LUTKE SESTAVLJAJO NOVOLETNO JELKO

0
225

December je mesec, ki prebudi otroka prav v vsakemu, saj nas nagovarja k ustvarjalnosti in kliče k otroškim spominom. Je mesec, ko nam zmanjkuje časa in nam ga hkrati podari dovolj, da lahko pripravljamo praznične okraske, voščilnice, jedi, slaščice, darila in okrasimo svoje stanovanje ali delovno mesto.

V Mestni knjižnici Izola vsako leto v prazničnem vzdušju pripravimo izbor gradiva za praznične in zimske dni tako za odrasle kot otroke. Otroško pozornost, pa poleg razstavljenih knjig, pritegneta tudi dve novoletni jelki. Tako je, letos naš prostor krasita kar dve jelki, ki vas pozdravita že na poti v knjižnico, saj ju lahko že od daleč zagledate skozi stekla.

Staroselki se je letos pridružila prav posebna pisana jelka, ki jo krasijo ročno izdelane lutke iz zbirke igrač Janeza in Marije Janežič, ki so svoj dom našle v vitrinah izolske knjižnice. Janez Janežič je ljubiteljski etnolog iz Kopra, ki ob postavljanju razstav skupaj s soprogo, rad podeli zgodbe razstavljenih predmetov. Ob postavljanju te posebne novoletne jelke nam je zaupal, da je lutke kupoval in zbiral dolgo časa, saj se jih zelo težko dobi. Stare so namreč več kot 50 let in se izgubljajo, saj vsaka generacija umika staro, da naredi prostor novim stvarem. Spominja se tudi, da je rad spremljal predstave lutkarjev, saj so umetniki iz njegovih spominov vselej prikazali prepričljive zgodbe, v katere se je gledalec zlahka vživel. Tudi sam se kdaj preizkusi v animiranju lutk, še posebej takrat, ko jih predstavi otrokom. Takrat zaživijo in vsaka pove svojo zgodbo, otrokom pa približajo svet in igrače kakršne so bile nekoč.

Marija in Janez Janežič

Tudi kovano stojalo, na katerem so postavljene lutke, ima svojo zgodbo. Staro je več kot 200 let in služilo je zdravstvenim domovom. Zbiratelj ga je v namen jelke pobarval v zeleno. Prvo drevesce v Izoli z unikatnimi lutkami vas pozdravlja s 27 marionetami. Med njimi so tako dlančne kot lutke na vrvicah, smehljajo pa se različni junaki: zabavni klovni, različni Ostržki, potujoči bobnar, popotniki s potovalkami in metuljčkom, vitezi, zmaj, čarovnica, Mehičan in Jamajčanka. Ustvarjalnost res ne pozna meja.

 

Napisala: Erika Gregorič, Mestna knjižnica Izola