Literaturin obveščevalnik, št. 40

0
122

 

Literatura v reviji


  Nova številka revije Literatura
št. 237 V resnici je druga tista, ki je ne pozabiš. Druga letošnja ali letošnja druga. Literatura, ki jo otvori pisanje Primoža Sturmana o stanju med Slovenci v Italiji, vključno s podatkom, kje se je nekoč dalo dobiti batine. Poezijo so prispevali Andrej Brvar (v prozi), Tina Kozin (v kamnu) in Alenka Jovanovski (na razglednici). Avtorji proznega dela so Vinko Möderndorfer, Gregor Rozman, Jurij Hudolin in Franjo Frančič. V intervjuju Dušan Šarotar Gabrieli Babnik pove, zakaj je jezik “svetloba nad notranjimi pokrajinami”. Nekje na polovici revije so tri radijske igre, ki so nastale v okviru Literaturine delavnice. Podpisali so jih Suzana Tratnik, Nataša Sukič in Zalka Grabnar Kogoj. Kot pravi Gorazd Kocijančič, prevajalec in pisec spremnega eseja, je v tej številki objavljeni pesnik Charles Péguy “pesnik za jutri”. Tujo prozo tokrat zastopa Miranda July. Kaj pravijo kritiki, povzema kritiška rubrika. Podobno, vendar bolj na kratko, povzemajo robni zapisi. Številko zaokrožita še dva stripa: kolumna in literatura.

Poprimem za vsako delo, pri katerem je potrebna besedna veščina. Pisateljevanje razumem v nekem razširjenem smislu, kot mojstrstvo besed, in sodobni svet je vedno bolj narejen z besedami. Zato bodo nekoč pisatelji njegovi varuhi, serviserji in zdravilci, vendar svet tega morebiti še ne ve.

Dušan Šarotar v intervjuju

 

Lucija & Damijan Stepančič

Obstaja pa tudi literarni Hades in v njem se brezvoljno preseravajo sence iz pozabljenih romanov.

  Literatura v živo


  Literatura spet poganja iz zemlje in pretresa podzemlje. Literaturini dogodki z branji in pogovori v živo. Tako, kot pravi zloženka!
 

Sušec na kraju

 

Torek, 29. 3., ob 21.30, Klub Gromka, Metelkova mesto, Ljubljana

»Zavedam se, da sem bil zapuščen. Zunaj / mojega dosega si. Nobenega smisla ni v / prepričevanju. Nihče ne ljubi, kadar se od njega zahteva. […] Umetnost ne potrebuje ničesar. / V tem bi ji bila rada podobna,« zapiše Katja Perat, ki bo na pesniškem večeru prebrala sveženj pesmi iz svežega prvenca Najboljši so padli (Beletrina, 2011). Nagrajenec Prešernovega sklada (2010) Miklavž Komelj bo izrisal Roke v dežju – nova pesniška zbirka izide letos pri Prišlekih (založba LUD Literatura). Veno Taufer, prejemnik Prešernove nagrade za literarni opus (1996), pa se bo predstavil z izborom pesmi iz svojega obsežnega pesniškega opusa, od Svinčenih zvezd (1958) do Pisma v steklenici (Nova revija, 2006). Večer bo povezovala Petra Koršič.

 

Literarni večer Tomislava Vrečarja in Giga de Bree

 

Četrtek, 31. 3., ob 19h, Galerija Tir, Mostovna, Nova Gorica Tomislav Vrečar, ki je pri Literaturi izdal svoje Kurc pesmi, bo z Gigom de Breo nastopil v Mostovni. Literatura z veseljem citira: “Posebej za ta dogodek bo odprt tudi šank, tako da se bomo po končanem večeru vsi lahko dobili še na pijači.”
  Literatura v citatu


 

“Jezik te proze uspešno ustvarja vzporedni labirintni svet, stavčna kompozicija kot da posnema meandre in slepe rokave, v katere se lovi in na koncu ujame protagonist.”

– Matej Bogataj: Prebrano, precejeno