Nagradna igra Revije Zmajček

0
425

Dragi prijatelji!

Izšla je majska številka revije Zmajček, ki prinaša tople in navdihujoče vsebine.

Sredinski del revije bo otroke tudi tokrat razveselil z didaktičnimi nalogami, nadgrajenimi s priloženimi nalepkami, preizkusili se bodo lahko v reševanju križanke.

Čakajo pa jih tudi mnoge pesmi, zgodbe, uganke …

Opazovanje cvetlic, grmičkov, dreves, ptic in številnih drugih živali razširja in poglablja naše znanje o okolju. O tem govori Zmajčkova majska uvodna pesem Pomladno opazovanje, ki jo je napisala Zvezdana Majhen in ilustrirala Kristina Krhin. To pa nikakor ni edina pesem, ki jo boste našli v Zmajčku.

V zgodbi Miška cepetiška, ki jo je napisal Bojan Varjačič Rajko, ilustrirala pa Kristina Krhin, preberite, kako je najbolj prestrašena miška na svetu pregnala strah. Miška Maruška, o kateri zgodbe piše Mateja Reba in ilustrira Tina Perko, tokrat spozna miško, ki je še večja klepetulja od nje, v nanizanki Zgodovinski vrtiljak avtorice Anje Bedrač in ilustratorke Erike Omerzel Vujič pa Brina in Vid pokukata v Ljubljano v času druge svetovne vojne. Spet se boste lahko preizkusili v uganjevanju ugank, tokrat so povezane s kuhanjem, v razmislek pa bo tudi prispevek o zdravi prehrani.

Vam zanima, zakaj travniški škrat vsako jutro spleza na bližnji cvet in opazuje jutranjo roso? Odgovor preberite v slikopisu Urše Krempl Travniški diamanti. Zgodbo je ilustrirala Urška Stropnik Šonc. Otroci, ki že znajo brati, si bodo ob slikopisu bogatili besedni zaklad, najmanjši pa bodo lahko aktivno sodelovali pri branju.

Zmajček v vsaki številki vabi k ustvarjanju. Ste že slišali za pinjato? Gre za papirnato igračo, polnjeno s sladkarijami, ki visi npr. z drevesa, otroci pa jo poskušajo zadeti s palico in jo razbiti ali pa vlečejo za trakove pod njo … V rubriki Ustvarjamo, ki jo pripravlja Petra Korenjak Marčun, poiščite navodila, kako jo izdelate sami. Iz delov na sredinskem kartonu pa izrežite vse sličice in sestavite kuharja, štedilnik in lonec. Le kaj bo za kosilo?

V vsaki številki Zmajčka spoznamo eno žival, tokrat je to orel, kralj planinskih višav.

Sredica revije pa je ponovno namenjena staršem, vzgojiteljem in učiteljem ter prinaša metode, nasvete in spodbude, ki lahko vzgojo otrok precej olajšajo. Avtorica Petra Kastelic v majskem prispevku z naslovom Anticipativno žalovanje razmišlja o izkušnji s korona virusom. Občutek, da se je svet spremenil in da nikoli več ne bo tak, kot je bil, je kolektiven. To občutimo vsi. Po besedah Davida Kesslerja, je to, kar čutimo, žalost v smislu žalovanja. Kako to doživljajo otroci?

To je le kratek pogled v majskega Zmajčka, ki pa v resnici ponuja še mnogo več.

Vabljeni v Zmajčkovo družbo!

 

 

V sodelovanju z Ventilatorjem besed bo založba Studio Hieroglif (http://www.zmajcek.net) enemu izmed bralcev, ki bo pravilno odgovoril na spodaj zastavljeno uganko, podarila majsko številko revije ZMAJČEK. Avtorica uganke je Zvezdana Majhen, v vsaki številki Zmajčka pa jih najdete še več.

MOJSTER V BELI KAPI
NAM KOSILO KUHA,
POLEG PALAČINK BO
ZELENJAVNA JUHA.

Bralcu, ki bo do vključno 19. maja 2020 pravilno odgovoril na zgornje vprašanje v komentar članka in ga bo določil žreb, prejme majsko revijo Zmajček.

 

Nagradna igra je zaključena. Žreb je določil, da nagrado prejme Leja Jakolič.