Knjiga Znamenitni – nagrada za najboljši izvirni otroški strip

0
268

Založba Rokus Klett je za knjigo v stripu Znamenitni: imenitne zgodbe znamenitih osebnosti, prejela nagrado zlatirepec za najboljši izvirni otroški strip. Knjižno delo izpod peresa priljubljenega mladinskega pisatelja
Žige X Gombača in vrhunskega ilustratorja Jake Vukotiča v duhoviti in iskrivi stripovski govorici predstavlja 30 naših znamenitih prednikov in prednic.

Imenitne zgodbe 11 »znamenitnih« žensk in 19 »znamenitnih« mož

Predstavljene so zgodbe znamenitih osebnosti, ki so živele na območju naše sedanje države od 17. do 20. stoletja in so delovale na zelo različnih področjih – od Janeza Vajkarda Valvasorja, Žige Zoisa, Franceta Prešerna, Ivane Kobilca, Jožeta Plečnika in Alme M. Karlin pa vse do Leona Štuklja. Zgodbe »vplivnežev«, ki so s pogumom, drznostjo in jasnimi cilji spreminjali svet v boljši prostor ter v domači in svetovni zgodovini pustili močan pečat.

Delo Znamenitni: imenitne zgodbe znamenitih osebnosti je knjiga … in je strip! In povsem resno strokovno delo. Kljub stripovski igrivosti in šaljivosti so v založbi pri vseh osebnostih poskrbeli za točnost in verodostojnost biografskih podatkov, saj je strokovni pregled opravilo kar 27 recenzentov. Tako so odpravili tudi kakšno napačno informacijo, ki morda sicer že dolgo kroži po nepreverjenih spletnih virih.

Knjigi je dodana tudi izvrstna spremna beseda dr. Kozme Ahačiča, raziskovalca na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, pa tudi ljubitelja glasbe, literature in slovnic. Dr. Ahačič je prejemnik »jabolka navdiha«, ki mu ga je leta 2016 podelil predsednik RS Borut Pahor – nagrado je prejel zaradi svojih izvrstnih slovnic za osnovnošolce in srednješolce, ki ju je izdala prav Založba Rokus Klett. Dr. Ahačič je leta 2017 postal tudi Delova osebnost leta.

Njegova spremna beseda zabavni, a hkrati poučni knjigi dodaja kanček globljega premisleka. Nakazuje denimo zanimive in nadvse aktualne teme, o katerih bi se ob knjigi lahko pogovarjali z mladimi bralci. Kdo so pravi vplivneži? Kdo so zares naši vzorniki? Kako najti svojo pot? Knjiga vliva upanje, pa tudi ponos in začudenje ob izjemnih življenjskih usodah: vsaka od »znamenitnih« osebnosti je imela povsem svojo zgodbo in ni hotela biti zgolj kopija nekoga drugega. Zato se jih še danes spominjamo.

 

Več o nagradi

Nagrado zlatirepec – nagrado za najboljši strip leta že tretje leto podarja Zavod Stripolis. Namen nagrade je izpostaviti in nagraditi najboljše stripe izdane v slovenski produkciji, ki so izšli v preteklem letu. Zmagovalce so razglasili v okviru ljubljanskega stripovskega festivala Tinta, 9. oktobra v Kinu Šiška.

Žirija je v utemeljitvi zapisala: »Danes ne bomo odgovorili na večno vprašanje, ali mora biti strip za otroke namenjen učenju ali mora prednjačiti zgodba. Prepričala nas je namreč mešanica obojega, zavitega v prisrčen humor z ravno pravšnjo količino otroške žlehtnobe.«

 

Slikovno gradivo:

podpis k ilustraciji: ilustrator Jaka Vukotič in pisec Žiga X Gombač