Kaj veste o poklicu čevljarja?

0
341

Drage bralke, dragi bralci, kateri poklici so vas navduševali, ko ste bili otroci? Dijaki? Kasneje? Lahko nam pišete na vladka@ventilatorbesed.com

Kaj veste o poklicu čevljarja?

Čevljar je strokovnjak za izdelovanje čevljev. Njegovo delavnico obiščemo, kadar tudi naši čevlji potrebujejo popravilo. Po meri narejeni čevlji so izvirno delo.

Kako čevljar naredi čevelj?

Čevljar stranki izmeri nogo in naredi čevlje. Stranka jih nosi teden dni, nato pa jih vrne v čevljarjevo delavnico. Če stranko čevlji kjer koli tiščijo, jih čevljar še zadnjič popravi, preden jih dokonča v skladu s strankinimi potrebami.

Ali ste vedeli, da čevljev z visokimi petami niso vedno nosile le ženske? V času vladavine Ludvika XIV., na primer, so jih nosili moški na visokem družbenem položaju. Kralj Ludvik je bil tako samovšečen, da je visoke pete dovolil nositi le dvorjanom in nihče v Franciji ni smel nositi višjih pet od njega.

Črni z desetcentimetrsko peto – čevelj, primerne za kralja.

Drage bralke, dragi bralci, več si lahko preberete v knjigi: Kaj počnejo obrtniki. Knjigo smo že predstavili v Ventilatorju besed in jo priporočamo v branje in raziskovanje.