Minister Arčon na avstrijskem Štajerskem

0
136

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se bo v ponedeljek, 5. junija 2023, mudil pri Slovencih na avstrijskem Štajerskem.

 

Najprej bo v Potrni obiskal kulturni dom štajerskih Slovencev imenovan Pavlova hiša, kjer ima svoj sedež krovna organizacija Štajerskih Slovencev Kulturno društvo člen 7 za avstrijsko Štajersko. Tam se bo minister srečal s predstavniki štajerskih Slovencev, s predsednico društva Člena 7 mag. Susanne Weitlaner, odborniki društva, učiteljico slovenščine Normo Bale, poslovodkinjo kongresnega centra Zehnerhaus Bad Radkersburg Urško Šoštar in drugimi. Ob tem se bo v Pavlovi hiši srečal tudi z županom občine Bad Radkersburg (Radgona) Karlom Lautnerjem.

 

Po pogovorih se bo minister odpravil v Gradec, kjer se bo v obnovljenih prostorih Kluba slovenskih študentk in študentov v Gradcu najprej srečal s člani kluba, nato bo sledilo še srečanje z deželnim glavarjem dežele Štajerske mag. Christopherom Drexlerjem.

 

Po srečanju z deželnim glavarjem se bo minister udeležil slovesnosti ob 10. obletnici delovanja slovenske čitalnice v Gradcu. Slovenska čitalnica, ki deluje znotraj deželne knjižnice v Gradcu, je bila leta 2013 ustanovljena za namen promocije slovenske kulture in jezika na avstrijskem Štajerskem in je od odprtja postala tudi središče in delovanje Slovencev v Gradcu.

 

Ministra Arčona bo na sestanku spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in veleposlanik RS na Dunaju Aleksander Geržina.

INFORMACIJA ZA MEDIJE:

Vljudno vabljeni na fototermine srečanj in na izjavah za javnost.

 

13.00 Ogled in pogovori v Pavlovi hiši

FOTOTERMIN

 

Naslov: Laafeld/Potrna 30, 8490 Bad Radkersburg/Radgona, Avstrija

14.30 IZJAVA ZA MEDIJE

 

Naslov: Potrna 30, 8490 Radgona, Avstrija

11.25 Ogled prostorov Kluba Slovenskih študentov in študentk v Gradcu (KSŠŠG)

 

FOTOTERMIN

 

Naslov: Laafeld/Potrna 30, 8490 Bad Radkersburg/Radgona, Avstrija

17.15 Srečanje z deželnim glavarjem mag. Christopherjem Drexlerjem

 

FOTOTERMIN za uradne fotografe

 

Naslov: Hofgasse 15, 2. nadstropje, 8010 Gradec, Astrija

18.00 Pričetek slovesnosti s sprejemom veleposlanika Geržine in deželnega glavarja Drexlerja: 10 obletnica Slovenske čitalnice v Gradcu

 

ODPRTO ZA MEDIJE, možnost IZJAV ZA MEDIJE po zaključku slovesnosti

Naslov: Kalchberggasse 2, 8010 Gradec, Avstrija

 

Za dodatna vprašanja se obrnite na Ano Šket, svetovalko za odnose z javnostmi na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, na telefon: (+386) 31 751 632 ali na elektronski naslov: ana.sket@gov.si. V prilogi dodajamo še letak večerne slovesnosti.