Ivan Šega: Kofetarica, roman, Založba Primus, 2021

0
216

Založba Primus je obogatila slovenski knjižni trg z izidom knjižne novitete izpod peresa Ivana Šege: Kofetarica. Avtor se že nekaj časa posveča ustvarjanju različnih strokovnih in literarnih besedil. Poznamo ga tudi kot dramatika krajših tekstov, ki so bili uprizorjeni v okviru Psoglavskih dni in Tržnega dne v Sodražici.

»V dosedanjem pisanju sem zgodbe usmerjal v čas, ki ga živim. Držal sem se priporočila, naj pisatelj registrira čas, v katerem živi. Kot je povedano, sem zgodbam nastavljal kuliso družbenega dogajanja v mojem času. Snovi za tako opisovanje je bilo dovolj: od povojnih časov in povojnega režima do vsega, kar se dogaja po osamosvojitvi…

Z zgodbo, ki sledi, se poskušam odlepiti od te prakse. Če mi bo uspelo, boste ocenili vi, ko jo boste in prebrali…«

(Ivan Šega)

 

Pomislil je, da se nobena stvar ne zgodi brez razloga, tudi to srečanje se verjetni ni zgodilo kar tako. Kakšne posledice bo imelo naključno srečanje?

Razrvane misli so mlele naprej.

Kdo je glavni knjižni junak z imenom Lenart? Kako se mu čez noč spremeni življenje? Koga sreča nekega skrivnostnega dne?

In to se mu dogaja ravno v času, ko se ob zaključku študija pripravlja na mašniško posvečenje… Prav v tem obdobju ga vznemirjajo ženski čari.

Kateri literarni liki še nastopajo v romanu? Kdo so glavne ženske junakinje, na katere se Lenart naveže? Mar poskrbi usoda, da se vse tragično zaključi? Naposled še Lenart, za katerega se zdi, da mu gre kot po maslu, izgubi življenje.

Kaj je laitmotiv romana? Pisatelj se je dotaknil zelo občutljive teme, ki pripelje zaradi koristoljubja tako daleč, kot je načrtovan uboj.

Drage bralke, dragi bralci, ste roman že prebrali? Zlepa ga ne boste mogli odložiti iz rok. Pisatelj Ivan Šega nas s svojimi besedami kar vabi k branju in razmišljanju.  Še ena knjiga, ki jo toplo priporočam v branje in razmišljanje.