Intervju z ilustratorko Tino Perko

0
165

Tina Perko je izredno zanimiva ilustratorka. Njene ilustracije, ki me vedno znova pritegnejo, prav tako mojo hčerko, spremljam že nekaj let.

Na fotografiji: Tina Perko

 

Tina Perko se je bralkam in bralcem Ventilatorja besed predstavila takole:

“Rojena sem 24.1.1971 v Ljubljani. Leta 1997 sem diplomirala iz oblikovanja oblačil in tekstilij  na Univerzi v Ljubljani, nato sem opravila še podiplomski študij Master in Fashion design na Instituto Marangoni v Milanu. Po končanem študiju sem bila zaposlena kot modni oblikovalec v Slovenski modni industriji (Rašica, Mura).

Zadnjih 13 let se ukvarjam z ilustracijo in sčasoma je ilustriranje otroške literature postalo moj poklic.

Ilustriram slikanice, zgodbe, revije za otroke, sem tudi avtor štirih izdanih slikanic: Žirafa Cveta (Lepa beseda), Ovca Boža (Didakta), Gvido in kozja vila ( Mladika), Srečko in Sofija (Mladika).

Pri svojem delu sem do sedaj sodelovala s številnimi  založbami v doma in v tujini (Didakta, Rokus Klett, Mladika, Studio Hieroglif, Morfem, Učila International, Epistola, Miles Kelly, Wendy Pye, …).

V zadnjem času sem ilustrirala več slikanic za založbo Epistola:

Ela počasnela, Teci miška!, Kako sem lepa!, Gremo po Sloveniji, O petelinu, ki je hotel leteti.”

Razstave in priznanja:

-2012- Hrvaški bienale ilustracije, Zagreb

-2104 – samostojna razstava, Galerija Krpan, Cerknica

-2017 – samostojna razstava, Korotan, Dunaj

-2108 – nominacija, HIII Ilustration contest 2017, Hii brand, Kitajska

-2019 – Bienale ilustracije Zlatno pero Beograda, Beograd, Srbija

-2020 –Samostojna razstava ilustracij in tekstilnih vzorcev, Galerija Herman Pečarič, Piran

-2020 – nominacija, HIII Ilustration contest 2019, Hii brand, Kitajska«

 

 

Se talent rodi ali to postane?

Mislim, da vsak pride na svet s kakšnim talentom. Da človek ta talent razvije, so sprva pomembne okoliščine, nato pa volja, vztrajnost in delo.

 

Kdo vas je navdušil za ustvarjanje?

Oče in stari oče sta oba slikarja in tako so mi bili atelje, slike, barve, čopiči vedno del vsakdana. Verjetno je bilo to prvo, kar je spodbujalo mojo ustvarjalnost. Potem so me navduševale slikanice z bogatimi ilustracijami, polnimi detajlov, starinske knjige z lepo okrašenimi črkami, stripi, vitražna okna,….želela sem si, da bi tudi sama znala ustvariti kaj tako lepega.

 

Ste kot deklica radi risali?

Kot otrok sem imela bujno domišljijo, zelo rada sem sanjarila, fantazirala. Na različne načine sem skušala ta domišljijski svet prenesti v realnost in z risanjem mi je šlo to najbolje od rok. Če sem recimo hotela zgraditi pravljični grad v gozdu, je bil končni rezultat kup vejevja in nekaj kamnov. Če pa sem ga narisala, je bil to res pravi grad.

 

Spomini na prvo objavljeno ilustracijo?

Moj prvi poskus ilustriranja je bila slikanica Maša lovi sonce. Nastala je kot učenje in preizkušanje tehnike na nizu podob, sprva brez zgodbe. To je kasneje napisala prijateljica Sonja Miklaužič. Kar tako, za hec, brez nekih pričakovanj in brez kakršnegakoli poznavanj založništva otroške literature, sva slikanico poslali založbam. Na najino veliko presenečenje so se pri založbi Učila odločili, da slikanico izdajo.

Danes se mi zdi, da je bila to res začetniška sreča. Takrat pa mi je ta »uspeh« dal voljo in polet za naprej.

 

Sta za vas pomembna kraj in čas ustvarjanja?

Prvi del ustvarjalnega procesa se odvija v glavi. Gre za ideje, razmišljanje, domišljanje, sestavljanje podob. To poteka ne glede na čas in kraj. Ko začnem ideje prenašati na papir pa potrebujem mir, tišino in seveda čim več časa.

 

Kako se življenje in umetnost združita, povežeta?

Umetnost je del vsake civilizacije, tako prepleten z vsakdanjim življenjem, da tega večinoma niti ne opazimo. Pomaga nam oblikovati pogled na svet, ga razumeti in videti njegovo lepoto. Sledi spremembam v družbi in gradi duh ter estetiko časa.

 

Vaši ustvarjalni načrti…

Ker veliko ilustriram za založbe, imam kar problem najti čas za svoje avtorske projekte. So pa v načrtu. Prva bo na vrsti tako imenovana tiha knjiga.

Zelo me mika tudi animacija in enkrat v prihodnosti se nameravam lotiti tega področja.

 

S Tino Perko se je pogovarjala Vladimira Rejc, urednica spletne revije Ventilator besed.