Mednarodni muzejski dan – Narodni muzej Slovenije

0
310
DOGODKI
Sreda, 18. maja 2022, od 10. do 18. ure, Muzejska in Metelkova Mednarodni muzejski dan 2022
Dragi obiskovalci!
Vabimo vas, da nas obiščete na naš praznik, mednarodni muzejski dan. Vstop v Narodni muzej Slovenije na Muzejski in Narodni muzej Slovenije – Metelkova je brezplačen. Muzejske publikacije bo mogoče kupiti po znižani ceni.
Program
Narodni muzej Slovenije na Muzejski
  • 10.00–18.00: Živa odkriva …, raziskovalni listi za samostojno raboŽiva je radovedna deklica, ki ima čarobno moč. Ko se v muzeju dotakne starih predmetov, lahko odpotuje v preteklost. Živa je pripravila iskalni izziv, ki bo potepanje po razstavah spremenil v raziskovalno dogodivščino! Poiščite predmete v muzeju, rešite izzive in sodelujete v žrebu za prikupno knjižno nagrado.
  • 14.00–16.00: Oborožitev in oprema legionarja, preizkus nošenja replik rimske vojaške opremeSkupaj si bomo ogledali vojaško opremo rimskih vojakov in preizkusili replike legionarskega oklepa, čelade, ščita in meča.Pridružite se kadar koli med 14. in 16. uro. Prijave niso potrebne.
  • 15.00: Vodeni ogled razstave Zlata sled, pregledno vodstvoPrijave niso potrebne.
 Narodni muzej Slovenije – Metelkova 
  • 10.00–18.00: Živa odkriva …, raziskovalni listi za samostojno raboŽiva je radovedna deklica, ki ima čarobno moč. Ko se v muzeju dotakne starih predmetov, lahko odpotuje v preteklost. Živa je pripravila iskalni izziv, ki bo potepanje po razstavah spremenil v raziskovalno dogodivščino! Poiščite predmete v muzeju, rešite izzive in sodelujete v žrebu za prikupno knjižno nagrado.
  • 12.00 Odprtje urbane razstave muzejskih plakatov ICOM Slovenije ter razstave državnih muzejevV sodelovanju s TAM TAM je ICOM Slovenija v Ljubljani pripravil urbano galerijo plakatov na temo »Moč muzejev«, državni muzeji pa plakatno razstavo »Skrita moč muzejev«. Odprtje razstav bo ob 12. uri na muzejski ploščadi Metelkova.
  • 14.00–16.00: Izdelajmo limoški križ, delavnica za otroke ob razstavi Kristus KraljIzrazite svojo ustvarjalnost in umetniško žilico pri izdelavi unikatnega križa. Za navdih nam bo slikovit križ iz francoskega mesta Limoges, ki si ga bomo ogledali na občasni razstavi Kristus Kralj.Pridružite se kadar koli med 14. in 16. uro. Prijave niso potrebne. 
  • 15.00 Vodeni ogled razstave Kristus KraljPrijave niso potrebne.
