MONOLOGI S KAVČA

0
454

V Prešernovem gledališču bomo v petek, 26. marca 2021, na predvečer svetovnega dneva gledališča imeli interno premiero dramskega omnibusa MONOLOGI S KAVČA v režiji Luke Marcena. Dramaturška sodelavka predstave je Maša Pelko, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Ana Janc, avtor glasbe Matej Vogrin, lektorica Barbara Rogelj, oblikovalec luči Nejc Plevnik in oblikovalec maske Matej Pajntar.

Besedila za Monologe s kavča je napisalo osem priznanih slovenskih dramatičark in dramatikov za spletne uprizoritve v obdobju prvega vala epidemije. Dodatni unikatnosti projekta botruje tudi dejstvo, da so bila dramska besedila napisana specifično za vsakega od igralcev našega igralskega ansambla posebej.

Rok Vilčnik- rokgre Naj me premakne za Vesno Jevnikar

Varja Hrvatin Kako se že reče tej črtici, ki ti utripa v wordu? za Vesno Slapar

Simona Hamer Kletka za Miho Rodmana

Tjaša Mislej Korenine in krila za Blaža Setnikarja

Peter Rezman Nočna za Darjo Reichman

Kim Komljanec Eden mora prevzet komando za Vesno Pernarčič

Simona Semenič sproščeno za Aljošo Ternovška

Nejc Gazvoda Kune za Boruta Veselka

Popolnoma nov uprizoritveni format je v tistem času nastal kot »izbruh ustvarjalnosti«, ki skozi intimne zgodbe posameznikov poskuša ujeti drobce življenjskih situacij in premislekov časa, v katerem smo se znašli v trenutku »zaustavitve sveta«.

»Ne glede na generacijsko in stilno različne dramatike kot seveda tudi na dejstvo, da so imeli avtorji ‘proste roke’ pri izbiri teme za monologe, tako rekoč vsi izpostavljajo temo samotnosti oz. osamljenosti. Nekateri izmed monologov se umeščajo v konkreten čas karantene, medtem ko drugi izpostavljajo problem osamljenosti kot vseobči problem današnjega časa, ko smo postali ljudje ‘otoki’ sredi morja osamljenih ljudi.« (Marinka Poštrak)

Takrat smo vsi mislili in upali, da gre samo za kratko prekinitev normalnosti, a se je kmalu izkazalo da bomo v tej situaciji vztrajali še nekaj časa, kar še bolj potrjuje aktualnost besedil, zato smo se dokaj kmalu odločili, da monologe s spleta v režijsko dodelani različici postavimo na oder, kjer bodo lahko zaživeli na novo.

»Morda pa je novi svet, o katerem smo toliko poslušali, ravno v tem, da si dovolimo prisluhniti, in v tem, da iz monologov nastanejo pogovori,« pravi režiser Luka Marcen.

Uradna premiera predstave bo sledila, ko bodo gledališke dvorane znova odprte za občinstvo.