Kako nam škodi skriti stres in kaj storiti, ko telo reče ne

0
103

Svetovno znani predavatelj in avtor, kanadski zdravnik Gabor Maté, se je v knjigi Ko telo reče ne namenil pisati o učinkih stresa na zdravje, zlasti v primerih skritega stresa, ki ga vsi črpamo iz zgodnjega programiranja in je tako globok, tako subtilen vzorec, da imamo občutek, kot da je del našega resničnega jaza.

V tej provokativni svetovni uspešnici v razumljivem jeziku povzame najnovejša znanstvena odkritja o vlogi stresa in čustev pri razvoju različnih bolezni, vključno s srčnimi obolenji, diabetesom, sindromom razdražljivega črevesja, multiplo sklerozo, artritisom in rakavimi obolenji.

Dr. Mate v knjigi razišče, zakaj zdravniki kljub naraščajočemu številu dokazov, da sta um in telo tesno povezana, še naprej zdravijo zgolj fizične simptome namesto človeka kot celote – in zakaj moramo razumeti povezavo telesa in uma, da lahko prevzamemo aktivno vlogo pri ohranjanju svojega zdravja.

V knjigi boste med drugim našli odgovore na naslednja vprašanja:

  • Kakšna je cena naše otopelosti do nas samih, ko ne vemo več, kaj zares čutimo?
  • Kaj narediti s svojimi potlačenimi čustvi?
  • Kaj pomeni neprepoznavanje sporočil, ki jih pošiljajo naša »nezavedna«, potlačena čustva?
  • Kako se lahko zgodi, da ne znamo prebrati svojih lastnih čustev in občutkov?
  • Kako se lahko stres preobrazi v bolezen?
  • Ali prepoznamo stresorje? Ali povečujemo ali zmanjšujemo morebitne grožnje za svoje dobro?
  • Ali živim svoje življenje v skladu s svojimi lastnimi najglobljimi resnicami ali pa za to, da bi izpolnil pričakovanja nekoga drugega?

Knjiga vam ponuja transformativne uvide, ki promovirajo skrb za svojo fizično in čustveno dobrobit – pomanjkanje katerih je, kot pravi avtor, glavni vzrok za stres, ki kronično spodkopava naše zdravje in pripravlja teren za razvoj bolezni.