Znane nominiranke za nagrado Slavka Gruma 2021

0
372

V Prešernovem gledališču Kranj potekajo priprave na 51. Teden slovenske drame (TSD), ki bo zaradi še vedno negotove situacije z novim koronavirusom letos predvidoma v prvi polovici novembra. Organizatorji so sklenili, da letošnje nominiranke za nagrado Slavka Gruma razglasijo že 27. marca 2021, na svetovni dan gledališča, ko se festival običajno prične.

Del dodatnega programa 51. TSD bodo izvedli že spomladi – predvsem tisti del, ki ga je v danih okoliščinah z upoštevanjem priporočil NIJZ glede preprečevanja okužb mogoče izvesti.

V običajnem terminu festivala bodo organizatorji v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom (SLOGI) izpeljali pogovore z nominiranci, vsakoletno delavnico dramskega pisanja, ki jo bo letos vodila Kim Komljanec, obenem pa bodo v sodelovanju z enoto dramskih pisateljic in pisateljev Združenja dramskih umetnikov Slovenije pričeli projekt razvijanja kratkih dramskih besedil »Dramski izZOOM«, namenjenih uprizoritvi prek videokonferenčne platforme Zoom.

Prav tako je delo že opravila žirija za nagrado Slavka Gruma, nagrado za mladega dramatika ter Grün-Filipičevo priznanje za dosežke na področju dramaturgije, ki so jo letos sestavljali Matej Bogataj, Srečko Fišer (predsednik) in Amelia Kraigher.

Žirija je letos prebrala šestintrideset besedil, prispelih na natečaj, in za nagrado Slavka Gruma nominirala naslednja štiri:

Nika Švab: Delo in deklica I.–V.: Drame tlačank

Vedrana Grisogono Nemeš: Franc

Simona Semenič: potem že tečem

Maja Šorli: Tega okusa še niste poskusili

Kdo bo prejel letošnjo nagrado Slavka Gruma ter nagrado za mladega dramatika/dramatičarko, bomo izvedeli 6. aprila 2021, na dan, ko bi se morala v običajnem terminu zgoditi sklepna prireditev s podelitvijo teh nagrad.

Poročilo žirije in obrazložitev nominacij za nagrado Slavka Gruma 2021 vam pošiljamo v priponkah, za dodatne informacije pa smo vam z veseljem na voljo!

POROČILO ŽIRIJE 2021