Ob 200-letnici prvega muzeja na Slovenskem

0
40
Zlata sled
Ob 200-letnici prvega muzeja na Slovenskem

Na ogled od 21. junija 2021 do 2. maja 2022 na Muzejski
Zlato je ena od skupnih točk, ki povezuje vse zbirke Narodnega muzeja Slovenije, zato smo ga izbrali za temo osrednje razstave ob 200-letnici muzeja. Zlato je eden od najdragocenejših materialov, iz katerih so v preteklosti izdelovali najpomembnejše in najdragocenejše predmete, ki so utelešali moč, ugled in visok družbeni položaj lastnika ter odsevali njegovo bogastvo. Zlato ima tudi simbolen pomen in v prenesenem pomenu izraža določene vrednote.

Na ogled bodo predmeti iz matičnih zbirk Narodnega muzeja Slovenije, v razstavo pa bodo vključeni tudi predmeti iz zbirk slovenskih muzejev, ki so se z veseljem odzvali našemu povabilu k sodelovanju. Tako 200-letnica ni le zlati jubilej Narodnega muzeja Slovenije kot naslednika Deželnega muzeja v Ljubljani, temveč jubilej vseh slovenskih muzejev, ki hranijo dediščino slovenskega naroda in Slovencev.

DOGODKI
Nedelja, 13. junija, ob 11. uri, Metelkova
Vodeni ogled razstave “30”
Vljudno vas vabimo na vodeni ogled razstave fotografij Srdjana Živulovića ob 30-letnici samostojnosti Slovenije. Vodita avtor fotografij Srdjan Živulović in kustos razstave Iztok Premrov.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888. Prijave sprejemamo do petka, 11. junija 2021.
Število mest je omejeno.

Nedelja, 13. junija, ob 11. uri, Muzejska
Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije
Na vodenem ogledu bomo spoznali najpomembnejše predmete na stalnih arheoloških razstavah Narodnega muzeja Slovenije.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888. Prijave sprejemamo do petka, 11. junija 2021. Število mest je omejeno.

Sobota, 19. junija, od 18. do 24. ure, Muzejska
Poletna muzejska noč
Na Poletno muzejsko noč bodo muzejska vrata odprta vse do polnoči. Za obiskovalce vseh starosti smo pripravili bogat izbor dejavnosti, muzejske publikacije pa bo mogoče kupiti po znižani ceni. Vstop in udeležba na vseh dejavnostih sta brezplačna. Pridružite se nam!

PROGRAM na Muzejski

 • 18.00 Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije.
  Na vodenem ogledu bomo spoznali najpomembnejše predmete na stalni arheološki razstavi Narodnega muzeja Slovenije.
  Obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888. Prijave sprejemamo do petka, 18. junija 2021.
 • 18.00–22.00 #ZDružinoUstvarjamoZgodovino, delavnica za družine.
  Letošnje leto je prav posebno, saj Narodni muzej Slovenije praznuje svoj 200. rojstni dan. Poklonili se mu bomo z izdelavo poletnih vrtnih lampijonov in voščilnic, ki jih bomo okrasili z motivi najznamenitejših predmetov. Z mislijo na okolje vas prosimo, da s seboj prinesete prazno plastenko ali steklen kozarec za vlaganje. Pridružite se kadar koli med 18. in 22. uro.
 • 18.00–24.00 Živa odkriva, raziskovalni listi za otroke od 7. do 12. leta.
  Otroci, vabimo vas, da potepanje po razstavah spremenite v raziskovalno dogodivščino! Živa je za vas pripravila iskalni izziv. Raziskovalni listi vas čakajo v avli muzeja.
 • #ZDružinoSeIgramoZgodovino 
  Za metanje žoge, ciljanje tarče in skakanje v vseh oblikah nismo nikoli premajhni ali preveliki. Če vas zanima, kako so to počeli Rimljani in kdo v družini je najbolj spreten, vas vabimo v našo družbo.
Sobota, 19. junija, od 18. do 24. ure, Metelkova
Poletna muzejska noč
Na Poletno muzejsko noč bodo muzejska vrata odprta vse do polnoči. Za obiskovalce vseh starosti smo pripravili bogat izbor dejavnosti, muzejske publikacije pa bo mogoče kupiti po znižani ceni. Vstop in udeležba na vseh dejavnostih sta brezplačna. Pridružite se nam!

