Koncert Bajage v Splitu

0
145

Momčilo Bajagić Bajaga in njegovi Instruktori so v petek, 18.3.2011, dve in pol uri zabavali Splitčane in ostale goste iz Dalmacije v skorajda polni dvorani – Spaladium areni. Bajaga in Instruktori so oboževalcem predstavili največje uspešnice nastale tekom 25-letnega delovanja na glasbeni sceni. Posebno impresiven je bil sam začetek koncerta, ki je zaradi nekaterih, lahko bi rekli nespametnih, odločitev v varovanju in organizaciji zamujal približno 30 minut, saj se je organizator odločil 7.000 oboževalcev spustiti v dvorano le skozi dvoja vrata. Bajaga je s kitaro v roki ob spremljavi klaviatur odprl koncert s pesmijo „Otkad tebe volim“, kar je bilo malo neobičajno prav z balado pričeti svoj veliki koncert, vendar pa je prav ta njihova odlična poteza navdušila zbrano maso, še posebej ženski del publike.

 

Največje presenečenje je bil gost, hrvaški glasbenik Peco Pecej, ki je z njimi zaigral bobne v pesmi „Dobro jutro džezeri.“ Ob tej priložnosti so Bajaga in Instruktori Peteju čestitali 61. rojstni dan. Petej je nagovoril publiko na specifičen način; vse je toplo pozdravil ter pohvalil njihovo prisotnost, tiste ki niso prišli, pa je poslal na „mesto“, ki ga ni spodobno navesti, čeprav lahko večina predvideva. V nekem trenutku je Bajaga z odra v imenu nekega obiskovalca Tonija zaprosil Majo, ki je seveda v solzah pristala. Nekateri bi dejali, kaj drugega ji ni preostalo pred polno dvorano. Nekateri pač želijo svojo romantično intimo podeliti z nepoznanimi ljudmi, kar se morebiti pripisuje prevelikemu vplivu ameriških filmov. V vsakem primeru, vsi jima želimo dolg in srečen zakon.

 

Sledili so hiti, eden za drugim. Instruktori so pod vodstvom Bajage odlično opravili svoje delo ter tako rekoč hipnotizirali publiko z dobesedno vsako pesmijo, katere so z njimi prepevali od začetka pa do samega konca. V nekaterih trenutkih je koncert celo spominjal na tistega od Miše Kovača, ko le-ta razširi roke, zapre oči, zakrivi brke, medtem ko publika poje. Posebej je potrebno izpostaviti legendarnega Žiko Milenkovića, ki z Bajago nastopa že od samih začetkov, ki pa je tekom koncerta zelo veliko komuniciral s publiko in v tem vidno užival.

 

To je tretji koncert Bajage v Splitu od osamosvojitve Hrvaške oziroma razpada Jugoslavije. Prvič so nastopili leta 2003, vendar je bil koncert prekinjen, zaradi vandalov, ki so med publiko vrgli solzivec in svoje dejanje hoteli opravičiti z nacionalno pripadnostjo. Na drugem koncertu leta 2005 je prisostvovalo okoli 3.000 ljudi, kar je bil za organizatorja premajhne zalogaj, da bi lahko poplačal stroške. In tretjič sedaj, ko so Instruktori na čelu z Momčilom Bajagićem Bajago javno dokazali in pokazali svojo ljubezen do Splita in Dalmacije.

 

Upajmo, da bodo kmalu ponovno obiskali Split, če ne prej, pa vsaj za svoj 30. rojstni dan.

 

 

 

Prevedla: Dunja Krajnc