renato Baretić ponovno v Ljubljani

0
270

Spoštovani,

 

prihodnji teden prihaja v Ljubljano hrvaški pisatelj Renato Baretić, avtor romana Hotel Grand, ki smo ga pred kratkim, v prevodu Đurđe Strsoglavec, objavili pri založbi Modrijan. Nastopil bo v Modrijanovi knjigarni, in to v sredo, 2. marca 2011, ob 18. uri. Pogovor z njim bo vodila prevajalka Đurđa Strsoglavec.

 

Novinar, kolumnist, scenarist, sestavljavec vprašanj za televizijske kvize, pesnik, pisatelj in asimilirani Dalmatinec je na hrvaški literarni sceni debitiral kot svojevrsten pesnik z zbirko Besede iz žepov (1998), vsesplošno znan, bran in priljubljen pa je postal po objavi romana Osmi poverjenik (2003), ki je bil v istem letu nagrajen s petimi prestižnimi hrvaškimi literarnimi nagradami (kar se je zgodilo prvič v hrvaški literarni zgodovini). Roman je navdušil tudi slovenske bralce. Baretić je bil dolgo sodelavec legendarnega splitskega tednika Feral Tribune, od leta 2008 pa je kolumnist in komentator tednika Nacional. Je selektor festivala pripovedovanja zgodb Pričigin, ki od leta 2007 poteka v Splitu in na katerem sodelujejo tudi avtorji iz tujine (iz Slovenije sta sodelovali Polona Glavan in Đurđa Strsoglavec). Poleg dveh romanov je v slovenščino preveden tudi izbor iz njegove poezije, in sicer v literarni reviji Rp./Lirikon21, št. 19/20 (prev. Đurđa Strsoglavec).
V Sloveniji je Baretić gostoval že dvakrat. Leta 2006 je bil gost in predavatelj na prireditvi »Sosed tvojega brega«, ki jo je organiziral Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, decembra 2008 pa je navdušil do poslednjega kotička polno dvorano Društva slovenskih književnih prevajalcev na prireditvi »Avtor in njegov prevajalec: Osmega z osmim«.

 

* Dr. Đurđa Strsoglavec, predavateljica na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete UL, študijska smer Južnoslovanski študiji, pa bo priljubljenega hrvaškega pisatelja dan prej, v torek, 1. marca, predstavila svojim študentom in študentkam.