Michael Kiske

0
341

Michael Kiske se je rodil 24. januarja leta 1968 v Hamburgu. Njegov uspeh je bil očem javnosti najbolj viden v obdobju med 1986 in 1993 letom, ko je pel v nemški power metal skupini Helloween.

Micheal je s 17 leti, pred prihodom v skupino Helloween, pel v bendu I’ll Prophecy. Bend je sicer posnel demo, vendar le-ta nikoli ni bil objavljen.

Še kot najstnik s samo 18 leti je Kiske prejel povabilo, da se pridruži takrat že svetovno uspešnemu metal power bendu Helloween s Kaiom Hansenom na čelu. Ker je Hansen imel težave z istočasnim igranjem in petjem, se je odločil, da bo poiskal novega pevca. Michael je na začetku odbil ponudbo, vendar si je kasneje premislil. Bendu se je pridružil leta 1986 in posnel album Keeper Of The Seven Keys, Part 1, ki se ocenjuje kot eden od najboljših albumov skupine Helloween in kot mejnik v ustvarjanju žanra power metala. Po tem so izdali še Keeper Of The Seven Keys, Part 2, Pink Bubbles Go Ape ter Chameleon. Zadnja dva albuma žal nista doživela uspeha, kar je pripeljalo do Kiskovega odhoda iz benda.

Kiske je 1993. dobil odpoved s strani benda, menda iz osebnih razlogov; Michael Weikath je trdil, da je z njim postalo neznosno sodelovati. Kiskeja so zamenjali z Andiem Derisom, ki je ostal v skupini vse do danes.

Govorilo se je celo, da naj bi Kiske zamenjal Brucea Dickinsona po njegovem odhodu iz skupine Iron Maiden leta 1993, vendar se je kasneje izkazalo, da so to bile le govorice, saj je voditelj skupine Iron Maiden, Steve Harris, želel, da je pevec Britanec.

Kiske je 16. avgusta 1996, tri leta po odhodu iz Hellowwena, objavil svoj prvi samostojni album Instant Clarity za japonsko založniško hišo Victor. Glasbeni spot za balado „Always“, ki je bil posvečen preminulemu bobnarju Helloweena, Ingu Schwichtenbergu, je bil produciran in posnet v New Yorku. Njegov drugi samostojni album Readiness to Sacrifice je bil izdan v Koreji in na Japonskem leta 1999, v Evropi pa šele leta 2001. Kiske označuje glasbo iz teh dveh albumov kot pop glasbo, čeprav se tam nahajajo pesmi različnih stilov.

 

 

 

Michael Kiske je leta 2001 prejel povabilo k sodelovanju pri projektu Tobiasa Sammeta, Avantasia, v vlogi Lugaida Vandroiya. Kiske je sprejel ponudbo, vendar pod pogojem, da se na ovojnico albuma ne napiše njegovo ime, temveč njegov psevdonimom „Ernie“. Tako je bilo tudi storjeno, vendar samo pri prvi izdaji Metal Opere, na drugem delu pa se že pojavlja popolno Kiskovo ime in priimek brez psevdonima. Kiske namreč ni želel, da ga publika še vedno povezuje s heavy metalom.

Nekateri menijo da je Kiske netipičen „kričač“ heavy metala 1980, saj je lahko dosegel zelo visoke tonalitete (njegov glas ima razpon 4 oktav). Njegov stil je v primerjavi z vokalom Kaia Hansena pomenil veliko spremembo, kar so nekateri kritiki in fani povezali z Geoffom Tateom ali z Brucom Dickinsonom. Za večino oboževalcev skupine Helloween je Kiske še vedno njihov priljubljeni pevec, predvsem za „staro gardo“ metal oboževalcev, medtem ko imajo drugi rajši hrapav stil Kaia Hansena ali Kiskeovega naslednika Andia Derisa. Mnogi pevci ga imajo prav zaradi njegovega obdobja in dosežkov v skupini Helloween za vzor ali pa poskušajo oponašati njegov stil petja.

Leta 2009 je Kiske ustanovil skupino Unisonic ter prvič po 17 letih odšel na turnejo, album prvenec pa se pričakuje konec leta 2011.

 

 

Prevedla: Dunja Krajnc