Kustos Tomislav Kajfež, mag., bo na predavanju predstavil nastanek muzejskih egipčanskih zbirk pri nas in po svetu. Spoznali bomo začetke evropskega zanimanja za staroegipčansko kulturo od Napoleona dalje in slovensko vlogo pri odkrivanju Starega Egipta že v Prešernovem času.O predavateljuArheolog Tomislav Kajfež, soavtor dveh odmevnih razstav v Narodnemu muzeju Slovenije, se strokovno posveča tematikam, povezanim z zgodovino raziskav Starega Egipta in deležem Slovencev pri tem. Je član mednarodnega znanstvenega združenja Egypt&Austria s sedežem na Dunaju, ki raziskuje stike nekdanjih dežel Habsburške monarhije z Egiptom.Udeležba na predavanju je brezplačna. Prijave niso potrebne.Več informacij: 051 651 777.
Četrtek, 26. maja 2022, ob 17. uri, MuzejskaEgipčanska mumijaDružinsko vodstvo in delavnica
V Narodnem muzeju Slovenije si lahko ogledate edino staroegipčansko krsto s človeško mumijo v Sloveniji, ki je del bogate muzejske egipčanske zbirke. Ob razstavi vas vabimo na zanimivo vodstvo, ki ga bomo zaključili z delavnico. Avtorja nove slikanice o mumiji, dr. Vesna Kamin Kajfež in Tomislav Kajfež, mag., vam bosta predstavila egipčansko zbirko, na delavnici pa se boste s priznanim slovenskim ilustratorjem Juretom Engelsbergerjem in Vesno Kamin Kajfež preizkusili v umetnosti kamišibaja. Otroci si bodo izdelali vsak svoj mali butaj (gledališče) in ga povezali z zgodbo o življenju v Starem Egiptu in skrivnostjo mumije.Trajanje: 2 uri. Vstopnina: 5,5 EUR. Delavnica je primerna za otroke od 6. do 12. leta.Število mest je omejeno, obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888 (prijave sprejemamo od ponedeljka do petka od 9. do 15. ure).
Sobota, 28. maja 2022, ob 20. uri, Lična hiša, AjdovščinaOdprtje razstave ilustracij Jureta Engelsbergerja za slikanico “Jure in mumija”
V letošnjem letu pripravljamo novo slikanico za najmlajše (in malo starejše) z naslovom Jure in mumija. Skozi zgodbo Jureta in kustosa boste izvedeli vse o edini staroegipčanski mumiji pri nas, ki jo hrani Narodni muzej Slovenije: kako je prišla do muzeja, kdo jo je poslal, kdo se skriva za vsemi povoji. Slikanica avtorjev Vesne Kamin Kajfež in Tomislava Kajfeža je nastala v sodelovanju s priznanim slovenskim ilustratorjem Juretom Engelsbergerjem.Vabimo vas k ogledu izvirnih ilustracij v Lični hiši v Ajdovščini (Prešernova 7a, Ajdovščina), referenčni galeriji v Vipavski dolini. Na odprtju bosta avtorja slikanice predstavila osebnost Antona Lavrina in zanimivosti, povezane z našo egipčansko mumijo.
Nedelja, 29. maja 2022, ob 11. uri, MuzejskaZ zlatimi črkami zapisano v časTematski vodeni ogled razstave Zlata sled

