Kako so živeli naši predniki ali kaj je puran

0
310

Nekoč sem svojim najmlajšim učencem, starim devet let, pri pouku angleškega jezika na eni izmed slovenskih podeželskih šol pripovedovala o ameriškem zahvalnem dnevu. In učitelji včasih postavljamo res neumna vprašanja v želji, da bi tudi najšibkejši učenci kdaj povedali pravilni odgovor. Moje neumno vprašanje se je glasilo: Kako izgleda puran? V razredu je zavladala tišina. Najprej sem bila presenečena, potem osupla. Končno se je opogumila neka deklica in opisala ptico, zraven pa dodala, da so purane nekoč gojili pri njih doma. Po uri sem se pogovarjala z eno izmed razrednih učiteljic in izvedela, da je mleko že od nekdaj prihajalo iz supermarketa, da moko delajo v tovarnah, pa še kaj zanimivega.

Da ne bi pozabili, kako je bilo nekoč, si lahko v družbi z našimi najmlajšimi kdaj ogledamo zbirke v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani (SEM). V okviru stalne razstave Slovenskega etnografskega muzeja z naslovom Med naravo in kulturo je na ogled več kot 3000 razstavljenih predmetov, ki pričajo o preteklosti slovenskega, evropskega in zunajevropskega prostora. Razstavljeno muzejsko zbirko odlikuje med drugim tudi sodoben koncept postavitve in predstavitve razstavljenih predmetov. Pozoren obiskovalec v stenah opazi predalčke, stalno zbirko razstavnih predmetov pa dopolnjujejo še avdiovizualije v obliki avdiovizualnih kolažev in filmčkov. V srcu muzeja se skriva tudi majhen labirint, kjer si najmlajši lahko odpočijejo po napornem vsrkavanju stvarnosti, kakršna je bila nekoč. V maju pa za otroke pripravljajo tudi delavnice Ustvarjamo v glini v Lončarskem ateljeju SEM (sobota, 16. maj, ob 11.00) in Delavnico polstenja (sobota, 23. maj, ob 11.00).

Od 14. maja do oktobra 2009 si bodo obiskovalci v SEM-u na občasni razstavi SUDANSKA MISIJA 1848–1858 lahko ogledali zbirko afriških predmetov, ki so leta 1850 v Ljubljano pripotovali z Ignacijem Knobleharjem – misijonarjem in raziskovalcem Belega Nila. Z 18. majem se v SEM-u začnejo še Dnevi etnografskega filma.

Več o razstavah, prireditvah, projektih v SEM-u si tisti, ki jih zanima, lahko preberejo na spletni strani SEM-a: http://www.etno-muzej.si.