Joga za lahko noč

0
1255

Torek. 22.00 h. Čas, ko bi se vsi počasi že morali umiriti, toda zvok, ki se širi po zidovih zgradbe,  naznanja, da spremembe življenjskega sloga pa tudi situacija, s katero se trenutno sooča celoten svet, še kako vplivajo na naše običaje. Navada poznega odhoda v posteljo postaja med otroki  zelo pogosta. Prikovanost pred ekrani, pomanjkanje zadostnih iger na prostem, nezmožnost rasti v tesni povezavi z naravo, socialna distanca, prevelik duševni pritisk, ki ga v današnjem času ustvarja stremenje k odličnosti na vseh področjih so le nekateri dejavniki, ki vodijo k vse večjemu stresu in tesnobi. Nekatere šole po svetu, ki so uvedle jogo kot obvezni predmet, beležijo odlične rezultate v zmanjšanju navedenih simptomov in krepitvi pozitivne samopodobe.

Kako umiriti naše nežne dušice, ki so dokaj rano porinjene v razburkano morje tekmovalnosti, vznemirjenih občutkov in ogromnega pretoka informacij, ki jih niso sposobni prefiltrirati in ki jih poleg tega še hitreje silijo v požiralnik brez dna?

Naši otroci potrebujejo učitelja, ki mu zaupajo. Nekoga, ki jih bo s svojim znanjem naučil, kako tankočutno prisluhniti samemu sebi, se umiriti in povezati s samim seboj.

Kako lahko naše najmlajše pripravimo na spanec? Poskusimo z dihanjem, ki je najenostavnejša, a hkrati tako učinkovita formula, kateri žal pogosto obračamo hrbet bodisi zaradi strahov, dvomov bodisi našega lastnega zavračanja. Globok vdih in dolg izdih. Vdihnimo sveže in ljubke misli. Naj preplavijo vaše telo. Izdihnimo nepridiprave, ki so se tekom dneva prikradli v naše sive celice. Dihajmo skupaj in z našimi palčki zaplujmo v naravo s pomočjo otroške slikanice Joga za lahko noč: potonimo v miren spanec. Pozdravimo zvezde in luno, objemimo oblake, postanimo trdno drevo ali pač počepnimo v položaj ljubke pikapolonice in potonimo v svet živopisnih sanj.

Slikanica Joga za lahko noč: potonimo v miren spanec predstavlja prakso, s katero si otroci in starši vzamejo čas zase ter končajo dan umirjeno in pozorno. S čudovito slikanico, ki je na voljo pri založbi Samala, lahko zavestno spremenite svoj večerni ritual in sproščeno zajadrate na puhastih oblakih v lahkoten spanec.