Nagradna igra za knjigo Toneta Partljiča: Strnišča

0
100

O Tonetu Partljiču in njegovi plodoviti ustvarjalnosti smo v Ventilatorju besed že večkrat pisali. Tudi o njegovi najnovejši knjigi Strnišča. Avtor je ustvaril pretresljive zgodbe o otrocih in vojni, ki se nas globoko dotaknejo. Knjižnega dela zlepa ne boste mogli odložiti iz rok.

Pisatelj je o tem zapisal:

»Največje žrtve vojn so otroci. In zaradi tega občutka sem spisal te zgodbice, ki so bile nekoč v veliki meri resnica. Seveda jih pišem, ko je v moji deželi mir, a so med nami begunci z otroki iz krajev onkraj Karpatov, kjer divja vojna zaradi ruske okupacije.

Joj, kje je že spomin na medvojni božič, ko sem imel štiri leta! To je spomin ne neko drugo nelagodje, ki sem ga doživel deček, ki je bil brez očeta vojaka, in ko je zapadlo toliko snega, da smo mislili, da smo ostali sami na svetu. Nikamor se ni videlo, le grmenje topov se je slišalo v temi, v noči, v zimi leta 1944. Omenil sem odtrgano pilotovo roko, ki jo je našel sosedov deček in jo nosil okoli in zakopal v zemljo, da bi skril pilotovo uro…

Otroci trpijo povsod. Po vojni ostanejo bodeča in boleča strnišča kakor po žanjicah na njivah.«

Tone Partljič je predan pisanju in gledališču. Veseli se življenja. Rad se druži in spoznava nove ljudi. Najbolj pa so mu pri srcu otroci. Vedno povedo, kaj mislijo, čutijo… So iskreni. Ustvarjalni in radoživi. Včasih prav neverjetno navihani!

Pisatelj pravi, kakšno neizmerno srečo je začutil ob rojstvu hčerke Mojce. In še večjo, ko je prišla na svet vnukinja Urška.

»Nova deklica našega rodu je na svetu! Hej! Naj bo srečna. Odslej sem na svetu zato, da bom naredil vse, da ji bo lepo.

Ko bi se le vsi odrasli zavedali tega poslanstva!« razmišlja avtor knjižne novitete Strnišča, ki vsebuje devet kratkih zgodb. Avtor je zapisal, da jih že dolgo nosi v sebi. Nekatere so polne nežnosti in lepote; druge spet zelo ganljive; tragične. Povsod pa nastopajo otroci, ki trpijo v različnih vojnah in so oropani otroštva.

Potujemo po zelo zahtevnem literarnem potovanju. Nemalokrat ne moremo zadržati solz. Knjiga vsekakor ni pesimistična. Opeva lepe teme, kot so rojstvo; pomen mame, očeta, družine, prijateljstva; toplega doma in sočutja; praznovanje božiča.

Pisatelj bi najraje Strnišču dal podnaslov Da se ne pozabi.

Res, je tako. Kako se bralcev zgodbe dotaknejo…

Nepozabno poglobljeno branje in razmišljanje vam želim.

Pri kateri založbi je izšla knjižna noviteta Toneta Partljiča: Strnišče?

Eden izmed bralcev, ki bo do 30.11.2022 pravilno odgovoril na zgornje vprašanje v komentar članka, prejme knjigo Toneta Patrljiča: Strnišče, ki mu jo bo podarila založba, pri kateri je knjiga izšla.

 

Nagradna igra je zaključena. Žreb je določil, da nagrado prejme Maja Drolec.