Knjiga = Dogodek

0
36
Logo

knjiga = dogodek

Nova pošta, 11. junij 2021, od 15.00 dalje

Mreža Slovenski gledališki založniki je bila vzpostavljena z namenom, da poveže slovenske založnike, ki izdajajo strokovno literaturo s področja uprizoritvenih umetnosti. Sprva smo nastopali skupaj zato, da bi dosegli večjo vidnost na velikih založniških prireditvah, sčasoma pa smo se začeli vse bolj zavedati tudi dejstva, da nas kljub specifikam naših založniških programov vežejo vsebinske in produkcijske sorodnosti, pa tudi skupno bralno občinstvo. Prav posebej nas druži vloga v izdajateljskem polju, lahko bi rekli, da gre za manjšinsko pozicijo, saj gledališki založniki s svojo izdajateljsko politiko v prostor pogosto vnašajo nevidne, obrobne in nišne vsebine, ki se ob populizmih vseh vrst vse težje borijo za obstanek in že s svojim vztrajanjem močno prispevajo k stanju širše založniške krajine. V tem je zagotovo nekaj temeljno političnega.

Druži pa nas tudi posebnost, da se nobena od naših založb ne ukvarja izključno z izdajanjem knjig, temveč so vpete v širše sisteme, saj delujejo pod okriljem zavodov in institucij, ki se ne ukvarjajo le z založništvom, temveč tudi s produkcijo, arhiviranjem ter festivalsko in pedagoško dejavnostjo na področju uprizoritvenih umetnosti, kar pomeni, da si prostor za izdajanje knjig vedno znova nekako odščipnemo in si ga izborimo.

V petek, 11. 6., od 15.00 dalje, se bomo na Novi pošti predstavili samostojno, na knjiga = dogodek

Na dogodku, kjer bomo stregli z izbrano literaturo po znižanih cenah, predstavitvami knjig drugače, udarno in plesno muziko, dobro družbo sevé, bo na voljo tudi pijača in jedača.

URNIK:
15.00 Otvoritev sejma Slovenskih gledaliških založnikov
16.00 Predstavitev knjige Marc Augé: Hvalnica kolesu (Maska)
17.00 Predstavitev knjige Alja Tkačev, Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991) (SLOGI – Slovenski gledališki inštitut)
18.00 Predstavitev knjige Rapsodija za gledališče: Srečanje gledališča in politike v sedmih točkah Alaina Badiouja v njegovem delu Rapsodija za gledališče (Knjižnica MGL)
19.00 Predstavitev knjige Skupnost emancipiranih misli in teles: Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa 2 (Emanat)
20.30 s CIP-om na koncert
21.30 DJ Taja

Knjižnica MGL PREDSTAVLJA:
Srečanje gledališča in politike v sedmih točkah Alaina Badiouja v njegovem delu Rapsodija za gledališče
Prevod: Katja Zakrajšek, spremna beseda: Mladen Dolar

Koncept in režija: Aljoša Živadinov Zupančič in Nika Korenjak
Kostumografija: Dajana Ljubičić
Vizualije: Asiana Jurca Avci
Performerji: Branko Jordan (MGL), Maks Dakskobler in Mak Tepšić (AGRFT)

Tri razmerja med avtorjem, politiko in gledališčem treh na videz ujemajočih se oseb, ki s svojim stasom, starostjo in stopnjami urbanosti prinašajo svoja stališča, jih predstavljajo in nikakor ne vsiljujejo. Prikazujemo difuznost treh nadpomenk in njihovo soodvisnost z vsemi ujemajočimi in nasprotujočimi si silnicami. Trije študiozni performerji, dva študenta igre in uveljavljeni igralec prinašajo svojstveno post festum občutje branja te nenavadne literature in s svojimi različnimi vtisi dodajajo na pomenu rapsodičnosti. Slednja je tudi osrednji motiv performativne uprizoritve, ki presega meje klasične bralne uprizoritve teoretskih besedil.