Izid nove slikanice

0
202

 PREDSTAVLJAMO SLIKANICO Jurija Marussiga PRAVLJICE IZ MAVRICE z ilustracijami Petra Gabra

 

Pri Zavodu za razvijanje ustvarjalnosti je pravkar izšla prva iz serije slikanic s povabilom k ustvarjanju. To so Pravljice iz Mavrice, ki jih je napisal pesnik in pisatelj Jurij Marussig in ilustriral akademski slikar Peter Gaber. Knjigo je uredila mag. Ana Porenta, oblikovala pa Mateja Šuštaršič Dimic.

 

Pravljice iz Mavrice pripovedujejo vsakdanje prijetne, prijateljske, a tudi prepirljive zgodbe drobcenih bitij in stvari. Opazujeta jih Sonce in Zlati žarek skozi barve Mavrice.

 

Rahločutna pripoved o barvah iz mavrice se ukvarja z drugačnostjo, sodelovanjem, nagajivostjo, prijateljstvom, občudovanjem, zavistjo, osamljenostjo in ljubeznijo. S težavami, s katerimi se srečuje vsak otrok in tudi odrasli.

 

Kratek nagovor bralcu na zadnji platnici sporoča: „V Pravljicah iz Mavrice boste izvedeli, v koga je zaljubljena Rdeča, kaj se zgodi, če zapleše z Rumeno, za kom joče Sončnica, kam se skrije Travnik pozimi, kaj počneta Morje in Oblak, o čem čebljajo Vijolice, in seveda, kako pogumen in pameten je Zlati žarek, ki je ves čas na poti od Sonca in Mavrice k nam na Zemljo.“

 

Pravljice iz Mavrice poleg bogatih velikih ilustracij (23,5 x 33 cm) in z barvami naslovljenih zgodb ob koncu knjige prinašajo tudi strani, namenjene aktivnemu odzivanju bralcev. Vabijo jih od branja k ustvarjanju: „Vzemi nalivnik in morda se bo v tvoji glavi porodila nova mavrična pravljica. Ali pa pesem, kdo ve? Le poskusi. Vzemi še čopiče in naslikaj Pravljice iz Mavrice, kot si jih zamišljaš ti.“

 

Mali knjižni molji in ustvarjalci bodo svoje stvaritve lahko poslali na spletno stran založbe. In se ob koncu knjige tudi predstavili – za pisateljem in ilustratorjem sta namreč dve barviti strani, namenjeni prestavitvi bralke / bralca. Po želji tja rišejo in pišejo svoje „naj“ reči.

 

Otrok s pomočjo Pravljic iz Mavrice stopa v svet branja (samostojno ali skupaj s starši) in tudi razmisleka o prebranem. Od običajnih slikanic se pričujoča razlikuje tudi po možnosti poustvarjanja ter samospoznavanja s pomočjo posebej pripravljenih strani ob koncu knjige. Mladi bralec (skupaj s starši) tako aktivno stopa v svet branja in pisanja.