Od nekdaj so bili posamezniki, ki so s predanostjo, ustvarjalnim elanom, raziskovalnim duhom in osebnim zgledom delovali v skupno dobro in tako branili čast in slavo “očetnjave”. Nekateri so bili za svoje dosežke in prizadevanje nagrajeni s častnimi naslovi, diplomami, redi in medaljami. Na tematskem vodstvu se bomo posvetili diplomam, njihovi pomenski in slogovni raznolikosti in tistim izbrancem, ki so jim bile podeljene.Vodi mag. Darija Mavrič Čeh, kustosinja v Grafičnem kabinetu Narodnega muzeja Slovenije in soavtorica razstave Zlata sled.Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Prijave niso potrebne.Več informacij: 051 651 777.

NOVICE
V četrtek, 12. maja 2022, smo v Narodnem muzeju Slovenije na novinarski konferenci ekskluzivno predstavili uniformo cesarja Franca Jožefa I. Ta izjemni eksponat smo ponovno odkrili pri zbiranju gradiva za prihajajočo razstavo Znameniti Slovenci in njihova odlikovanja, ki bo v Narodnem muzeju Slovenije na ogled od oktobra letos.Kranjski deželni muzej, predhodnik Narodnega muzeja Slovenije, je uniformo pridobil leta 1913. Nedvomne pristnosti delov uniforme ne potrjuje le prevzemna dokumentacija, temveč tudi predmeti sami. Etiketa v notranjosti suknjiča nam namreč razkriva, da je bil izdelan v znani krojaški delavnici Antona Uzla (Anton Uzel & Sohn) na Dunaju, ki je nosila tudi naziv dvornega dobavitelja.Leta 1969 je bila cesarjeva uniforma skupaj z mnogimi drugimi predmeti posojena v Pokrajinski muzej Maribor, kjer so zanjo dobro skrbeli kar 53 let. Razstavljena je bila na razstavi Uniforme v zgodovini in kasneje na stalni razstavi Pokrajinskega muzeja Maribor o oblačilni kulturi. Med pripravo gradiva za prihajajočo razstavo o odlikovanjih na Slovenskem pa je bila uniforma vrnjena v Narodni muzej Slovenije.
VIRTUALNO DOŽIVETJE NA STALNI ARHEOLOŠKI RAZSTAVI
Na stalni arheološki razstavi v Narodnem muzeju Slovenije preizkusite virtualno doživetje ZGODBE IZ DAVNINE. Odpravite se na potovanje v davno preteklost in s pomočjo virtualne resničnosti doživite zgodovino podonavskega prostora!Na razstavi predstavljamo najnovejše vizualizacije edinstvene arheološke krajine v deželah ob reki Donavi, ki smo jih pripravili partnerji iz devetih evropskih držav v okviru projekta Arheološke eKrajine Podonavja. Bogata in kulturno raznolika arheološka dediščina Podonavja je edini ostanek tisočletja železnodobnega razvoja naše družbe in nosilec pomembnih informacij o naši preteklosti.Doživetje je vključeno v ceno muzejske vstopnice.
 Vabimo vas, da ogled stalnih razstav v palači na Muzejski ulici obogatite z MULTIMEDIJSKIM VODNIKOM. Prejmete ga brezplačno ob nakupu vstopnice. Uporaba je enostavna, potrebujete le pametni telefon ali tablico.Vodnik vas popelje po izbranih predmetih lapidarija in egipčanske zbirke v pritličju ter po stalni razstavi Zgodbe s stičišča svetov, predstavljena pa je tudi zgodovina muzeja in muzejska stavba.Osnova vodnika so kratki avdio posnetki z razlago izbranega predmeta ali teme. Ta zapis spremljajo fotografije in ilustracije v natančnem, sinhroniziranem vrstnem redu, ki še bolj podrobno osvetlijo tematiko. Nekatere teme so predstavljene s kratkim videom. Za tiste, ki raje berejo, je vsak avdio in video zapis transkribiran.Dostop do vodnika omogoča unikatna kartica s kodo QR. Prednost tovrstnega vodnika je, da lahko obiskovalec do vsebin dostopa tudi, ko zapusti muzej. To je še posebej ugodno za skupine, ki imajo omejen čas obiska.
Delovni list ob razstavi Zlata sled
Drage družine!Ogled razstave Zlata sled si lahko popestrite na več načinov. Interaktivni poti smo dodali še delovni list, ki ga prejmete na blagajni muzeja. Sprehodite se po razstavi ob 200-letnici Narodnega muzeja Slovenije, poiščite odgovore na vprašanja, izpolnjen delovni list oddajte v škatlo ob izhodu z razstave in se potegujte za privlačno nagrado.
RAZSTAVE NA OGLED
OBČASNE RAZSTAVE

STALNE RAZSTAVE
Stalne razstave na Muzejski:

Stalna razstava na Metelkovi:

GRAD SNEŽNIK
Ogledi gradu potekajo od ponedeljka do petka vsako polno uro od 11. do 15. ure, ob sobotah in nedeljah od 10. do 16. ure.Sprejel vas bo grajski vodnik, saj so ogledi mogoči samo v njegovem spremstvu.Priporočamo predhodne najave (za skupine je najava obvezna):T. 01/705 78 14E. grad.sneznik@nms.siNajave potrjujemo od ponedeljka do petka.