PROGRAM na Metelkovi

 • 18.00–24.00 Živa odkriva, raziskovalni listi za otroke od 7. do 12. leta.
  Otroci, vabimo vas, da potepanje po razstavah spremenite v raziskovalno dogodivščino! Živa je za vas pripravila iskalni izziv. Raziskovalni listi vas čakajo v avli muzeja.
 • 18.00–22.00 #ZDružinoUstvarjamoZgodovino, delavnica za družine.
  Letošnje leto je prav posebno, saj Narodni muzej Slovenije praznuje svoj 200. rojstni dan. Poklonili se mu bomo z izdelavo poletnih vrtnih lampijonov in voščilnic, ki jih bomo okrasili z motivi najznamenitejših predmetov. Z mislijo na okolje vas prosimo, da s seboj prinesete prazno plastenko ali steklen kozarec za vlaganje.
 • 19.00–21.00 »30« – Razstava fotografij Srdjana Živulovića ob 30-letnici samostojnosti Slovenije, druženje z avtorjem fotografij Srdjanom Živulovićem in kusotosom razstave Iztokom Premrovom.
 • 22.00 Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije.
  Na vodenem ogledu bomo spoznali najpomembnejše predmete na stalni razstavi Zgodovinske in umetnostne zbirke.
  Za vodstvo so obvezne predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888. Prijave sprejemamo do petka, 18. junija 2021.
Nedelja, 20. junija, ob 10. uri, Muzejska
Zgodbe s stičišča svetov prazgodovine
Vljudno vas vabimo na vodeni ogled Najstarejših in Železnodobnih zgodb s stičišča svetov. Po prazgodovinskih delih stalne arheološke razstave Zgodbe s stičišča svetov vas bosta z zanimivimi in hudomušnimi poudarki popeljala dr. Peter Turk in dr. Boštjan Laharnar.

Brezplačno, vodstvo poteka v sklopu Evropskih dni arheologije 2021Obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888. Prijave sprejemamo do petka, 18. junija 2021.

Na vodenem ogledu bomo spoznali najpomembnejše predmete na stalni razstavi Zgodovinske in umetnostne zbirke v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.
Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888. Prijave sprejemamo do četrtka, 24. junija 2021.
Število mest je omejeno.
POČITNICE V MUZEJU
 PovezujeM 2021
Tivolski ustvarjalni krog
V času poletnih počitnic vabimo otroke na program delavnic, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli – Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG+), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG). Na petdnevnih delavnicah bomo vsak dan v drugem muzeju skozi igro, ustvarjanje in druženje na nekoliko drugačen način spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne in posebne.

Delavnice bodo potekale zadnji teden junija in avgusta:

 • 1. termin: 28. junija–2. julija 2021 (prijave do 17. junija).
 • 2. termin: 23.–27. avgusta 2020 (prijave do 19. avgusta).
Delavnice so namenjene otrokom od 6. do 12. leta. Poleg vstopnine, vodstva, programa in materiala za ustvarjanje cena vključuje tudi kosilo. Malico otroci prinesejo s seboj. Prijave za posamezne dneve niso mogoče. Število otrok je omejeno.

Cena enega počitniškega tedna PovezujeM/Tivolski ustvarjalni krog je 120 € na otroka (za otroke iz iste družine lahko uveljavljate popust).

Prijave: natasa.robeznik@muzej-nz.si oz. (01) 300 96 21.

Počitniški 3M 2021
Program 3 muzejev na Metelkovi
Počitniški 3M že deseto leto organiziramo Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), Narodni muzej Slovenije – Metelkova (NMS), Slovenski etnografski muzej (SEM) in Lončarski atelje SEM.

Vsak dan v drugem muzeju skozi igro osvajamo umetnost, zgodovino, etnologijo, se družimo na muzejski ploščadi in gradimo nova prijateljstva!

Počitniški 3M bo letos potekal:

 • 1. termin: 5.–9. julij 2021 (prijave zbiramo do ponedeljka, 28. junija).
 • 2. termin: 16.–20. avgust 2021 (prijave zbiramo do ponedeljka, 9. avgusta).
Družili se bomo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Program je namenjen osnovnošolcem med 6. in 12. letom. Teden vključuje pet celodnevnih aktivnosti s kosilom. V primeru premajhnega števila prijav počitniški teden odpade. Prijave za Počitniški 3M so mogoče le za cel teden.

Cena tedenskega programa je 120 € (za otroke iz iste družine lahko uveljavljate popust).

Prijave: blagajna@etno-muzej.si; sonja.kogej-rus@etno-muzej.si; 01 3008 745.

STALNE RAZSTAVE
Stalne razstave na Muzejski:
Stalna razstava na Metelkovi:
OBČASNE RAZSTAVE
GRAD SNEŽNIK
Izkoristite lepe dneve za ogled gradu Snežnik in sprehod po prelepi naravi okoli gradu.

Ogledi gradu potekajo vsak dan, začnejo se vsako polno uro od 10. do 15. ure. Ob sobotah in nedeljah sta dodatna ogleda tudi ob 10. in 16. uri.

Obvezne so predhodne najave na 01/705 78 14 ali po e-pošti grad.sneznik@nms.si.

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih Facebook in Instagram in odkrijte zanimive podrobnosti o enem najlepših slovenskih gradov!