Knjižna novost iz Mladinske knjige: ANTONTON

0
247

Tomislav Torjanac, mednarodno priznani hrvaški ilustrator, ki je navdušil s svojimi ilustracijami za roman Pijevo življenje ter zgodbi Maček in vrag in Punčka in velikan, se je tokrat pogumno lotil kratke, duhovite pesmice tudi pri nas priljubljenega hrvaškega klasika. Zgodba o odštekanih podvigih glavnega junaka je ilustratorja navdihnila k enkratnemu risarskemu dosežku.

 

Napisal: Grigor Vitez

Prepesnila: Anja Štefan

Ilustriral in oblikoval: Tomislav Torjanac

Uredil: Andrej Ilc

Zbirka: Velike slikanice

 

Cena: 14,95 €

Obseg: 20 strani

Format: 24 x 24 cm

 

Pesmica o Antontonu, ki jo je napisal klasik hrvaške poezije Grigor Vitez (1911–1966), je na Hrvaškem že vrsto let dobesedno ponarodela, saj jo znajo na pamet praktično vsi. V slovenščino jo je nekoč že prestavil Janez Menart, zdaj pa jo dobivamo v novem prevodu Anje Štefan in z ilustracijami Tomislava Torjanca (1972), hrvaškega ilustratorja mlajše generacije, ki se je v zadnjih letih z nekaj odmevnimi projekti bliskovito uveljavil v mednarodnem prostoru (predvsem so odmevale njegove ilustracije za roman Bookerjevega nagrajenca Yanna Martela Pijevo življenje, MKZ, 2009). Lani je za slikanico, ki je nastala na besedilo slovenske pisateljice Neli Kodrič Filipić, Punčka in velikan, prejel nagrado Kiklop za slikanico leta, letos pa je za Antontona zasluženo prejel še nagrado za najbolje ilustrirano knjigo, ki se imenuje prav po Grigorju Vitezu! Nagrajeno knjigo je v hrvaškem izvirniku izdala hčerinska založba MKZ, Mozaik knjiga iz Zagreba.

 

Tomislav Torjanac, ki ilustracije najprej naslika na klasičen način v oljni tehniki, dokonča pa jih v računalniku, je Vitezovi klasiki nadel sodoben, a hkrati tudi nekoliko retro videz, povsem v skladu z na prvi pogled čudaškim in odštekanim, docela samosvojim junakom, ki ga je ilustrator opisal z naslednjimi besedami: »Zaradi ljudi, kakršen je Antonton, je ta svet zanimivejši. Če bi vsi počeli vse na enak način, bi bil svet zelo dolgočasen. Vsak napredek v znanosti, kulturi, športu in drugje se je zgodil prav zato, ker je nek Antonton naredil nekaj po svoje.« Zaradi tega je Vitezova pesmica povsem sodobna in ima še danes izjemno pedagoško vrednost, saj po Torjančevem mnenju »prispeva k boljšemu razumevanju in sprejemanju drugačnosti ter medsebojni toleranci. Antonton namreč nikakor ni neumen – je samo drugačen in počne vse po svoje, vendar nikomur v škodo. Morda je včasih pri tem malo neroden, a na koncu se mu vse posreči.«

 

www.torjanac.com