KAKO JE JAROMIR ISKAL SREČO

0
233

po motivih Petra Svetine

 

V petek, 11. marca, ob 19. uri, je bila v Gledališču Glej premierna uprizoritev lutkovne predstave Kako je Jaromir iskal srečo, ki jo je navdahnila pripoved Petra Svetine z istim naslovom. Zgodba je izšla leta 2010 pri Mohorjevi družbi v Celovcu.

 

Zvezdoznanec Jaromir v svoji podstrešni sobici dan za dnem zre v nebo, kjer išče svojo srečo. Išče jo med zvezdami, med zapletenimi matematičnimi izračuni, zvezdoznanskimi razpravami in čaka, da bo prišla nenadno kot komet. Vsak dan ga obišče gospodična Jarmila, ki mu pomaga pri različnih opravilih. Nekega oblačnega dne, ko na nebu ni videti zvezd, pa Jarmila zvezdoznančev teleskop usmeri drugam – popelje ga na magičen sprehod skozi različne zgodbe drobnih skrivnostnih trenutkov. In nenadoma ga tresne, kot bi ga zadel komet … Je bila sreča ves čas ob njem?

 

Predstava, ki preprosto in neposredno spregovori o prijateljstvu, sreči, ljubezni, drobnih spominih in majhnih skrivnostnih, je postavljena v majhno podstrešno sobico med skrbno izbrane in nostalgijo vzbujajoče stare predmete. V njih so skrite različne zgodbe, v katerih se prepletata domišljija in realnost.

 

Predstava je namenjena otrokom od 5. leta dalje, zaradi svoje večplastnosti in sporočilnosti pa bo navdušila predvsem odraslo občinstvo.

 

Predstava bo uprizorjena brez besed, Jaromirovo iskanje sreče pa spremlja avtorska glasba Nina de Glerie.

 

Predstavo so ustvarili Ajda Rooss, vsestranska lutkovna ustvarjalka, ki jo otroci najbolj poznajo kot prijateljico Zajčka Bineta (RTV SLO), Jasna Vastl, scenografka, kostumografka in oblikovalka lutk, ter lutkar Brane Vižintin, nosilec programa v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

 

Koncept: Ajda Rooss in Jasna Vastl

Režija: Ajda Rooss, Jasna Vastl, Brane Vižintin

Likovna podoba: Jasna Vastl

Izdelava lutk in scene: Žiga Lebar in Jasna Vastl

Izdelava kostumov: Maja Peterlin

Glasba: Nino de Gleria

Oblikovanje luči: Igor Remeta

 

Igra in animacija: Brane Vižintin in Ajda Rooss

 

Primerna starost: za otroke od 5. leta dalje in odrasle

Predviden čas trajanja: 40 minut

 

Ponovitve v Gledališču GLEJ: 10.4. ob 17. uri,18. in 19. 4 ob 19. uri.