Knjige, svojci in demenca v družini

0
95

Piše: Petra Boh, univ. dipl. soc. del., eDemenca (www.readementia.com)

Vir fotografije: readementia.com

Različne raziskave so pokazale, da glasno branje osebam, ki imajo demenco, pomaga pri njihovi domišljiji, razmišljanju in spominu. Tudi če beremo skupini oseb in ne samo posamezniku, pozitivno vplivamo na skupino, ki posluša.

Vir fotografije: eDemenca

Branje pri osebah z demenco lajša stres, napetost in tesnobo, ki jo lahko doživljajo zaradi bolezni. Pomembna je vaša umirjena prisotnost, čas, ki ga namenite skupni aktivnosti in rutini branja. Osebo z demenco udobno namestite in ji berite, med branjem ima lahko zaprte oči. Če oseba med branjem zaspi, je ne budite. Dejstvo, da spi, si lahko vzamete kot kompliment, saj to pomeni, da se ob vas počuti varno in sproščeno.

 

Raziskava Mayo Clinic je potrdila, da branje vpliva tudi na nespečnost. Če branje vpeljete kot rutino v življenje osebe z demenco in ji vsakodnevno pred spanjem v postelji berete, bo oseba vedela, da je prišel čas za spanje in se bo umirila. Vaše branje pa jo bo najverjetneje, popeljejo v brezskrbne sanje. Za razliko od gledanja televizije, ki dokazano ohranja ljudi dlje časa budne, ali pa vsebina vpliva na njihovo spanje (nočne more, strah, napetost, skrbi …).

 

Zgodbe nas povezujejo. Vsebina knjig omogoča pogovor, vzbuja zanimanje, prikliče čustva in spodbuja razmišljanje. Nekatere osebe z demenco, čeprav same več ne morejo brati, še vedno rade v svoji bližini hranijo knjige. Človek, ki je nekoč rad in veliko bral, ima ob sebi ljubljene knjige, tudi če jih samo gleda, drži v rokah, lista, vonja … Zato osebi z demenco knjig ne umikajte, nekaj naj jih ima tudi v domu starejših občanov.

 

Knjige so lahko tudi bistveni element pogovora. Z njimi lahko obujate spomine in življenjske zgodbe. Predvsem pri knjigah, ki vsebujejo veliko slikovnega gradiva, lahko z osebo z demenco počasi pregledujete slike, sprašujete vprašanja in spodbujate spontan pogovor.

Vir fotografije: eDemenca

Tisti, ki imate svojca, ki zaradi napredovane demence ne prepozna ljudi, pozabi, kaj je delal isti dan, morda niti ne ve katerega dne smo, malo govori … Uporabite knjige.

 

Knjiga je lahko čudovita povezava med vami in osebo z demenco. Z branjem lahko ustvarite pozitivno preživet čas, prijetno vzdušje, aktivnost, ki je smiselna in predvsem povezovalna. Naj bodo vaši obiski osebe z demenco, kar se da lepi in prijetni.

 

Vaš naslednji obisk lahko poteka brez stiske in razmišljanja, o čem se boste pogovarjali in kako uspešno prekiniti neprijetno tišino. Tudi če oseba branja na začetku ne bo sprejela navdušeno, ne obupajte takoj. Preizkusite različne literarne zvrsti in opazujete, kako se oseba odziva.

 

Kakšno knjigo izbrati?

 

  • Poezija (branje je počasnejše, malo besedila, isto besedilo se lahko bere večkrat, vrstico za vrstico);
  • narodne pesmi (spomini, skupno petje, ljudske zgodbe, kdaj so peli določene pesmi: prazniki, druženje, vojna …, čustva oživijo);
  • pravljice (spomini iz otroštva, vzgajanje lastnih otrok, veliko je slik, malo besedila, vaša pripoved je lahko smešna, resna, vznemirljiva, pri branju lahko spreminjate glas);
  • uganke (v prvi fazi demence osebe še vedno rade rešujejo miselne igre, urijo spomin, sestavljajo, rišejo, zanimive so predvsem uganke iz narave);
  • kuharske knjige (branje receptov, pogovor o hrani, kaj je oseba včasih rada kuhala, najljubša hrana, kako je ona nekaj naredila, “družinske skrivnosti, posebni recepti”);
  • revije in časopisi (predvsem stare revije in časopisi iz mladosti osebe z demenco, pogovor o preteklosti, pa tudi sodobne revije in časopisi, preplet slik in krajšega besedila, sledenje dnevom in aktualnim dogodkom);
  • verska vsebina (branje svetega pisma, verskih zgodb, molitev);
  • fotografska monografija (veliko fotografij, malo besedila, listanje in ogledovanje, pogovor o naravi, potovanjih);
  • klasični romani (spomini, večkrat brani popularni romani).