Nova knjiga Toneta Hočevarja

0
122

Z veseljem sporočamo, da iz tiska prihaja nova knjiga Toneta Hočevarja, legende slovenskega novinarstva, Kosmata druščina. Odstrla bo nove vidike njegove poklicne poti, predvsem pa gre za pripoved o Tonetovi zvesti druščini, ki bo navdušila ne le številne ljubitelje štirinožnih prijateljev, temveč vse ljubitelje razburljivih pripovedih, v katerih se zrcali družbena realnost, prepletena z osebno noto. V Kosmati druščini boste spoznali navihane, ostre, lovske in crkljive psičke, ki so Hočevarjevim bogatili življenje, včasih pa jim ga celo reševali!

Ni ga Slovenca, ki ne bi poznal Toneta Hočevarja, saj nam je aktualno družbeno dogajanje posredoval tako s televizijskega zaslona kot v številnih časopisnih straneh, in sicer v najrazličnejših vlogah; kot poročevalec, novinar, urednik, televizijski voditelj, avtor številnih člankov in dokumentarcev, dopisnik ter dolgoletni sodelavec RTV in časopisa Delo. Kot novinar je začel delovati v začetku sedemdesetih let 20. stoletja na TV Slovenija, bil je dolgoletni dopisnik iz Latinske Amerike in s Karibov, kjer je napisal tudi knjigo Vulkani ne umrejo. Po vrnitvi v domovino je med leti 1987 in 1992 vodil in urejal televizijski Dnevnik, kjer je bil eden izmed voditeljev tudi v času osamosvojitvene vojne. Leta 1996 je začel delovati kot Delov dopisnik iz Rima, o katerem je leta 2011 napisal knjigo Rim: večen in svét, minljiv in posveten. Tone Hočevar je skozi svojo novinarsko kariero služboval na različnih koncih sveta in se nemalokrat znašel v najbolj viharnih trenutkih zgodovine: v Nikaragvi v času vojne, v Gvatemali in Salvadorju v času državnih udarov, v Berlinu ob padcu zidu, v Mozambiku kot opazovalec Združenih narodov … Povsod po svetu pa so njega in njegovo družino spremljali – kužki.

»Veliko, res veliko so prispevali, da sem se marsikje dokopal do ozadij in resnic, ki jih sicer ne bi poznal. V Mehiki, na Kubi in v Italiji,« je Tone zapisal v Skušnjavah, svoji knjigi o celotni poklicni poti, ki se bere kot izjemno napeta zgodba in odstira zakulisje dogajanja na svetovni politični šahovnici v minulih petih desetletjih. Tone Hočevar se tudi s Kosmato druščino izkaže kot izvrsten pripovedovalec: v zgodbe o pasjih junakih, med katerimi so reševalec, terapevtska psička, pa psička, ki se je naučila opozarjati, kdaj je pri diabetesu potrebno ukrepanje, in celo filmska zvezda, je Tone vpletel spomine na otroštvo in bivanja po svetu, oris slovenske kinologije, predvsem pa marsikatero nabrito in duhovito dogodivščino in potegavščino, v kateri glavno vlogo igrajo njegovi štirinožni prijatelji.

»Več kot dva ducata kužkov me je spremljalo doma in po svetu, jaz pa njih. Pomagali so mi širiti obzorja, pa ne samo pasja. Tudi ljudi so mi pomagali spoznavati, odpirali so mi vrata, ki so se zdela priprta ali tesno zaprta. K nam so prihajali psi pasem, ki jih prej sploh nismo poznali, s seboj smo jih vozili z letali, kar se je takrat zdelo prej noro kot normalno. Vsaka pasma je prinesla čisto nova obzorja, tudi vsak mešanec, ki smo ga pobrali s ceste ali vzeli iz zavetišča. Nekateri so živeli dolgih petnajst, sedemnajst ali devetnajst let, drugi tudi samo štiri ali sedem. S Kosmato druščino se poskušam oddolžiti vsem kužkom, ki so me spremljali, pa tudi vsem ljudem, od katerih sem se kaj ‘pasjega’ naučil,« dodaja Tone o svoji novi knjigi v članku za revijo Moj pes, zapisal pa je tudi: »Kar malo poseben čas se mi zdi ta trenutek. Poseben, ker se bližajo prazniki in nam bodo pomagali pozabiti na marsikatero tegobo teh časov, pa tudi zato, ker se bliža moj praznik, ki mu je ime Kosmata druščina