Modrosti mistika Osha o tem, kako živeti bolj pozorno, čuječe in meditativno

0
115

Veliki učitelji, denimo Lao Zi ali Buda, pravijo, da večina ljudi stopa skozi življenje, kakor da bi hodili v spanju. Nikoli niso zares navzoči pri svojem početju, nikoli povsem dovzetni za okolico. Ne vedo niti, kaj jih žene pri delovanju in govorjenju.

Pa vendar smo v posebnih okoliščinah že vsi izkusili trenutke zavedanja – ali prebujenja, če hočete. Ko se na cesti nenadoma zgodi nesreča, se čas navidezno ustavi in nenadoma se zavedamo vsakega premika, vsakega zvoka, vsake misli.

To se zgodi tudi v trenutkih, ki se nas globoko dotaknejo – na primer, ko smo prvič priča prihodu otročička na svet ali ko smo z nekom v trenutku njegove smrti.

Osho pravi, da je zavedanje ključ do usmerjenosti v našo notranjost, ključ do naše osrediščenosti in osvobojenosti v vseh vidikih življenja. Ko spoznamo in usvojimo sposobnost zavedanja, imamo v rokah ključ do samoobvladovanja in mojstrstva na praktično vseh področjih življenja.

V uspešnici Zavedanje nas nauči živeti bolj pozorno, bolj čuječe in meditativno – z ljubeznijo, ljubečo skrbnostjo in zavedanjem.

Iz knjige:

»Živ si samo toliko, kolikor si zavesten. Zavedanje je razlika med življenjem in smrtjo. Nisi živ že zato, ker dihaš, nisi živ že zato, ker ti srce utripa. S fiziološkega vidika te lahko v bolnišnici ohranjajo živega brez trohice zavesti. Srce bo še naprej utripalo in lahko boš dihal. Leta in leta te lahko z mehanskimi postopki ohranjajo pri življenju – v smislu dihanja, utripanja srca in kroženja krvi. Vendar to sploh ni življenje. Zgolj vegetirati ne pomeni živeti.

Bude poznajo drugačno opredelitev življenja. Njihova opredelitev vključuje zavedanje. Ne rečejo, da si živ, zato ker lahko dihaš; ne rečejo, da si živ, zato ker se ti kri pretaka po telesu; rečejo, da si živ, če si buden. Torej z izjemo prebujenih nihče ni zares živ.

Budnost je pot v življenje, pravi Buda. Postani bolj buden, pa boš postal bolj živ. In življenje je Bog – ni nobenega drugega boga. Zato Buda govori o življenju in zavedanju. Življenje je cilj, zavedanje pa je metoda, tehnika, s katero ga dosežeš